Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 05 травня
+13
$   39.4
  42.34

3 груд. 2023 12:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Культура
0

3541

0

5 небанальних трилерів для любителів небанальних трилерів

5 небанальних трилерів для любителів небанальних трилерів

Україна.info пропонує підбірку трилерів, які варто подитивитися.


Screenshot_1

Цікаві трилери, які варто переглянути, не так вже й легко відшукати. Фільми із заплутаним сюжетом та неочікуваною кінцівкою з’являються рідше, ніж того хотілося б. Але якісні стрічки цього жанру дарують справжнє задоволення від перегляду. 

Редакція сайту Україна.info підготувала підбірку фільмів, які зможуть полоскотати нерви та триматимуть у напрузі до останньої хвилини.  

Загублена (Gone Girl) 2021

Визнаний творець трилерів режисер Девід Фінчер у 2021 році створив черговий шедевр. «Загублена» - це заплутаний фільм, який постійно обманює очікування глядача. Історію кілька разів перевертають з ніг на голову, а потім знову на ноги. Зрозуміти, хто у стрічці жертва, а хто кривдник, що добре, а що погано не вдасться навіть після фінальних титрів. 

Акторка Розамунд Пайк настільки вдало зіграла головну роль, що, здається, була народжена саме для неї. Її партнер по знімальному майданчику Бен Аффлек також виглядає цілком органічно. Захоплююче кіно.

5 небанальних трилерів для любителів небанальних трилерів

Полонянки (Prisoners) 2013

Фільми режисера Дені Вільнева відрізняються заплутаністю сюжету, а також зростаючим напруженням, яке досягає максимальної кульмінації у фіналі. У «Полонянках» обидва цих компоненти зводяться в абсолют. У фільм показано розслідування раптового зникнення дітей, яке відкриває жахливу таємницю провінційного містечка.

Акторський склад відмінний: Г'ю Джекман, Джейк Джилленгол, Пол Дано та інші. Стрічка входить до рейтингу 250 кращих фільмів за версією IMDb.

5 небанальних трилерів для любителів небанальних трилерів - фото 2

Чорна скринька (Boîte noire) (2021)

Французько-бельгійський детективний трилер 2021 року пройшов майже непомітно для українського глядача, а дарма. Стрічка виявилася одним з найяскравіших прикладів у жанрі за останні роки. 

Головний герой — професіонал з розшифрування бортових самописців. Йому доручають дослідити одну з «чорних скриньок» після авіакатастрофи, але згодом просять припинити розслідування. Експерт намагається самостійно дізнатися правду, поки його життя висить на волосині. 

5 небанальних трилерів для любителів небанальних трилерів - фото 3

Телефонна будка (Phone Booth) (2002)

«Хіба не дивно? Дзвонить телефон, ти не знаєш хто, але відчуваєш потребу зняти слухавку», - говорить герою Коліна Фаррелла незнайомець, який виявляється снайпером, що тримає його на прицілі у телефонній будці. Стрілець вимагає від своєї жертви зізнатися у власних гріхах, зрадах та лицемірстві, інакше він натисне на курок. Співрозмовник на іншому кінці швидко доводить, що не жартує. 

Оригінальний сценарій, переконлива гра, непересічна історія, яскрава розв’язка. Що ще потрібно для хорошого трилера? 

5 небанальних трилерів для любителів небанальних трилерів - фото 4

Гра (The Game) (1997)

«Гра» - ще один фільм Фінчера, який справедливо можна назвати найкращим трилером, знятим на сьогодні. Сюжет постійно жонглює увагою глядача, не даючи визначитися, де правда, а де вигадка. Відповідь розкривається лише у неймовірному фіналі. Тому варто налаштуватися на перегляд фільму цілком, інакше ризикуєте впустити найголовніше. 

«Гра» настільки ретельно продумана головоломка, що, коли на екрані з’являються титри, то хочеться стерти собі пам’ять, щоб переглянути кіно знову. Але через головний твіст наприкінці - це стає тим досвідом, який повноцінно можна пережити лише один раз. Щира заздрість тим, хто ще не встиг цього зробити. 

5 небанальних трилерів для любителів небанальних трилерів - фото 5


Автор - Михайло Чорнопиский

24 листоп. 2023 13:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Культура
1

2221

1
8 фільмів про війну, які варто подивитися

Фільми про війну, які варто подивися, щоб зрозуміти сьогодення


kino

Воєнні фільми - жанр, який підходить далеко не кожному. Подібні стрічки часто відлякують глядача своєю драматичністю. Проте кіно про війну варто дивитися хоча б заради того, аби краще розуміти причини, перебіг та наслідки, які несуть з собою бойові дії.

Досвід попередніх конфліктів, які вдало перенести на екрани режисери, особливо актуальний для українців, які сьогодні зіштовхнулися з повномасштабним вторгненням РФ. Кіно допоможе тверезо поглянути на ситуацію та краще осягнути процеси, які відбуваються навколо. 

Редакція Україна.info підготувала підбірку фільмів про війну, які варто подивитися. 

Операція «М'ясний фарш» (2021)

Фільм розповідає про підготовку до висадки союзників на Сицилії під час Другої світової війни, а також операцію британської розвідки з дезінформації німців щодо неї. У стрічці відсутні батальні сцени чи кровопролиття. Показано виключно інтелектуальну роботу контррозвідки, від успіху якої залежить не лише успішне виконання поставленого завдання, але й сотні життів солдатів. 

Перегляд стрічки дозволяє зрозуміти, що не кожній інформації, яка з'являється у публічному просторі варто довіряти, а заяви окремих політиків чи військових варто оцінювати за метою їх озвучення. Паралелі з сьогоденням очевидні: інформаційний простір - це також поле бою.  

Головну роль у стрічці виконав харизматичний Колін Ферт. А найнеймовірніше те, що показані події відбулися насправді. 

8 фільмів про війну, які варто подивитися

Дюнкерк (2017)

Режисер Крістофер Нолан визнаний майстер кіносправи. У 2017 році він втілив давній задум та екранізував одну з найдраматичніших подій початку Другої світової війни - порятунок оточених британських, бельгійських та французьких військ з Дюнкерку. 

В стрічці немає бойових сцен, перестрілок, масових вбивств, не показані навіть ворожі німецькі солдати. Нолан відтворює атмосферу цілковитої западні виключно художніми засобами та зриває маски браварщини, яка описує війну як можливість проявити себе для мужніх. Натомість протиставляє відвазі - людяність, яка в екстремальних умовах часто варта значно більшого.

“Ви врятувалися і цього достатньо”, - ця яскрава фраза з фіналу звучить значно гостріше та зрозуміліші для українського глядача після подій “Азовсталі”.

8 фільмів про війну, які варто подивитися - фото 2

Апокаліпсис сьогодні (1979)

Знятий у 1979 році фільм Френсіса Форда Копполи "Апокаліпсис сьогодні", не втратив своєї актуальності донині. Стрічка заслужено вважається культовою. 

Події розвиваються під час війни у В'єтнамі. Капітану американської армії наказують вбити одного з полковників, який на думку командування, збожеволів та очолив ворожих повстанців. Але чи є на війні взагалі місце здоровому глузду? 

Щоб зрозуміти фільм варто прийняти факт, що кожен персонаж картини тією чи іншою мірою має посттравматичний синдром. ПТРС є логічною реакцією на абсурд, у якому доводиться перебувати військовим. Коппола майстерно показує, що війна відкладає свій відбиток на всіх, хто волею чи неволею потрапляє на неї. 

8 фільмів про війну, які варто подивитися - фото 3

Морпіхи (2005)

Ентоні Своффорд (Джейк Джилленгол) новобранець морської піхоти США. Він записався до армії, щоб втекти від буденності життя. Разом з іншими солдатами вони постійно тренуються до участі у майбутніх конфліктах і з нетерпінням очікують на них та навіть бажають, рвуться в бій. Натомість отримують рутину та виснажливий вишкіл. 

Коли ж шанс таки випадає і морпіхів задіюють під час нападу іракських військ Садама Хусейна на союзний Кувейт, виявляється, що сучасна війна настільки швидка, що більше не потребує воїнів. Їх замінили технології, надзвукові бомбардувальники та супутники. Залишається лише втома від війни, на якій ти навіть не був. Знайомо? 

До речі, у фільмі є епізод, де солдати дивляться "Апокаліпсис сьогодні". Сцени сильно контрастують та віддзеркалюють закладені ідеї одна одної. 

8 фільмів про війну, які варто подивитися - фото 4

З міркувань совісті (2016)

Мел Гіпсон не лише відомий актор, але й успішний режисер. У 2016 році зняв військову драму “З міркувань совісті”, що розповідає неймовірну історію Дезмонда Доса. Хлопець пішов на війну добровольцем, але відмовився брати до рук зброю через свої релігійні переконання. Незважаючи на це, брав участь у боях проти японців та врятував 75 співслуживців під час битви за острів Окінава. 

Головне те, що стрічка оповідає реальну історію ветерана Другої світової війни Дезмонда Томаса Доса, який за свій подвиг отримав Медаль Пошани США. Фільм показує, що війна не виправдання аби перестати бути людиною. 

8 фільмів про війну, які варто подивитися - фото 5

Грейхаунд (2020)

Схожу до “З міркувань совісті” ідею показано у фільмі “Грейхаунд” з Томом Хенксом у головній ролі. Американський флот мусить перетнути Атлантику, щоб доставити союзникам потрібні ресурси. На кораблі полюють німецькі підводні човни. Командувач Ернест Крауз мусить діяти рішуче, щоб довести довірені йому кораблі до цілі, але чи здатний він на це?  

За динамічними сценами морських боїв ховається значно глибший підтекст - роби, що мусиш, роби, що від тебе залежить, бо якщо не наважишся, то загине ще більше людей. 

8 фільмів про війну, які варто подивитися - фото 6

Шпигуни-союзники (2016)

Визнаний метр Роберто Земекіс створив красивий та багаторівневий фільм про шпигунів під час війни. Образи на екрані втілили Бред Пітт та дійсно захоплива Маріон Котіяр. 

Трилер не стільки про заплутані ігри розвідок, як про обов’язок… обов’язок перед країною, родиною та самим собою. Саме це рухає головну героїню у фіналі, від якого навряд чи можна стримати сльози. 

Захист близьких - причина, яка змушує боротися, навіть коли ціна зависока. 

8 фільмів про війну, які варто подивитися - фото 7

На Західному фронті без змін (2022)

Німецький фільм “На Західному фронті без змін” - це досить посередня екранізація видатного однойменного роману Еріха Марії Ремарка. Проте, якщо не оцінювати стрічку за першоджерелом, а сприймати як окремий мистецький твір, то кіно виглядає потужно.  

Команді костюмерів та декораторів вдалося передати атмосферу Першої світової війни, під час якої велися виснажливі окопні бої. Мінімалістичний саундтрек якнайкраще відображає похмурість подій, а гра акторів не викликає фальші.  

У фільм відсутня романтизація бойових дій. Поле битви – це завжди кров, багно, біль та сльози. Основна ідея полягає в тому, що закінчення війни має нести примирення для всіх, інакше станеться нове ще жахливіше кровопролиття.  

8 фільмів про війну, які варто подивитися - фото 8


Автор - Михайло Чорнопиский