Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+12
$   41.02
  45.56

20 трав. 2024 17:50

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Культура
0

1124

0

Фільми про ЗСУ: чотири воєнні драми та одна комедія

Фільми про ЗСУ: чотири воєнні драми та одна комедія

Підбірка стрічок про українських захисників. 


Фільми про ЗСУ: чотири воєнні драми та одна комедія

В останні роки на великі екрани періодично виходять фільми про Збройні сили України. Український кінематограф обережно намагається переосмислити події АТО та війни загалом. 

Редакція Україна.info рекомендує п’ять фільмів про ЗСУ, які заслуговують на перегляд. 

Кіборги (2017)

Фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва про героїчну оборону Донецького аеропорту свого часу став особливим хітом українського прокату. Герої стрічки мають реальних прототипів, а для зйомок побудували реалістичні декорації зруйнованого терміналу. 

Критики переважно позитивно відгукнулися про фільм відзначаючи його реалістичність. У стрічці чимало діалогів, також присутній екшн. 

Фільми про ЗСУ: чотири воєнні драми та одна комедія

Іловайськ 2014. Батальйон «Донбас» (2019)

Стрічка, присвячена Іловайській трагедії, в якій досі залишається чимало білих плям. Головну роль у фільмі виконав Тарас Костанчук. Чоловік зіграв самого себе, тому що у 2014 році був командиром штурмової групи добровольчого батальйону «Донбас», яка потрапила у сумнозвісний котел.

Фільм відрізняється значною кількістю бойових сцен та інтенсивністю. Сценарій до стрічки створив журналіст і письменник Михайло Бриних, який відтворював події за згадками військових та публікаціями в пресі. 

Фільми про ЗСУ: чотири воєнні драми та одна комедія - фото 2

Наші котики (2020)

Український кінематографі також має спробу осмислення події війни на Сході Україні за допомогою сатири та гумору. Трагікомедія «Наші котики» чи повна назва «Наші котики або Як ми полюбили лопати в умовах обмеженої антитерористичної операції з елементами тимчасового воєнного стану» доводить, що навіть про складне можна розповісти «простою мовою».

За сюжетом четверо добровольців, які не мають військового досвіду, потрапляють на «глуху» позицію далеко від бойових дій. До них приєднується повна ентузіазму журналістка, яка приїхала фільмувати війну. Саме цій компанії доведеться зірвати підступний прорив ворога, що не зрозумів на кого нарвався. 

У 2022 році мало вийти продовження фільму під назвою  «Наші котики-2, або Таємниця жіночого монастиря», але на заводі стало повномасштабне вторгнення РФ.

Фільми про ЗСУ: чотири воєнні драми та одна комедія - фото 3

Снайпер. Білий ворон (2022)

«Білий ворон» - це ще один фільм на реальних подіях. Історія про вчителя Миколу, який разом з дружиною купили шматок землі біля Горлівки та стали першими екопосиленцями у регіоні. Але все змінює вторгнення на Донбас. Російські військові вбивають вагітну жінку героя. Колишній пацифіст приєднується до добробату та стає вправним снайпером на псевдо «Білий ворон». 

Головний персонаж має прототип у реальному житті. Снайпер з таким позивним консультував творців фільму, а сьогодні продовжує захищати Україну на фронті.

Фільми про ЗСУ: чотири воєнні драми та одна комедія - фото 4 

Мирний-21 (2023)

Ще один фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва. Історія присвячена луганським прикордонникам, яким довелося першими зустрічати ворога лицем до лиця у 2014 році. В основу сюжету покладено реальну історію, а сценарій допомагав писати чинний полковник Державної прикордонної служби Анатолій Коцюрба.

У стрічці йдеться про те, як російські окупанти пропонували прикордонникам здатися без бою, але службовці вирішили дати відсіч. Фільм став останньою в житті роботою для актора Павла Лі. Чоловік загинув 6 березня у Ірпені.

Фільми про ЗСУ: чотири воєнні драми та одна комедія - фото 5

Читайте також:

Автор – Михайло Чорнопиский