Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
ср, 08 травня
+15
$   39.3
  42.31

26 квіт. 2024 16:36

Останнє оновлення  
26 квіт. 2024 16:36
Здоров'я
0

528

0

Жіночі презервативи: що про них відомо і як правильно користуватися?

Жіночі презервативи: що про них відомо і як правильно користуватися?

Такий вид презервативів може стати альтернативою чоловічих контрацептивів, кажуть медики. 


Фото - ілюстративне

Жіночі презервативи існують, хоча не всі про це знають. Внутрішні презервативи винайшов лікар з Данії Лассе Хессель. У 1993 році їх офіційно дозволили використовувати як засіб контрацепції.

Як виникли жіночі кондоми?

Презервативи з’явилися на світ через те, що чоловіки почали все частіше висловлювати своє небажання одягати засоби контрацепції під час статевого акту, аргументуючи це «втратою чутливості». Однак сучасні фахівці, зазначають, що такі проблеми (якщо вони дійсно є), не виправдовують незахищений секс.

Колись матеріалом для виготовлення презервативів був поліуретан. Згодом його замінив нітрил, який був комфортнішим і мав не менший ступінь захисту. Сьогодні ж майже всі жіночі кондоми виготовляють із латексу, як і чоловічі.

Презерватив – це про піклування про себе, розповідають на платформі «Бережи себе».

«Саме тому жіночі кондоми для декого можуть стати надійним засобом захисту, якщо існує ризик, що партнер ігноруватиме контрацепцію. Можливість ефективно попередити інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), та незаплановану вагітність — особливо актуальна для жінок в умовах, де є високі ризики сексуального насильства. Також жіночі презервативи — гарний вибір для тих, хто хоче самостійно контролювати процес та бути певними в безпеці», - пояснюють фахівці.

Як користуватися жіночим презервативом?

Контрацептив відрізняється від чоловічого своєю формою. Він більший за розміром і має два кільця на кінцях.

«Закрите кільце (іноді м’який диск) вводиться всередину піхви аж до шийки матки та виконує функцію фіксації всередині. Зовнішнє відкрите кільце розміщується на вульві та прикриває її частину — це також зменшує ризик передачі інфекцій. Вводити жіночий презерватив можна за певний час до, власне, сексу. Його надійність не залежить від наявності та ступеня ерекції пеніса, тому такий варіант також хороший для пар, де в партнера ерекція нестабільна», - пояснюють медики.

Жіночі презервативи: що про них відомо і як правильно користуватися?

Надійність жіночих презервативів

Жіночі кондоми мають трохи нижчий рівень захисту, ніж чоловічі. Якщо ідеально дотримуватися інструкції, то розриви чи інші проблеми можуть виникнути не більше ніж у 5% випадків (у чоловічих цей показник складає 1–2%).

Тому лікарі рекомендують не нехтувати чоловічими презервативами, адже вони є найнадійнішим контрацептивом. Разом з тим, варто знати і про можливості жіночих презервативів та, за потреби, мати альтернативний варіант.

Для жіночих презервативів працюють загальновідомі правила:

  • використовувати можна тільки один раз;
  • купувати кондоми перевірених виробників;
  • звертати увагу на термін придатності;
  • перевіряти на наявність пошкоджень перед використанням.

Фахівці радять використовувати лубрикант, якщо ви обрали жіночі презервативи. Якщо виріб із латексу, то обов’язково на водній основі. Жирні речовини (зокрема масажні олійки, креми тощо) руйнують структуру латексу, що призводить до розривів матеріалу.

«Пам’ятайте, що слина — це не змазка, до того ж містить багато бактерій, які зовсім зайві в ділянці піхви та вульви.

Під час сексу з використанням жіночого презерватива важливо стежити, щоб від фрикцій (тертя) він не змістився, не потрапив повністю всередину піхви, не порвався. Тому так чи інакше важливо з партнерами й партнерками завжди обговорювати питання безпеки та уважності перед тим, як кохатися», - рекомендують фахівці платформи «Бережи себе».

Читайте також: