Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 28 вересня
+19
$   41.17
  45.95

9 верес. 2024 17:49

Останнє оновлення  
10 верес. 2024 06:40
Культура
0

887

0

Фільми про письменників, які надихають поринути в літературу

Фільми про письменників, які надихають поринути в літературу

Підбірка фільмів про письменників.


Фільми про письменників, які надихають поринути в літературу

Дискусії про те, чи помирає читання через нові технології та соцмережі, ведуться не один рік. Але популярність книг Джоан Роулінг, Стівена Кінга, Джеймса Паттерсона, Джорджа Мартіна та інших змушують залишити побоювання позаду. Водночас долю авторів бестселерів важко назвати безхмарною. 

Україна.info рекомендує шість фільмів про письменників, які здатні надихнути не лише знову взяти до рук книгу, але й самому спробувати написати новий шедевр. 

Геній (2016)

Фільм розповідає історію письменника-початківця Томаса Вулфа, в роман якого повірив редактор Максвелл Перкінс. Зірка видавництва Scribner's завдяки професіоналізму зумів розкрити талант автора, а його романи перетворити на шедеври. Історія творчого дуету, який переріс у віддану дружбу, показує з середини, який складний шлях мусить пройти задум, щоб стати книгою. 

Головні ролі у стрічці виконали неперевершені Джуд Лоу та Колін Ферт. Картина заснована на реальних подіях. 

Фільми про письменників, які надихають поринути в літературу

На дорозі (2012)

Екранізація роману-покоління «На дорозі» Джека Керуака від режисера Волтера Саліса є тим рідкісним випадком, коли фільм не тільки відповідає оригіналу, але й в певній мірі перевершує його. Стрічка вийшла настільки динамічною, що глядач справді відчуває, ніби постійно перебуває у подорожі. 

Письменник Сел разом зі знайомим Діном вирішують податися у подорож на автомобілі. Молоді люди бажають побачити життя та світ. Мандри дозволяють зрозуміти, хто вони є насправді.   

Фільми про письменників, які надихають поринути в літературу - фото 2

Опівночі в Парижі (2011)

«Опівночі в Парижі» - це своєрідне зізнання Вуді Аллена в любові до літератури та спроба зустрітися з улюбленими письменниками ХХ століття. Виконавець головної ролі актор Оуен Вілсон неприховано втілює на екрані альтер его самого відомого режисера.

В центрі сюжету молодий сценарист Гіл Пендер, який разом з нареченою та її батьками приїздить до Парижу, щоб організувати весілля. Чоловік має романтичне ставлення до міста з багатою літературною історією, тому що бажає стати письменником. Його погляди не поділяють прагматичні майбутні родичі. Прогулюючись опівночі старими вулицями, він раптом повертається у часі та потрапляє до богемного середовища відомих письменників і культурних діячів минулого.  

Фільми про письменників, які надихають поринути в літературу - фото 3

Бестселер (2021)

Некваплива стрічка про непросту долю письменника та видавця, від синергії яких залежить побачить світ новий бестселер чи ні. Головний герой у фільмі неприховано нагадує Буковскі. 

Ролі виконали блискучий Майкел Кейн та нова зірка Голлівуду Обрі Плаза. Розповідь переплітає в собі як витончені жарти, так і драматичні моменти, які дозволяють поглянути на історію іншим поглядом. 

Фільми про письменників, які надихають поринути в літературу - фото 4

Слова (2012)

Бредлі Купер грає письменника, якому не вдається добитися слави своїми творами. Чоловік випадково знаходить чужий рукопис у подарованому старому портфелі, а потім теж випадково видає твір за власний. Після видання до новоспеченого літератора приходить неабияка слава, але раптом на порозі з’являється справжній автор роману. 

Надзвичайно чуйний фільм про складність творчості та життя загалом. Оповідь поділена на кілька часових періодів, як показані паралельно. Це саме та стрічка, яку варто переглянути хоча б раз у житті.   

Фільми про письменників, які надихають поринути в літературу - фото 5

Таємне вікно (2004)

Трилер з ще молодим Джонні Деппом в екранізації повісті Стівена Кінга - це вже дві причини, щоб подивитися фільм. Кіно має закручений сюжет та неочікувану кінцівку. 

Письменник Морт Рейні переживає кризу. Від нього пішла дружина, а у творчості настав спад. Йому доводиться жити у літньому будиночку. А одного дня на порозі дому з’являється чоловік, який стверджує, що літератор поцупив сюжет його оповідання і цей чоловік здається небезпечним. 

Фільми про письменників, які надихають поринути в літературу - фото 6

Читайте також:

Автор – Михайло Чорнопиский