Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 28 жовтня
+10
$   41.31
  44.71

Українські полярники розповіли, навіщо кити закручують спіралі в океані. Відео

8 лип. 2024 10:36

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Технології та наука
0

433

0
Українські полярники розповіли, навіщо кити закручують спіралі в океані. Відео

Відзняли унікальне відео полювання китів.


 Українські полярники станції «Академік Вернадський» показали відео, як горбаті кити полюють за допомогою бульбашкової сітки. Так вони змушують скупчуватися криль та рибу, неначе заганяючи їх в пастку.

«У бульбашкових полюваннях зазвичай бере участь група китів – від кількох і аж до двох десятків особин. Цей процес досить складний, передбачає постійну комунікацію та синхронізацію учасників й засвідчує високий соціальний інтелект горбанів.

Здебільшого в групі є лідер, який першим починає видувати бульбашки й закручувати спіраль навколо зграї риби чи крилю. За ним слідують інші кити, щоб утримувати здобич у пастці та підштовхувати її до поверхні. Розмір створеної ними сітки може коливатися від кількох до 30 метрів в діаметрі», - розповідають на сторінці Національного антарктичного наукового центру.

Один з китів подає звуковий сигнал годування, після чого всі інші одночасно пливуть вгору, через центр спіралі, відкривши рот.

У цей момент тварини набирають у рот все на своєму шляху завдяки великим горловим складкам. Вони розправляються і дозволяють набрати великий об'єм води, яку кити потім виштовхують через пластини вуса, а здобич споживають. Горбані також допомагають собі довгими грудними плавцями, спрямовуючи ними «поживу» до рота.

«Цікаво, що попри великий рот проковтнути кити можуть обмежену кількість їжі, оскільки мають вузьку глотку. Максимально вона розтягується лише до розміру кавуна», - зазначають науковці.

Вперше бульбашкове полювання китів було задокументовано 1929 року. Воно дозволяє за короткий час поживитися якомога більшій кількості тварин.

Але примітно, що такий спосіб добування їжі не є вродженим. Ці навички передаються від одних особин іншим, передусім від матері до дитинча. Не усім популяціям горбатих китів властива така поведінка.

В Антарктиці досить часто можна спостерігати бульбашкові сітки, адже горбані загалом припливають в тутешні холодні води, щоб наїстися та накопичити жир. У сезон живлення вони можуть полювати понад 20 годин на добу.

До китових спіралей в океані нерідко злітаються птахи. На відео якраз можна побачити домініканських мартинів, які й собі намагаються вихопити здобич після полювання горбанів.

Нагадаємо, українці на станції «Академік Вернадський» зафіксували надпотужну магнітну бурю.

title

Кити в Антарктиці