Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 09 травня
+11
$   39.55
  42.43

29 січ. 2024 15:51

Останнє оновлення  
29 січ. 2024 16:02
Суспільство
0

566

0

Палац Потоцьких у Тульчині. Історія про пишні бали, небачену красу та невірних дружин

Палац Потоцьких у Тульчині. Історія про пишні бали, небачену красу та невірних дружин

Історія Палацу Потоцьких у Тульчині на Вінниччині.


Палац Потоцьких у Тульчині. Історія про пишні бали, небачену красу та невірних дружин
Фото 2018 року

Палац Потоцьких – пам’ятка архітектури, розташована у місті Тульчин Вінницької області. Колись він був територією для пишних балів та прийомів. Сьогодні на подвір’ї не побачиш карет з кіньми, але довкола, як і раніше, затишно. Друга назва палацу – «Подільський Версаль»: через його велич і красу.

У кінці XVIII століття Тульчин стає центром європейської культури. Тут розвиваються ремесла і промисловість. Все це стає можливим завдяки графу Станіславу Потоцькому, котрий мав чимало земель по всій Україні.

Вельможа зробив Тульчин своєю резиденцію. У 1782 році на Поділлі з’являється палацо-парковий ансамбль, що отримав назву «Хороше». Кажуть, в ті часи він міг посперечатися із кращими замками Європи. Проектувальником унікального витвору мистецтва став француз Лакруа. За дизайн відповідав голландець Меркс. Автором парку називають англійця Міллера.

Палац Потоцьких: історія

У 1744 році до Тульчина приїздить польський магнат Станіслав Потоцький. Разом із своєю дружиною Жозефіною Мнішек він тимчасово селиться на території старого дерев’яного замку. Через сім років постає величний палац у стилі класицизму. Його ще називали «Королівством Тульчинським».

У тодішньому палаці була вишукана баня в мавританському стилі, яку доставили із самого Царгороду.

Палац мав небачені на той час «розкоші»: опалення та каналізацію. Головний корпус, що сягав 68 метрів, обігрівали два мармурові каміни рожевого кольору. Тепле повітря від камінів рухалося у проміжках між подвійними стінами. 

Палац Потоцьких у Тульчині. Історія про пишні бали, небачену красу та невірних дружин

Особливої уваги заслуговує парк «Хороше», розташований позаду маєтку. Його можна порівняти з Уманським парком. Правда, дендропарк мав меншу площу. Та території створили штучні озера та острівці. Станіслав Потоцький також облаштував там кладовище, де ховав своїх улюблених собак. Пам’ятники для могилок тварин виготовляли з італійського мармуру.

Другий поверх палацу мав найважливіші кімнати. Зокрема – спальню Потоцьких та концертну залу. В маєтку ставили вистави, на які з’їздилися гості господарів. Часто учасниками дійства були члени родини. Зала збудована таким чином, що навіть до сьогодні зберегла хорошу акустику: говорити можна і без мікрофона.

У замку, звичайно, влаштовували бали. Місцем для них слугувала «золота зала». Її особливо цінували і доглядали. Під час будівництва у мармурову підлогу додали золоті монети.

За часів Потоцького поруч замка збудували оперний театр. Станіслав запрошував виступати співаків зі всієї Європи. На жаль, до сьогодні будівля не збереглася.

У палаці працювала бібліотека, що налічувала майже сімнадцять тисяч томів. До сьогодні збереглися лише три книги. У картинній галереї зберігалися полотна найвідоміших митців. Відомо, що у паризькому Луврі наразі експонують роботи Рафаеля, Рубенса, Паулюса Поттера, Йоганна Лампі саме із Тульчина.

Маєток змінив багатьох власників після смерті третьої дружини Потоцького Софії. Певний час військові використовували його як шпиталь і склад. Це негативно відбилося на архітектурі. До сучасних днів «дожили» тільки головний корпус із колонами, напівзруйновані флігелі.

Сьогодні у пам’ятці архітектури працює училище.

Палац Потоцьких у Тульчині. Історія про пишні бали, небачену красу та невірних дружин - фото 2

Маєток Потоцького у Тульчині та його гості

Оскільки палац славився своїм виглядом, а граф був відомою особою, то гостей у маєтку було багато. Кажуть, інколи до ста людей за день. Серед них – останній польський король Станіслав-Август Понятовський.

Головнокомандувач російської армії Олександр Васильович Суворов також перебував у Тульчині. Там знаходилася його штаб-квартира.

Є свідчення, що палац відвідував Олександр Пушкін, а також Павло Кисельов, що командував російськими військами під час російсько-турецької війни.

Граф Потоцький, нещасливе кохання і невірні дружини

Станіслав Потоцький зустрів своє перше кохання у 18-річному віці. Він таємно взяв шлюб із графською донькою Гертрудою Комаровською, проте такий сценарій зовсім не сподобався батькам хлопця. Вагітну дівчину задушили дорогою до монастиря. Це настільки шокувало Станіслава, що він навіть думав про самогубство. А граф Комаровський вирішив не пробачити сім’ї Потоцьких вбивства доньки. Щоправда, після смерті батьків Станіслава конфлікт вдалося врегулювати за 700 тисяч злотих.

Жозефіна Мнішек стала другоюю дружино графа. Разом вони виховували 11 дітей. Проте, за чутками, не всі вони були кровними для чоловіка – лише перші троє. Графиня часто покидала маєток у Тульчині і мала залицяльників.

Станіслав, хоч і закривав на все очі, але хотів, аби поруч завжди була сильна жінка, якій він міг би довіряти. Так він познайомився із найвродливішою жінкою Європи Софією Глявоне. Граф привіз нову обраницю до маєтку, проте Жозефіна не дала згоди на розлучення. Повінчатися пара змогла лише після смерті другої дружини Потоцького. До обряду одночасно залучили двох священників – православного і католицького.

Та щастя було недовгим. Під час третього розподілу Польщі усіх учасників Тарговицької конфедерації назвали зрадниками. На них чекала смертна кара і конфіскація майна. До речі, саме Софія, свого часу, порекомендувала Станіславу стати конфедератом, приєднавшись до росіян.

Станіслав так кохав свою третю дружину, що створив на її честь «Софіївку» в Умані. Але не пощастило. І Софія закрутила роман з іншим – зі своїм пасинком Юрієм.

Здоров’я Станіслава різко погіршилося від навали негативних новин. Він нездужає і помирає.

Софія з часом захворіла на рак і померла у Берліні, куди поїхала з надією одужати. Дочки зуміли повернути її тіло в Україну.

OperaFest Tulchyn

У 2017 році палац отримав нове дихання. Влітку на його території відбувся перший фестиваль опери – OperaFest Tulchyn. Мистецька подія тривала кілька днів. Її глядачами стали понад сто тисяч осіб. Фестиваль став щорічним. На сцені виступали найкращі музиканти України та Європи. Працювало наметове містечко, фудкорт. Гостей дивували світловими шоу та феєрверками. Так було до великої війни…

Палац Потоцьких у Тульчині. Історія про пишні бали, небачену красу та невірних дружин - фото 3Палац Потоцьких у Тульчині. Історія про пишні бали, небачену красу та невірних дружин - фото 4

Фестиваль опери привернув більше уваги до пам’ятки архітектури, яка занепадала. У 2021 році розпочався перший етап реставрації.

Попри виклики повномaсштaбної війни, роботи проводилися і тривaють досі. Зокремa, у 2022 році було зaмінено дaх будівлі, в тому числі систему перекриття. Крім того, відновлено міжповерхове перекриття приміщення, зaмінено чaстину вікон, здійснено рестaврaційні роботи по фaсaду північної терaси портику. Нaрaзі ведуться роботи у внутрішніх приміщеннях.

Рестaврaція проводиться зі збереженням aвтентичності пaлaцового комплексу в цілому. Хочa фінaнсувaння досить обмежене через війну, aле роботи тривaють…

Палац входить до «туристичних магнітів» та «7 чудес Вінниччини». Туди можна приїхати на ексурсію, адже Тульчин відомий ще як столиця «Щедрика».

Палац Потоцьких у Тульчині. Історія про пишні бали, небачену красу та невірних дружин - фото 5Палац Потоцьких у Тульчині. Історія про пишні бали, небачену красу та невірних дружин - фото 6

Проєкт реконструкції Палацу Потоцький

Палац Потоцьких у Тульчині. Історія про пишні бали, небачену красу та невірних дружин - фото 7