Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

29 трав. 2024 17:05

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

344

0

Найкрасивіші озера України, які варто побачити

Найкрасивіші озера України, які варто побачити

Які озера є в Україні.


Найкрасивіші озера України, які варто побачити

Скільки озер на території України? Відкриті джерела зазначають, що їх близько 20 тисяч – вражаюча цифра, чи не так? Ялпуг і Світязь, мабуть, найвідоміші озера в Україні: перше називають найбільшим за площею, друге – найглибшим.

ТОП 5 озер України

  1. Несамовите – Закарпаття. Озеро має чарівні краєвиди, оскільки його оточують гори. Ідеальне місце для відпочинку, медитації, фотосесій та спортивного туризму.
  2. Озеро Кунігунда – Закарпаття. Водойма представляє лікувальні озера України. Має великий вміст солі, а грязі допомагають боротися з недугами суглобів.
  3. Синевир – Закарпаття. Це велике озеро, яке точно потрібно відвідати. Воно оповите цікавими легендами. Однак покупатися там не вийде: територія перебуває під охороною, а вода не прогрівається навіть влітку. Сині води і хвойний ліс поруч просто зачаровують.
  4. Шелехівське озеро – Сумщина. Водойму вважають однією із найстаріших, українські озера поступаються їй своїм віком. Це гідрологічна пам’ятка природи, яка утворилася ще в часи Льодовикового періоду.
  5. Нобель – Рівненщина. Якщо говорити про чисті озера України, то варто згадати саме про це озеро. Це перлина Рівненської області. Довкола водойми – ліс, а на берегах облаштовані пляжі із міленьким піском. Те, що треба для відпочинку.

Найкрасивіші озера України, які варто побачити

На фото озеро Синевир

Карстові озера в Україні

Синє та Безодня – так називаються карстрові озера у Тернопільській області. Водойми мають карстрове походження. Багато років тому на їх місці хвилювалося Сарматське море. Вони ніколи не покриваються кригою і вміють змінювати колір під впливом сонячних променів та водоростей.

Колись територія нараховували десятки таких озер, однак радянська влада провела невдалу меліорацію території, що призвела до їх зникнення.

Вода у Синьому та Безодні має сталу температуру – 12 градусів тепла.

Водойми з’єднані між собою підземними джерелами.

Цікаві факти про водойми України

Озеро Ялпуг знаходить в Одеській області, у заплаві річки Дунай. Його площа становить майже 150 квадратних кілометрів, що дозволяє називатися «рекордсменом». Водойма протясгається на 5 кілометрів у ширину і на 39 кілометрів у довжину.

У Соледарі на Донеччині знаходиться незвичайне озеро, яке має власну систему «підігріву». Як правило, із глибиною температура води поступово знижується, однак у Соледарському озері – навпаки – підіймається. Дослідити аномалію намагалися аквалангісти, однак не змогли дістатися самого дна – щільність води просто виштовхувала їх на поверхню.

Озеро Світязь знаходиться на Волині. Належить до групи Шацьких озер і є найглибшим в Україні. Фахівці зазначають, що середня глибина водойми трохи більша семи метрів, однак найглибша точка сягає понад 58 метрів.

Найкрасивіші озера України, які варто побачити - фото 2

Лікувальні озера України представлені не тільки цілющими грязями. Біле озеро у Рівненській області, вірять, допомагає омолодитися. У воді фіксують високий вміст гліцерину, що робить її «м’якою» на дотик.

На Півдні можна побачити гарні озера України, які дійсно вражають своїм незвичним виглядом. Вода у них рожева. А вміст солі величезний, через що водойми порівнюють із Мертвим морем. Станом на травень 2024 року деякі з них знаходяться в тимчасовій російській окупації.

Рожеві озера:

  • Лемурійське озеро на Херсонщині
  • Рожеве озеро в Одесі (Куяльницький лиман)
  • Сиваш – озеро у Гнічеську Херсонської області
  • Рожеві озера Кінбурнської коси на Херсонщині

Найкрасивіші озера України, які варто побачити - фото 3

Найбільша кількість озер в Україні знаходиться на Поліссі, у заплавах річок.