Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 12 травня
+11
$   39.72
  42.81

14 берез. 2024 13:13

Останнє оновлення  
14 берез. 2024 13:14
Суспільство
0

467

0

Історія українки, що створила балетну пачку, отримала «Оскар» і віртуозно втекла з СРСР

Історія українки, що створила балетну пачку, отримала «Оскар» і віртуозно втекла з СРСР

Як українка здійснила революцію у балетній моді та отримала «Оскар». Історія про неймовірний талант, чоловіків-мільйонерів та втечу з СРСР.


Історія українки, що створила балетну пачку, отримала «Оскар» і віртуозно втекла з СРСР

Варвара Каринська – перша українка, що отримала нагороду «Оскар». Вона народилася у Харкові, а в 53-річному віці перебралася до США, через що жінку називають американською дизайнеркою. Варвара створила балетну пачку, підкорила Голлівуд і працювала з Далі. А ще – тричі виходила заміж за мільйонерів.

Україна.info розповідає історію легендарної українки, яка гідна детективної кінострічки.

Третя дитина у сім’ї мільйонера. Біографія Каринської

У 1886 році в сім’ї харківського мільйонера Андрія Жмудського з’явилася дівчинка Варвара. Купець мав десятьох дітей, вона була третьою. Саме за ініціативи її батька з’явився Благовіщенський собор у Харкові.

З дитинства дівчинка любила вишивати. Здобула освіту у Харківському університеті за спеціальністю «Право».

У 22 роки Варвара стала дружиною багатого харків’янина Олександра Мойсеєнка. Проте шлюб тривав недовго, через рік чоловік помер. Тоді сім’я вже мала доньку Ірину. До того ж, вдова взяла під своє виховання племінника Володимира.

Через деякий час Варвара знову вийшла заміж. Її обранцем став адвокат-криміналіст Каринський. Саме з його прізвищем жінка стала відомою чи не на ввесь світ.

Історія українки, що створила балетну пачку, отримала «Оскар» і віртуозно втекла з СРСР

Творчість у Москві

Каринські перебралися до Москви у 1915 році. Чоловік був успішним адвокатом, Варвара віддалася мистецтву та світському життю. Відкрила свій салон.

Мисткиня розробила авторську художню техніку, в основі якої стало комбінування шматків кольорової шовкової марлі. Перші роботи присвячували балету. Творчість приносила успіх дизайнерці, а її виставка викликала захоплення серед еліти.

Під час революції Каринський став міністром Тимчасового уряду Росії, проте після того, як більшовицький рух зазнав поразки, сім’я була змушена емігрувати. З часом – подружжя офіційно розлучилося. Варвара з дітьми залишилася в Україні.

У 1921 році модельєрка знову повертається до Москви, де втретє виходить заміж. Цього разу за Володимира Мамонтова, що був сином одного із найбагатших московських промисловців дореволюційних часів.

Варвара зуміла відновити роботу свого салону. Його часто відвідували інтелектуали, митці і урядовці. Згодом розпочало роботу й ательє, де шили одяг і капелюшки. Підприємлива мисткиня мала ще й антикварну крамницю та школу, де вчили вишивати.

Каринська усвідомила, що не матиме можливості вільно творити у Радянському Союзі, тому прийняла рішення разом з дітьми виїхати у Європу.

Як Каринська втекла з СРСР?

У 1924 році українка зуміла потрапити на особистий прийом до наркома освіти Анатолія Луначарського. Жінка запропонувала організувати у західній Європі виставку радянської вишивки, яку створили діти. Насправді ж – почала втілювати план втечі з СРСР.

Та Каринська врятувала від тодішньої системи не тільки себе, але й унікальну колекцію церковної вишивки XII-XIII ст., яку радянська влада хотіла знищити. Варвара поставила старовинні роботи у рамки, прикривши їх дитячими роботами із символами тодішнього режиму.

Також жінка майстерно сховала діаманти у капелюшку своєї дочки, а гроші – у підкладці пальта і між сторінками книг Маркса й Енгельса…

Провернувши таку авантюру, жінка з дітьми змогла потрапити до Німеччини.

Після кількох років у Берліні тa Брюсселі осілa в Пaрижі 1930, де прожилa 9 років. 15-річний період життя в Європі був вдaлим у творчому плaні: прaцювaлa з Сaльвaдором Дaлі, Мaрком Шaгaлом тa іншими художникaми. Створювaлa костюми для трупи «Бaлле рюс де Монте-Кaрло» тa інших відомих бaлетів.

1939 – переїхaлa з дітьми до Нью-Йорку, де почaлa нове життя (тут її звaли Бaрбaрою).

Українка створила майже всі костюми до різних постановок Джорджа Баланчина –  засновника Школи американського балету. Зокрема «Сон у літню ніч», «Вальс», «Лускунчик», «Шотландська симфонія», «Блискуче алегро».

Історія українки, що створила балетну пачку, отримала «Оскар» і віртуозно втекла з СРСР - фото 2

Баланчин вважав, що від костюмів залежить половина успіху вистави, тому називав Варвару «Шекспіром костюма».

Балетна пачка і «Оскар»

Каринська паралельно займалася розробкою костюмів для танцювальних колективів, що виступали на Бродвеї чи знімалися у голлівудських фільмах.

ЇЇ сукні одягали Ліз Тейлор, Марлен Дітріх, Інгрід Бергман та інші зіркові акторки.

Критики зазначають, що у США Варвара здійснила переворот балетної моди. І головна її заслуга – пачка.

Під час виступів артисти хотіли мати більшу свободу рухів. Каринська зуміла створити пачку з використанням м’яких спідниць, котрі не заважали танцям і допомагали передавати атмосферу вистави. До цього балерини одягали металеві обручі і конструкції, що нагадували парасолю.

Українка пошила модель пачки, яку використовують і сьогодні.

Історія українки, що створила балетну пачку, отримала «Оскар» і віртуозно втекла з СРСР - фото 3

Варвара Каринська отримала «Оскара» за створення костюмів для кінострічки «Жанна д’Арк» у 1948 році. Ще один раз модельєрку номінували на премію за роботу над фільмом-балетом «Ганс Крістіан Андерсен» у 1952 році.

Дизайнерка пройшла чимало випробував протягом життя. Проте жодне її не зламало, навпаки, давало мотивацію і поштовх до творчості. Варвара не зраджувала своїм принципам і таланту.

Каринська померла у віці 97 років.

У Харкові пам’ятають про видатну землячку. На її честь навали вулицю, будинок, де мешкала мисткиня, отримав іменну табличку. У 2004 році заснували Міжнародний фестиваль моди і театрального костюма імені Варвари Каринської.

Історія українки, що створила балетну пачку, отримала «Оскар» і віртуозно втекла з СРСР - фото 4