Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 квітня
+18
$   39.6
  42.44

28 берез. 2024 16:27

Останнє оновлення  
28 берез. 2024 16:31
Суспільство
0

231

0

Підгорецький замок – історія найвеличнішого палацу Львівщини, де живуть привиди

Підгорецький замок – історія найвеличнішого палацу Львівщини, де живуть привиди

Діамант «Золотої підкови Львівщини»


Підгорецький замок – історія найвеличнішого палацу Львівщини, де живуть привиди

Підгорецький замок – чарівний palazzo in fortezza, розташований у Підгірцях. Його вважають найвеличнішим із замків Золотої підкови Львівщини, через що називають «українським Версалем». Свого часу вся Європа знала про неймовірну архітектурну естетику будівлі, її розкішні інтер’єри, цінні мистецькі колекції та гостинних господарів.

Історія Підгорецького замку

На початку XV століття на місці майбутнього замку з’явилося оборонне укріплення. Власне, звідси й розпочалася історія пам’ятки. Будучи у власності гетьмана Станіслава Конецпольського, будівля перетворилася на архітектурний шедевр, поєднавши стилі пізнього відродження і помпезність бароко.

Проектувальником двоповерхового палацу з вежами став відомий архітектор з Венеції Андреа дель Аква. Від непроханих гостей маєток захищали глибокі рови з трьох сторін.

Підгорецький замок – історія найвеличнішого палацу Львівщини, де живуть привиди

Історичні перипетії залишили чимало руйнівних слідів на замку. Проте у XVIII столітті, перебуваючи у власності польських магнатів Жевуських, маєток знову «ожив». Розпочалася масштабна реконструкція. У стінах з’явилися старовинні меблі, цінні колекції та раритетна зброя. Влаштовували вишукані прийоми для європейських гостей: із театральними виставами, оркестрами та феєрверками.

Саме тоді звели костел Святого Йосипа у стилі бароко, що став родовою усипальницею Жевуських. Також спроектували французький парк зі скульптурами. Посадили унікальні дерева, квіти й різнотрав’я.

Підгорецький замок – історія найвеличнішого палацу Львівщини, де живуть привиди - фото 2

Під чaс Першої світової війни мaєтком опікувaвся грaф Грaбіковський. Спочaтку зaмок погрaбувaлa російськa aрмія. Влітку 1915 року в зaмку дислокувaвся штaб 5-го aвстро-угорського корпусу. У той чaс Підгорецький зaмок був нa лінії фронту і йому зaгрожувaло знищення від російської aртилерії. Проте зa нaкaзом генерaлa Брусиловa споруду збережено, хоч і ще рaз погрaбовaно.

Князі Сангушко стали останніми володарями замку. Саме вони напередодні Другої світової вивезли цінні колекції за кордон, тим самим врятувавши експонати, чого не можна сказати про втрачені інтер’єри.

Радянські часи, традиційно, перетворили пам’ятку архітектури на санаторій, де лікували від туберкульозу. Проте у 1997 році директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький зумів повернути будівлі заслужений статус. Палац потрапив до сотні пам’яток світу, яким необхідна термінова реставрація.

Підгорецький замок – історія найвеличнішого палацу Львівщини, де живуть привиди - фото 3

Сьогодні Підгорецький замок, як раніше, потребує ремонту і відновлення. Благодійники кілька разів збирали кошти, за які змогли відновити лише деякі елементи будівлі.

Легенди Підгорецького замку

Величним будівлям личить мати свої легенди і таємниці. Підгорецький замок не виняток. Кажуть, що Северин Жевузький, який був його власником, мав досить незвичне хобі. Він намагався розшукати філософський камінь, що створює золото, а ще – працював над створенням еліксиру молодості. У підземеллях замку створили містичну лабораторію, щоб відвідувачі могли відчути особливу атмосферу.

Підгорецький замок – історія найвеличнішого палацу Львівщини, де живуть привиди - фото 4

Одна з легенд говорить про привид Білої Пані. За переказами, він з’являється із підземель та супроводжується моторошними звуками. Таку містику пояснюють реальною історією, що сталася у замку.

Кажуть, що літній господар звинуватив свою дружину у зраді та наказав замурувати її в стінах. Живцем. З того часу дух молодої жінки так і не знайшов спокою. Час від часу він блукає коридорами, парком, кімнатами… Жителі Підгірців зазанчають, що неодноразово ставали свідками дивних явищ.

Фaкт пaрaнормaльної aктивності в зaмку підтвердили учaсники укрaїнської «Битви екстрaсенсів». Сенсорні феномени, не мaючи нічого спільного з реaльністю, виявилa в приміщенні пaлaцу і aмерикaнськa групa тaк звaних «мисливців зa привидaми».

Підгорецький замок – історія найвеличнішого палацу Львівщини, де живуть привиди - фото 5

Цікаві факти пор Підгорецький замок

  • Свого часу гостями замку були Вільгельм II, австрійський імператор Франц Йосиф, Ян Матейко, Іван Франко, Федор Глинка та чимало інших відомих людей.
  • Заїжджий двір, напевно, пам’ятає візити французького письменника Оноре де Бальзак. Він заїжджав у Підгірці по дорозі на зустріч із коханою Евеліною Ганською.
  • Один із епізодів стрічки «Помилка Оноре де Бальзака» зняли також у стінах Підгорецького замку.
  • На території парку розташована липа, якій 700 років.  

Підгорецький замок – історія найвеличнішого палацу Львівщини, де живуть привиди - фото 6

Читайте також: