Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 20 травня
+22
$   39.43
  42.75

20 лют. 2024 13:32

Останнє оновлення  
22 лют. 2024 17:05
Суспільство
0

499

0

Синевир: яку легенду береже найбільше озеро Карпат і чому там не можна купатися

Синевир: яку легенду береже найбільше озеро Карпат і чому там не можна купатися

Озеро Синевир входить до 7 чудес України.


Синевир: яку легенду береже найбільше озеро Карпат і чому там не можна купатися

Де знаходиться озеро Синевир? Серед скель та лісів українських Карпат. Його ще називають «Морське око» - все через маленький острівець посередині водойми.

Озеро вважають найпривабливішим об’єктом на території однойменного Національного природного парку. Розташоване воно у гірському масиві Внутрішні Ґорґани, в Хустському районі Закарпаття.

Найвисокогірніше озеро України знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря. Воно має близько 5 гектарів площі і максимальну глибину 24 метри. Навіть у найспекотніший день плесо прогрівається до двох метрів, далі – крижаний холод.

Водойма утворилася 10 тисяч років тому внаслідок землетрусу.

Довкола озера – ялиці. Вони насичують повітря сосновим ароматом.

Не зважаючи на геологічні факти, серед туристів досить популярна романтична історія виникнення Синевиру.

Синевир: яку легенду береже найбільше озеро Карпат і чому там не можна купатися

Легенда озера Синевир

Біля водойми розташовані дерев’яні скульптури. Одна з них зображає дівчину з іменем Синь, друга – юнака, якого звали Вир. Подейкують, що дерева для постаментів привезли із самої Канади.

Перекази розповідають, що колись звичайний пастух зіграв на сопілці для доньки графа. Дівчина полюбила його. Закохані потайки зустрічалися на галявині серед лісу навіть після заборони вельможі. Врешті, розлючений чоловік віддав наказ вбити юнака: скинувши на нього камінь з високої гори. Коли дівчина дізналася про трагедію, то швидко віднайшла той камінь. З розпачу вона обійняла його і почала плакати. Її горе утворило водойму, яка до цього часу вважається символом кохання.

Ще одна легенда розповідає, що дівчина Синь вже чекала на дитину. Після сварки з мамою вона втекла у гори, щоб зустрітися з коханим. Але, нездужавши, померла у сльозах. Дізнавшись про трагедію, Вир кинувся із високих скель та розбився. На тому місці утворилося озеро.

Синевир: яку легенду береже найбільше озеро Карпат і чому там не можна купатися - фото 2

Чому не можна купатися в Синевирі

Територія довкола озера перебуває під охороною. Там заборонено купатися. Адже це може порушити екосферу водойми.

Хоча, навіть при відсутності заборони, навряд чи комусь сподобалося б пірнати у льодяну воду. Озеро майже не прогрівається. Задоволення хіба що для моржів та екстремалів.

Відомо, що в озері водиться форель, жаби та інші види риб.

Національний природний парк «Синевир»

Хоча озеро, безперечно, є родзинкою парку, проте їхати у Карпати варто не лише заради водойми. Тут є кришталеві водоспади і стрімкі струмки, озера та річки, які охороняються ЮНЕСКО.

Працює реабілітаційний центр для бурих ведмедів, яких можна відвідувати туристам. У дикій природі зустрічаються рисі, вовки, козулі, олені. Смерекові ліси – ідеальна домівка для багатьох видів птахів.

Синевир: яку легенду береже найбільше озеро Карпат і чому там не можна купатися - фото 3

Головна цінність Карпат – це культура та збережені традиції. Гостям показують знаряддя праці сплавників деревини у єдиному в Європі та другому у світі Музеї лісу і сплаву. У музеї «Старе село» розповідають про побут трьохсотлітньої давнини. Та показують оборонні бункери Лінії Арпада, котру угорська армія використовувала під час Другої світової війни.

Синевир: яку легенду береже найбільше озеро Карпат і чому там не можна купатися - фото 4

Читайте також: Затоплений світ Бакота. Як українські села поглинув Дністер «задля прогресу».