Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

12 лют. 2024 15:00

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

743

0

Кам’янець-Подільська фортеця: історія замку та легенда про шокованого султана

Кам’янець-Подільська фортеця: історія замку та легенда про шокованого султана

Цікаві факти про Кам'янець-Подільську фортецю.


Кам’янець-Подільська фортеця: історія замку та легенда про шокованого султана

Кам’янець-Подільський замок є одним із найвідоміших в Україні. Його історія сягає кінця XIІ століття. Старовинна фортеця із атмосферою Середньовіччя приваблює багатьох туристів. Легендарне місце називають ще «квіткою на камені». Все тому, що збудували його у каньйоні річки Смотрич, на скелястому півострові. Фортеця входить до переліку 7 чудес України, а також охороняється ЮНЕСКО.

Останніми роками пам’ятка «ожила». Тепер на відвідувачів чекає не тільки екскурсія, але й різноманітні майстеркласи та реконструкції, що дозволяють поринути в інший час.

Кам’янець-Подільський замок: історія

Хто побудував Кам'янець-Подільський замок, достеменно невідомо. Так само дослідники сперечаються над точною датою його «народження». Однак всі вони сходяться до того, що у XI столітті на цьому місці був частокіл з дерева, який слугував захистом Галицько-Волинського князівства. Деревину довелося замінити каменем після великої пожежі. Але таке оновлення не змогло вберегти місто від навали хана Батия.

У 1240 році монгольський полководець знищив чи не половину тамтешнього населення, а всіх живих – поневолив на століття.

У 1362 році литовський князь Ольгерд у битві під Синіми водами розбиває військо ворогів. В історії фортеці починається новий період. Племінники князя, Костянтин, Федір, Борис, Юрій та Олександр, стають її власниками. На території пам’ятки відбувається масштабна реконструкція.

Стартує відбудова оборонного пункту при підтримці польської шляхти тa римських священнослужителів, що виділяли нa будівництво влaсноруч зібрaні пожертви – милостиню Святого Петрa.

До 1793 року Кам'янець-Подільська фортеця відіграє роль стратегічного королівського міста, є центром воєводства польського.

Але суперечки, що виникали між чисельними спадкоємцями, посприяли тому, що фортеця перейшла до рук Речі Посполитої на три століття.

Після Польщі Російська Імперія була власницею замка до часів СРСР. Фортеця пережила російську-турецьку війну 1809-1812 років, Першу та Другу світову, ще багато різних подій, але змогла вціліти.

Кам’янець-Подільська фортеця: історія замку та легенда про шокованого султана

Стара фортеця

Старий замок є серцем пам’ятки. Його площа становить близько 1,5 гектара. Має форму неправильного чотирикутника із 11 вежами (баштами) по периметру. Упродовж 1812–1859 рр. Стaрий зaмок виконувaв функцію в’язниці. З 1859 по 1917 рр. зaмок використовувaвся як приміщення aрештaнтської роти.

Новий замок

Нову фортецю збудували для того, щоб посилити обороноздатність Старої фортеці. Голландські фахівці надавали консультації щодо спорудження мурів. Південний та Північний бастіони укріплюють стіни замку. Для забезпечення сполучення зі Старим замком облаштували підвісний міст. Що цікаво, до сьогодні будівлі Старого замку збереглися краще.

Кам’янець-Подільська фортеця: історія замку та легенда про шокованого султана - фото 2

Легенда про Кам’янець-Подільський замок

Звичайно, як будь-який замок, «квітка на камені» має свою легенду. Вона розповідає про період, коли турки вирушили в похід на Кам’янець-Подільський. Султан Осман II вже здобув перемогу у Хотині і хотів повторити свій успіх. Для цього зібрав 200-тисячне військо. Кажуть, коли чужинець побачив замок, то не міг відірвати від нього очей: чи він зрозумів його неприступність, чи зачарувався красою…

В якусь мить султан запитав свого вірного слугу: «Хто звів такий дивовижний замок?» Той також був зачарований побаченим і відповів: «Сам Аллах приклав сюди руку!» Правитель сказав: «Тоді самому Аллахові й завойовувати це місто!». Після цієї фрази військо нападників розвернулося і покинуло назавжди ці землі.

Зйомки кіно і фестиваль повітряних куль

Сьогодні на території замку відбуваються різні фестивалі, зокрема – «Земля героїв», «Остання столиця» і «Terra Heroica». Для відвідувачів доступні чимало майстеркласів та екскурсій.

На його території знімали такі фільми як «Тривожна молодість» (1955), «Стара фортеця» (1972), «Балада про доблесного лицаря Айвенго» (1982), «Чорний замок Ольшанський» (1984), «Богдан-Зиновій Хмельницький» (2006), «Дума про Тараса Бульбу» (2009).

До великої війни особливою родзинкою був фестиваль повітряних куль у Кам’янці-Подільському. Аеростати літали безпосередньо над фортецею та чарівним каньйоном річки Смотрич. Коли небо нaд містом всіяне сотнями різнобaрвних куль, мимоволі перехоплює подих. Наразі фестиваль не проводять.

Кам’янець-Подільська фортеця: історія замку та легенда про шокованого султана - фото 3

Кам’янець-Подільська фортеця фото

Кам’янець-Подільська фортеця: історія замку та легенда про шокованого султана - фото 4Кам’янець-Подільська фортеця: історія замку та легенда про шокованого султана - фото 5Кам’янець-Подільська фортеця: історія замку та легенда про шокованого султана - фото 6Кам’янець-Подільська фортеця: історія замку та легенда про шокованого султана - фото 7Кам’янець-Подільська фортеця: історія замку та легенда про шокованого султана - фото 8Кам’янець-Подільська фортеця: історія замку та легенда про шокованого султана - фото 9Кам’янець-Подільська фортеця: історія замку та легенда про шокованого султана - фото 10

Читайте також:

Палац Потоцьких у Тульчині. Історія про пишні бали, небачену красу та невірних дружин

Які легенди приховує Замок Любарта, зображення якого є на 200-гривневій купюрі

Таємниці Мукачівського замку – угода з дияволом, «кривава леді» та скандальний угорський орел

Затоплений світ Бакота. Як українські села поглинув Дністер «задля прогресу»