Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+18
$   41.1
  44.63

15 трав. 2024 12:19

Останнє оновлення  
15 трав. 2024 12:22
Суспільство
0

377

0

День вишиванки: історія свята і факти, які ви могли не знати

День вишиванки: історія свята і факти, які ви могли не знати

Що відомо про День вишиванки і коли його святкують.


День вишиванки: історія свята і факти, які ви могли не знати

День вишиванки 2024 відзначають 16 травня. Головним його атрибутом, звичайно, є вишита сорочка. Це про автентичність, колорит, національний дух і без жодного політичного забарвлення. Україна.info розповідає, коли почали святкувати День вишиванки і які традиції маємо сьогодні.

Всесвітній день вишиванки

Це міжнародне свято, яке припадає на третій четвер травня. Воно непов’язане з державними чи релігійними подіями.

Історія Дня вишиванки сягає 2006 року. Студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк запропонувала друзям, одногрупникам та студентам з інших факультетів один день прийти на навчання у вишиванках. Спершу ідею підтримали викладачі та невелика кількість студентів, однак з роками традиція масштабувалася на всю країну, ставши міжнародною.

Коли прихильників стало багато як в Україні, так і за її межами, засновники свята надіслали звернення до державних установ, аби свято отримало офіційне визнання, однак це не увінчалося успіхом. Натомість стало народним мейнстрімом.

День вишиванки не випадково отримав дату третій четвер травня. Саме так хотіли підкреслити, що вишиванка – це невід’ємний елемент повсякденних традицій і культури українців.

День вишиванки: історія свята і факти, які ви могли не знати

Заходи до Дня вишиванки проводять у кожному місті і селі. Люди одягають вишиті сорочки на роботу і навчання. Фотографують та публікують знімки у соцмережах.

Коли відзначають День вишиванки, одягають як старовинні сорочки з українськими орнаментами, так і сучасні варіації національного вбрання.

Мода на вишиванки

Ще у XIX столітті український письменник Іван Франко був першим, хто гармонійно поєднав традиційну вишиту сорочку і європейський класичний костюм. Він завжди вирізнявся своїм образом серед чоловіків у краватках.

День вишиванки: історія свята і факти, які ви могли не знати - фото 2

Тоді ж про українські вишиванки почали говорити у Європі. У 1876-му світ побачив альбом українських вишиванок, який видала Олена Пчілка. Колоритні орнаменти зачаровували модниць за кордоном, а в Україні вперше розпочали досліджувати національний одяг та його історію.

Елементи української вишивки можна побачити у роботах Gucci, Dolce & Gabbana, Жан-Поль Готьє, Valentino та інших знаменитих дизайнерів. Українські вишиванки одягали чи не всі зірки Голлівуду, особливо, після подій 2022-го.

Українці одягають вишиванки не лише раз в рік. Вони стали хорошою традицією на Великдень, Різдво, День Незалежності і День Конституції. А ще – варіантом вбрання молодят на весілля.

Цікаві факти про вишиванку

  • Згідно досліджень, створювати вишиванки розпочали раніше VI століття, однак до сьогодні не збереглися зразки тих часів.
  • Легенда говорить, що чумаки дозволяли прати свою вишиту сорочку тільки одній жінці. Таким чином вони показували свою вірність.
  • У XI столітті сестра Володимира Мономаха – Анна – заснувала першу школу вишивки. Там також вчили гаптувати сріблом і золотом.
  • Кожен регіон України має власний стиль вишиванок, які відрізняються своїми орнаментами.
  • У 2011 році зареєстрували рекорд України в Рівному: 6570 людей вийшли на площу у вишиванках.
  • Українська вишивка йде в ногу з часом і сьогодні – це не лише про одяг. Орнаменти часто використовують як ескізи для татуювань, прикрашають ними автомобілі і будинки. А ще – одягають у вишиванки навіть домашніх улюбленців.