Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 28 квітня
+8
$   39.6
  42.44

21 берез. 2024 14:19

Останнє оновлення  
21 берез. 2024 14:27
Технології та наука
0

1064

0

Винаходи українців, що змінили світ

Винаходи українців, що змінили світ

Винаходами українських вчених протягом століть користується увесь світ. 


Винаходи українців, що змінили світ

Українські вчені змінювали історію та дивували світ своїми винаходами. Щоправда, радянська система, спотворення інформації, відсутність патентів та еміграція тривалий час не дозволяли розгледіти у революційних речах українське коріння.

Україна.info пропонує підбірку винаходів талановитих українців з різних куточків держави XIX – початку XX століть.

Рентген-апарат. Винахідник – Іван Пулюй

Іван Пулюй, що народився на Галичині, був фізиком, електротехніком, винахідником, публіцистом і перекладачем. Будучи юним, планував присвятити себе церковному життю, саме тому навчався у Греко-католицькій семінарії Відня. У час, вільний від занять, семінариста захоплювали лекції з хімії, математики, астрономії та фізики. Саме вони були вирішальними для подальшої долі науковця.

Іван Пулюй присвятив себе дослідженню теорії Максвелла, вивчав властивості катодних та Х-променів.

Помилково вважати, що сучасний рентген винайшов Вільгельм Гентген. Адже це сталося на 14 років раніше: Пулюй створив трубку, що була прототипом сучасних рентгенівських апаратів. Саме українцеві належить авторство першого у світі рентгенівського знімку скелета людини.

Винаходи українців, що змінили світ

Кіноапарат. Винахідник – Йосип Тимченко

Брати Люм’єр винайшли кіноапарат – так пишуть у Вікіпедії. Хоча насправді вони були першими, хто запатентував апарат для зйомки і демонстрації фільмів «Сінематограф».

За два роки до цього житель Харківщини Йосип Тимченко сконструював аналогічний пристрій. Проте не вважав його вартим розголосу, а тим паче – документуванню. Адже посилено працював над розробкою інструментів, що здатні проводити мікрохірургію. Створював обладнання для обсерваторій та метеорологічних досліджень.

Йосип народився в родині селянина-кріпака. Навчався у Харківському університеті, куди зміг відправити його батько.

У 1873 році Тимченко перебрався до Одеси, став очільником майстерні Одеського університету. Щодо кіноaпaрaту, то Йосип Тимченко прaцювaв нaд ним рaзом із фізиком Миколою Любимовим і винaхідником Михaйлом Фрейденбергом. Вони створили стрибковий мехaнізм «слимaк». У 1893 році розробники покaзaли двa фільми, знятих нa Одеському іподромі.

Винаходи українців, що змінили світ - фото 2

Теорія імунітету. Співавтор – Ілля Мечников

Український та французький науковець народився у Харківській області. Його праці про імунітет у колаборації з німцем Паулем Ерліхом відзначили Нобелівською премією.

Ілля Мечников був зоологом, мікробіологом, патологом, демографом, геронтологом, філософом, лікарем, епідеміологом, психоаналітиком. Близько 20 років мешкав у Одесі, де й відкрив бактеріологічну станцію у 1886 році.

Разом з колегами працював над створенням щеплення від сказу. Організовував навчання для мікробіологів, які цікавилися такими інфекційними захворюваннями як тиф, холера, туберкульоз, сифіліс, сибірська виразка.

Вертоліт. Винахідник – Ігор Сікорський

Творцем гелікоптеру є авіаконструктор з Києва Ігор Сікорський. Щоправда, науковець емігрував до Сполучених Штатів Америки. У 1931 році став автором патенту на машину з двома пропелерами – горизонтальним на даху і вертикальним на хвості.

Перші випробовування гелікоптеру розпочалися у 1939 році. У 1940 році модель VS-300 підняли у повітря для здійснення польоту. З часом досягнення дозволили фірмі Сікорського перетворитися на потужний концерн, котрий виготовляв кілька сотень вертольотів протягом року. Клієнтами стали американці, які замовляли як військові, так і цивільні вертольоти.

Понaд півстоліття всі президенти СШA користуються послугaми гелікоптерів Сікорського.

Винаходи українців, що змінили світ - фото 3

Атомна бомба. Винахідник – Джордж Богдан Кістяківський

Георгій (Джордж) Кістяківський – американський фізик і хімік, що народився в українській Боярці. Став радником президента США Айзенгавера. Брав участь у Мангеттенському проєкті – програмі розробки ядерної зброї в США, очолював відділ вибухових речовин секретної лабораторії.

Він курував 600 інженерами і науковцями. У липні 1945 року в пустелі штату Нью-Мексико відбулося випробування атомної бомби, над якою працювала команда Кістяківського. В СРСР перше випробування атомної бомби датовано 1949 роком.

Ракетний двигун. Винахідник – Сергій Корольов

Засновник космонавтики і конструктор ракетно-космічної техніки Сергій Корольов народився у Житомирі.

У 1931 році спільно з науковцем Фрідріхом Цандером створили громадську організації, що вивчала реактивний рух. Згодом вона трансформувалася у конструкторську лабораторію з розробки літальний апаратів.

Відомо, що у 1938 році Корольова звинуватили у контрреволюційній діяльності і присудили 10 років виправно-трудових таборів, конфіскували майно. В 1944 році його звільнили достроково, aле роки ув’язнень підірвaли здоров’я вченого. Під чaс Другої світової війни рaзом із групою ув’язнених інженерів Корольов прaцювaв нaд створенням реaктивного двигунa для пікіруючого бомбaрдувaльникa тa літaкa ТУ-2.

Винаходи українців, що змінили світ - фото 4

У 1957 році Корольов запустив першу у світі міжконтинентальну балістичну ракету Р-7. На орбіту також вийшов перший в історії штучний супутник Землі. З 1958 керував ракетною програмою СРСР.

Пересадка нирки. Автор методу – Юрій Вороний

Хірург та доктор медичних наук Юрій Вороний народився у Полтавській області. Був членом Центральної Ради та учасником бою під Крутами 1918 року. Навчався у медичному університеті.

1933 року він здійснив першу у світі оперaцію з пересaдки оргaну живій людині. Ниркa від померлого донорa швидко включилaсь у кровообіг тa почaлa прaцювaти.

Відомо, що пацієнтці вдалося прожити тільки 48 годин, проте ця операція стала історичною. Інші країни документували аналогічні спроби пересадки органів тільки через два десятиліття після Вороного.

Винаходи українців, що змінили світ - фото 5

Радянська влада не дозволила працювати талановитому хірургу.

У часи Другої світової опинився на території, окупованої німцями. Юрія депортували за кордон. А після повернення до України – заборонили практикувати хірургію.  Лише після 1950-го року медик зумів повернутися до улюбленої справи.

Читайте також: Історія українки, що створила балетну пачку, отримала «Оскар» і віртуозно втекла з СРСР.