Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+13
$   41.02
  45.56

4 черв. 2024 18:05

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

608

0

Цікаві та неймовірні факти про Україну, які ви могли не знати

Цікаві та неймовірні факти про Україну, які ви могли не знати

Підводна річка у морі, найбільший келих для шампанського у світі чи кам’яні піраміди – все це можна побачити в Україні. 


Цікаві та неймовірні факти про Україну, які ви могли не знати

За багаторічну історію Україні вдалося зберегти культурну спадщину та вразити світ різноманітними винаходами. До переліку неймовірних фактів про Україну, зокрема, входять унікальні природні явища, наприклад, співучі піски поблизу Нікополя. Попри війну, погодні умови та діяльність людей, природа й досі вражає мандрівників та захоплює уяву шукачів цікавих фактів про Україну. До прикладу, в урочищі на Рівненщині можна побачити дуб, що росте вже понад 1300 років, чи знайти бурштин зі стародавніми скорпіонами. Тому любителів дізнаватися цікавинки, сумні та смішні факти про Україну, запрошуємо в подорож всесвітньовідомими та таємними історіями про Україну.

Цікаві та неймовірні факти про Україну, які ви могли не знати

Україна складається з 24 областей та Автономної Республіки Крим. Всього у державі 461 місто.  Найбільшим містом України є – Київ, а найменшим – Угнів, що на Львівщині. Обласні міста України приховують багато цікавих та навіть курйозних історій. Деякими з них, поділимося з вами.

Цікаві факти про міста України

  • Вперше атомне ядро розщепили в Харкові. Ця подія відбулася в 1932 році.
  • Монумент «Україна-мати» у Києві входить до п’ятірки найвищих пам’ятників світу та має висоту понад 100 метрів.
  • В Донецьку на засекречених рудниках добували радіоактивні матеріали для перших атомних бомб 20 століття.
  • В Луганську створено перший у світі музей бразильського короля футболу – Пеле.
  • На Черкащині розташований географічний центр України.
  • В Херсоні знаходиться унікальний 11-метровий сонячний годинник, зведений в пам'ять про філантропа Джона Говарда.
  • В Одесі створили перше в Україні футбольне поле.
  • У Вінниці роблять власні трамваї, дизайн яких розробляли у київському ательє, що спеціалізується на тюнінгу елітних авто.
  • В Хмельницькому найбільша кількість пам’ятників Богдану Хмельницькому по всій Україні.
  • У Луцьку – найдовший житловий будинок в Європі. Він має 88 під’їздів. Його довжина по осі - 3265 метрів.
  • У Криму — найдовший тролейбусний маршрут на планеті. Його довжина 86 кілометрів.
  • Кам'янець-Подільський відомий неприступною фортецею 14 століття, що знаходиться на скелястому острові.
  • Житомир виробляє найбільше меду в Україні.

До речі, якщо шукаєте щось цікаве про Україну  і мед, то як вам такий факт: перший рамковий вулик винайшли саме в Україні у 1814 році. З тих часів традиційно Україна славиться найсмачнішим медом та зберігає найвищі місця серед світових лідерів з його виробництва.

Цікаві факти про українців

  1. Одна з найосвіченіших націй планети за кількістю громадян з вищою освітою.
  2. Українець Юрій Бурдяк врятував життя Вінстону Черчиллю. Це сталося під час війни в Африці, коли Черчилль був журналістом. 
  3. Українець Юрій Кондратюк створив «теорію зупинки» на небесному тілі з сильним гравітаційним полем. Цю теорію використали американці, щоб успішно висадитися на Місяці.
  4. Історик з Харкова Юрій Кнорозов розшифрував древні ієрогліфи майя, які бачив лише на фото.
  5. Засновник поп-арту Енді Воргол народився в сім’ї українських емігрантів з Закарпаття. 
  6. У відомого співака та актора Ленні Кравіца українські корені. Прадід Ленні був корінним киянином.

Цікаві та неймовірні факти про Україну, які ви могли не знати - фото 2

Цікаві факти про українську культуру

  • Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера «п».
  • Найдовший музичний інструмент у світі – це українська трембіта. Довжина – до 4 метрів, її чутно за десять кілометрів. 
  • Першим букварем, виданим в Україні, був «Буквар» («Азбука»), надрукований у 1574 р. у Львові Іваном Федоровим.
  • Кобзарі визнавали авторство лише Григорія Сковороди і Тараса Шевченка, інші поетичні тексти цитувалися без вказівки авторства.

Існує й чимало фактів про Україну, які вразили світ, до прикладу про те, що в Україні у Чорному морі, знаходиться єдина у світі підводна річка. Вона переносить 22 тис. кубічних метрів води на секунду.

Також в Україні є найдовша гіпсова печера у світі – «Оптимістична». Більше 240 кілометрів підземних ходів створюють величезний лабіринт. Печера знаходиться на Тернопільщині.

Цікаві та неймовірні факти про Україну, які ви могли не знати - фото 3

Крім того, в Україні існує старша за єгипетські піраміди світова пам'ятка давньої культури – Кам’яна Могила. Цей унікальний комплекс об'єктів розташований у Запорізькій області.

10 цікавих фактів про Україну

  1. Українська мова входить у ТОП-30 найпоширеніших мов світу та посідає 26-е місце. Зазначимо, що всього лінгвісти розрізняють близько 7 тисяч мов.
  2. На території̈ України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на Землі. Під час другої світової чорнозем з нашої держави вивозили німці, а під час сучасної російсько-української війни, чорнозем вивозять – росіяни.
  3. «Дивлюсь я на небо та й думку гадаю» –  перша пісня, що прозвучала у космосі. Її заспівав український космонавт Павло Попович спеціально для конструктора космічних кораблів відомого українця Сергія Корольова.
  4. В Україні знаходиться 4 з 12 лавр світу. Це три православні та одна греко-католицька святині.
  5. Літак Ан-225 «Мрія», що був знищений росіянами у 2022 році в аеропорті Гостомеля, мав найбільшу вантажність у світі. До повномасштабної війни цей літак встановив 462 авіаційних рекорди, половина з яких – світові.
  6. Відомий французький письменник Оноре де Бальзак одружився в Україні. У 1850 році Бальзак, повів свою кохану Ельвіну до вівтаря у місті Бердичів.
  7. На Черкащині в селі Межиріч знайшли найдавнішу мапу, вибиту на кістці мамонта. Їй близько 14-15 тисяч років.
  8. Австрієць ерцгерцог Вільгельм Габсбург за любов до вишиванок та українських поетів отримав прізвисько Василь Вишиваний.
  9. Найстарішим закладом освіти Східної Європи вважається Києво-Могилянська академія, що була створена у 1615 році, але це не так. Найбільш давнім навчальним закладом Східної Європи є Острозька слов’яно-греко-латинська школа. Дата її заснування – 1576 рік. Це був перший навчальний заклад у Східній Європі.
  10. Найбільший у світі келих для шампанського, що важить 23 кг, та може вмістити 56 літрів 250 мілілітрів ігристого, у 2011 році створили українці. Цей рекорд потрапив до Книги рекордів Гіннеса.

Цікаві та неймовірні факти про Україну, які ви могли не знати - фото 4

Цікаві факти з історії України

  • Перша у світі конституція була введена в дію у 1710 році гетьманом Пилипом Орликом.
  • Запорізька Січ — одне з перших демократичних утворень у світі. ЇЇ було засновано у 1553 році.
  • Україна входила до трійки лідерів за величиною арсеналу ядерної зброї.
  • На момент офіційного проголошення незалежності української держави в країні знаходилось понад тисячу ядерних боєголовок і ракет.
  • Одним з цікавих історичних фактів про Україну є й те, що армія УПА встановила рекорд, знаходячись на окупованій території майже 20 років. Приклад українців досліджували навіть кубинські повстанці.
  • Українському поетові встановлено понад 1380 пам’ятників по всьому світу. Його ім’я – Тарас Шевченко. 

Багато років поспіль історичні, архітектурні та природні об’єкти змушують мандрівників з усієї планети, щорічно їхати в Україну, аби на власні очі побачити дива та секрети, якими багата українська земля.

Цікаві факти про природу України

  • Українські Мальдіви – острів Джарилгач на Херсонщині. Це найбільший острів України та Чорного моря. На заповідному острові є білосніжні пляжі та прозоре блакитне море.
  • «Морське око» - озеро Синевир. Яскраве синє озеро є найбільшим в українських Карпатах. Синевир знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря.

Цікаві та неймовірні факти про Україну, які ви могли не знати - фото 5

  • Олешківські піски – справжня українська пустеля завдовжки 150 кілометрів. Це один з найбільших погорблених піщаних масивів Європи. Під пісками на глибині до 400 метрів знаходиться прісне підземне озеро.
  • На Луганщині й досі зберігаються справжні українські піраміди. Мергелєва гряда - археологічна пам'ятка бронзового віку, оточена сотнями різноманітних видів рослин. Пірамідам понад 5 тисяч років, а їх площа охоплює – понад 10 гектарів.
  • Найбільший степовий заповідник Європи Асканія-Нова — українське диво, що налічував понад 500 видів рослин та понад 3 тисячі видів тварин. Наразі він знаходиться в російській окупації.

Цікаві та неймовірні факти про Україну, які ви могли не знати - фото 6

Дослідникам та культурологам відомо й багато цікавих географічних фактів про Україну, наприклад:

  1. Україна – найбільша за площею країна Європи.  Її площа – 603 700 кілометрів квадратних. До речі, Україна — найбільша країна, що повністю знаходяться в Європі.
  2. Деякі населені пункти України розділені кордоном з іншими державами просто посеред вулиці. Наприклад, село Селменці на кордоні із Словаччиною було розділене між СРСР і Чехословаччиною. Так утворилися два села: Малі Селменці та Великі Селменці.
  3. «Шлях із варяг у греки» пролягав Україною. Це один з найбільших історичних транспортних шляхів, що пов’язував північні землі Давньої Русі з південними руськими землями та Балтійське море з Чорним.

Цікаві та неймовірні факти про Україну, які ви могли не знати - фото 7

Найцікавіші факти про Україну

До 5 цікавих фактів про Україну, про які варто знати кожному, входять:

  • В Україні вперше підкували блоху. Це зробив Микола Сядристий. Завдяки ньому у світі з’явилось поняття «мікромініатюри».
  • Перша згадка про українські слова датована 448 роком, а українська мова вперше була прирівняна до рівня літературної мови в кінці XVIII століття після виходу «Енеїди», авторства Івана Котляревського.
  • У Львові в 1853 році винайшли першу гасову лампу. Того ж року була здійснена й перша у світі хірургічна операція при освітленні гасовою лампою.
  • В Україні у центрі Луганська знаходиться один з найбільших у Європі парків-музеїв язичницьких кам’яних статуй – половецькі баби.

Цікаві та неймовірні факти про Україну, які ви могли не знати - фото 8

  •  «МакДональдз» у Києві біля залізничного вокзалу вважається третім у світі серед найвідвідуваніших «МакДональдзів».

Цікавинки про Україну для дітей

  1. Найглибша у світі станція метро, що проходить під землею на глибині 105 метрів, знаходиться у Києві – це «Арсенальна».
  2. «Щедрик» — одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень. Її записав український композитор Микола Леонтович. У світі «Щедрика» знають як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells.
  3. В українській мові, збереглися давньослов’янські назви місяців: сiчень (час вирубки лісу), лютий (люті морози), березень (палили березу на вугілля), квітень (початок цвітіння берези), травень (зеленіє трава), червень (червоніють вишні), липень (початок цвітіння липи), серпень (час жнив), вересень (цвітіння вересу), жовтень (жовтіють листя), листопад (опадає листя), грудень («груда» — мерзла колія на дорозі).

В історії нашої країни чимало захоплюючих та навіть смішних фактів про Україну. До прикладу, в Одесі деякі будинки здаються плоскими. Таке візуальне враження складається через те, що кілька будинків у місті побудовані під кутом в 45 градусів, тож якщо дивитися на них збоку, вони й дійсно здаються плоскими.

Цікаві та неймовірні факти про Україну, які ви могли не знати - фото 9

Кінострічки «Титанік», «Люди Ікс» та «Форсаж» зняли не в Україні, але завдяки українцю Анатолію Кокушу. Чоловік винайшов надлегкий операторський кран, що дозволяє знімати з різних висот, а ще, він створив кран, який встановлюють на даху авто, а камера плавно обертається на 360 градусів, навіть якщо машина їде. Ще один українець - нагодував всі армії світу. Антон Турчанович винайшов «польову кухню».