Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+12
$   41.45
  46.11

16 черв. 2024 18:06

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Здоров'я
0

741

0

Цікаві факти про вагітність

Цікаві факти про вагітність

Коли народжуються двійнята, кажуть, на маму чекає подвійне щастя. А чи знали ви про народження дев’яти діток одночасно? Рекордсменкою у світі стала 25-річна жінка з Малі, яка народила 5 дівчат та 4 хлопчиків! Більше цікавих фактів про вагітність шукайте в добірці від Україна.info.


Тест на вагітність показав омріяний позитивний результат? Вітаємо! Це й справді чудова подія. Часто з радістю від вагітності приходить й занепокоєння. Та запевняємо, під наглядом досвідчених лікарів, за умов підтримки необхідної фізичної активності, нормального сну та повноцінного харчування, період вагітності може бути абсолютно щасливим і навіть цікавим!

Через скільки днів відбувається запліднення? Запліднення може статися в період від 2 до 12 годин, ще певний час потрібен для того, щоб запліднена яйцеклітина увійшла в ендометрій. Для кожного організму це індивідуальний період. 

Факти про зачаття

  • Ефективність природного зачаття - тільки кожна третя пара при відкритому статевому житті досягає вагітності. Решті пар потрібно від 1 до 6  місяців старань в період овуляції.
  • Група крові дитини або відповідає групі одного з батьків або є сумою їх груп.
  • Перший протизаплідний засіб з’явився в єгиптян ще в 200 році до н.е. Дослідники кажуть, що до його складу входили фекалії крокодила.

Під час вагітності жінки дуже змінюються. Основні зміни звісно відбуваються в середині, та багато з них стають помітними й зовні. До прикладу, в народі кажуть, що шкіра вагітних сяє. Насправді, цьому є пояснення. В організмі жінки під час вагітності об’єм крові суттєво збільшується, це призводить до появи блиску на шкірі, особливо на щічках.

Цікаві факти про вагітність

Як змінюється жінка під час вагітності

На ранніх періодах вагітності жінка є більш активною у розв’язанні побутових та робочих питань, стає більш рухливою. В неї також можуть часто виникати стани занепокоєння. Тоді як в період ближчий до пологів - навпаки. Жінка менше квапиться, часто може бути сонною.

Що відчуває дитина в утробі матері

  1. Що робить дитина в утробі матері? В утробі матері плід може плакати, посміхатися та навіть танцювати. Тому обов’язково слухайте позитивну та приємну музику.
  2. Немовлята плачуть в утробі матері не тому, що їм сумно, а щоб краще підготувати до появи на світ.
  3. Діти починають розуміти мову до того, як самі починають говорити, бо чують голос мами ще в животику.

Цікаві факти про вагітність - фото 2

Як вагітність впливає на організм жінки

Скільки жінка виношує дитину? В середньому вагітність триває 40 тижнів. Підрахунок тижнів починається з 1 дня останньої менструації. Зазначимо, що  діти можуть народжуватись і на 37-42 тижні і це також є нормою.

В незалежності від того, скільки тижнів жінка виношує дитину, загальноприйнято поділяти термін вагітності на триместри. Один триместр – це приблизно три місяці (від 12 до 14 тижнів).

Як легко розібратися з триместрами? В одному місяці 4 тижні. Так, перший триместр включає з першого по п’ятнадцятий тиждень вагітності. Другий триместр – з 16-го по 28-ий тиждень. Третій триместр – з 29-го по 40-ий тиждень. Таким чином маємо десять акушерських місяців або 9 календарних місяців.

Цікаві факти про вагітність по тижнях

  • Жінка може відчувати нудоту як на початку вагітності, так і в кінці.
  • За дев’ять місяців між зачаттям і народженням, вага дитини збільшується до 3000 мільйонів разів.
  • Відбитки пальців дитини формуються протягом перших трьох місяців вагітності.

Як утворюються діти

Цікаві факти про вагітність - фото 3

У першому триместрі в організмі відбуваються відчутні зміни. Змінюється гормональний фон, збільшується кровопостачання та серцебиття. Все починає працювати на те, щоб забезпечити вашу дитинку всім необхідним. Ознаки вагітності можуть проявлятися в перші дні і з кожним тижнем їх буде ставити більше. Тому дуже важливо в цей період відмовитися від куріння, вживання алкоголю, важких фізичних навантажень та детально проконсультуватися з лікарем щодо вживання ліків, якщо ви приймали їх раніше. Те саме стосується БАДів, вітамінів та інших харчових домішок. Також потрібно ретельно стежити за своїм харчуванням та розкладом сну.

В другому триместрі животик вагітної починає округлюватися. В цей період жінка вже може починати відслідковувати рухи малюка.

Перші істотно відчутні ворушіння, коли дитина починає штовхатися, починаються приблизно з 20 тижня. Вони залежать від темпераменту дитини. Наприклад, непосидючі малюки можуть рішуче заявити про себе значно раніше, тоді як більш флегматичні дітки будуть робити це поволі, неохоче. 

В цей період у матусі можуть проявлятися такі симптоми як печія, нестримний апетит, болі в спині.

В третьому триместрі починається підготовка до пологів. Це той період вагітності, коли дитина починає битись все сильніше.

На третьому триместрі можуть з’являтися такі симптоми: набряки рук та ніг, варикозне розширення вен, гіпертонія та інше. В цей період бажано не займатися активними видами спорту, не відправлятися в далекі подорожі літаками чи кораблями, а знаходити для себе більш спокійні заняття та завжди перебувати на зв’язки зі своїм лікарем.

Цікаві факти про вагітність та вагітних жінок

  • Рекордно довгий зафіксований термін вагітності становив 375 днів, тоді як середній термін вагітності - 280 діб.
  • Найкоротша вагітність тривала 23 тижні без одного дня.
  • Рівень солоності навколоплідних вод схожий за рівнем солі в морі.
  • Під час вагітності у жінки в 11 разів загострюється нюх.
  • У вагітної жінки збільшується серце та печінка.
  • Упродовж терміну вагітності матка збільшується в 500 разів.
  • Плід відчуває смак і запах їжі, яку вживає майбутня мама. Вони просочуються через навколоплідні води й формують майбутні гастрономічні вподобання малюка.

У світі існує чимало цікавого про вагітність та про вплив цього процесу на батька дитини та оточуючих. Також лікарі люблять ділитися смішними історіями про вагітних та їх партнерів.

До прикладу, коли під час партнерських пологів батько кричить і плаче голосніше за молоду матусю, або породілля вимагає принести їй терміново крадених вишень чи шампанське.

Бували історії й коли вагітна в останній момент передумує народжувати і намагається піти з пологового залу. Чи коли акушери тримають вагітних під час народження малюка зі словами «від нас вагітними ще ніхто не уходив».

В останні роки в Україні на пологи стало популярним брати подружок замість чоловіка. Деякі навіть умудрялися сваритися прямо під час пологів однієї з подруг або навпаки – малюватися та робити зачіски, щоб вперше малюк побачив маму красивою.

Цікаво для вагітних

  • Батько може демонструвати симптоми вагітності: токсикоз, біль в попереку, плаксивість – синдром Кувада.
  • У плоду чоловічої статі в утробі можлива ерекція.
  • Молочні залози вагітних жінок та молодих мам можуть рефлекторно виділяти молоко під час звуку плачу будь-якої дитини.

Вагітність – це прекрасний період і одночасно найвиснажливіше фізичне переживання для жіночого організму, тому обов’язково піклуйтесь про своє здоров’я до ідеї завести дитину, під час виношування малюка та після пологів.