Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

3 черв. 2024 15:05

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

439

0

Магія замку Шенборна на Закарпатті: 365 вікон, 52 комини і 4 вежі

Магія замку Шенборна на Закарпатті: 365 вікон, 52 комини і 4 вежі

Мисливський замок Шенборна: історія


Мисливський замок графа Шенборна розташований в урочищі Берегвар Закарпатської області. Будівля має стрункі готичні вежі, що надають їй казкового вигляду. Замок Шенборнів звели у неоготичному стилі. Хоча понад пів століття у стінах працює санаторій «Карпати», споруда здається далекою від чогось земного. Тому й приваблює туристів і відвідувачів. А у пошукачах все частіше зустрічається запит: «Замок Шенборна як доїхати».

Україна.info розповідає, як пов’язаний Шенборн і Мукачево та як Західна Україна отримала «у спадок» такий маєток.

Замок Шенборна: цікаві факти

Замок Берегвар, він же – палац Шерборнів, знаходиться у селі Чинадієво. Якщо ви дивилися радянські фільми, то саме його інтер’єри могли побачити у стрічках «Сімнадцять миттєвостей весни» та «Сніговій королеві».

Споруда об’єднує найяскравіші риси готичної та романської архітектури.

Архітектори звели будівлю у кінці XIX століття, використовуючи астрономічний принцип. Всі елементи палацу мають певний символізм.

У будівлі нараховується 365 вікон. Саме таку кількість має невисокосний рік. Цікаво, що 366-те вікно також є, однак воно замуроване.

Палац графів Шенборнів має 52 димоходи. Їх кількість дорівнює тижням у календарному році.

Магія замку Шенборна на Закарпатті: 365 вікон, 52 комини і 4 вежі

Чотири вежі є символами пір року: зима, весна, літо, осінь. На баштових шпилях красуються флюгері.

Оригінальні барельєфи прикрашають стіни замку Берегвар. На них відтворена символіка графського роду. Вікна – це унікальні вітражі, які розповідають історію роду власників маєтку.

Територію навколо будівлі оточує парк, що зачаровує зеленими газонами, рідкісними рослинами та казковими стежками. Там досі росте сакура, яку посадив граф Шерборн.

Парк особливий своїми оригінальними скульптурами. Вони зображують тварин, на яких любили полювати колишні господарі. Загальна територія пам’ятки – 19 гектарів.

Замок Шенборна на Закарпатті має легенди

Кажуть, якщо вмитися у «Джерелі краси» на території саду, то можна уникнути старості. Мешканці Чинадієво переповідають легенду: чоловік час від часу вмивався магічною водою, через що мав дуже молодий вигляд. Його дружина постійно дорікала цим. Одного разу вона вирішила і сама спробувати повернутися в юність. Однак, пірнувши у джерело, стала немовлям.

Магія замку Шенборна на Закарпатті: 365 вікон, 52 комини і 4 вежі - фото 2

Одна з легенд розповідає про те, що граф Шерборн дізнався про зраду своєї дружини. Її звабив військовий, котрий не пішов на полювання нібито через хворобу. Граф хотів вдарити чоловіка, однак дружина заступилася за нього. Звичайно, господар не зумів завдати болю своїй любові та вигнав пару з маєтку. Шенборн наказав стерти цифру чотири із палацового годинника, адже саме у цей час він зазнав найбільшого приниження. Нещодавно її таки відновили на циферблаті.

Смерть графа не менш загадкова. Кажуть, що в його кімнаті був спеціальний сейф, який вміщував стіл та крісло. Одного разу князь випадково закрився там, слуги розшукали його через три дні. Господар був мертвим, а на столі лежала записка: «Можна володіти великими грішми, але не мати від них ніякої користі».

Хто такі Шерборни?

У Чинадієво замок Шенборнів давно став однією з перлин Закарпаття. Його власниками були представники аристократичного німецько-австрійського року, котрий нараховував кількох високопоставлених осіб римо-католицького духовенства.

Родина мала найбільшу кількість земель на Закарпатті. Коли придушили антигабсбурзьке повстання, Карл VI подарував маєтки князя Ракоці та повстанців архієпископу Лотару Францу Шенборну. Той, у свою чергу, доручив управляти угіддями кузену Фрідріху Карлу Шенборну.

Магія замку Шенборна на Закарпатті: 365 вікон, 52 комини і 4 вежі - фото 3Магія замку Шенборна на Закарпатті: 365 вікон, 52 комини і 4 вежі - фото 4Магія замку Шенборна на Закарпатті: 365 вікон, 52 комини і 4 вежі - фото 5Магія замку Шенборна на Закарпатті: 365 вікон, 52 комини і 4 вежі - фото 6

Читайте також: