Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
ср, 08 травня
+6
$   39.3
  42.31

17 квіт. 2024 12:23

Останнє оновлення  
17 квіт. 2024 12:23
Технології та наука
0

765

0

Українські вчені в Антарктиці записали звуки рідкісних китів. Фото

Українські вчені в Антарктиці записали звуки рідкісних китів. Фото

Учасники експедиції сфортографували і записали рідкісних ссавців. 


Фото - зі сторінки НАНЦ

Українським вченим вдалося зустріти рідкісних китів та записати їхні звуки. Йдеться про південних плавунів – це один з найменш досліджених видів китів у світі.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Там зазначають, у районі станції «Академік Вернадський» їх можна побачити дуже нечасто.

«Але наші науковці встановили, що північніше – в протоці Джерлаш є велике різноманіття морських ссавців. Зокрема, там найчастіше реєструють зустрічі з південними плавунами. Саме тому цей район обрали для проведення досліджень за участі українського судна «Ноосфера», - пояснюють у НАНЦ.

Робота тривала за кількома напрямами. З борту «Ноосфери» вели візуальні спостереження та виконували «акустичне тралення» – запис звуків китоподібних. Окремо пошук тварин здійснювали з моторного човна, який пересувався неподалік, але обстежував важкодоступні для великого судна бухти.

Українські вчені в Антарктиці записали звуки рідкісних китів. Фото

У перший день роботи команді човна надзвичайно пощастило – вони помітили групу з 5 південних плавунів. Зустріч тривала кілька секунд, але біологи встигли зробити фотокитів та передали інформацію про напрямок їхнього руху на «Ноосферу». Завдяки цьому з судна вдалося записати звуки плавунів.

Для запису використовували спеціальну акустичну систему. Вона складається з:

  • акустичного рекордера, вмонтованого в обтічний корпус;
  • троса довжиною 180 м;
  • крила, яке тримає корпус з рекордером на фіксованій глибині;
  • хвостовика, що запобігає надмірній вібрації.

Така конструкція дозволяє робити якісні записи під час руху судна попри акустичні шуми, які воно створює.

У результаті кількох сесій роботи рекордера біологи отримали понад чотирнадцять годин акустичних записів. Попередня оцінка деяких з них показала наявність звуків не лише плавунів, а також косаток і горбатих китів. Але попереду ще ретельний аналіз, який може виявити звуки інших морських ссавців.

Українські вчені в Антарктиці записали звуки рідкісних китів. Фото - фото 2Українські вчені в Антарктиці записали звуки рідкісних китів. Фото - фото 3Українські вчені в Антарктиці записали звуки рідкісних китів. Фото - фото 4Українські вчені в Антарктиці записали звуки рідкісних китів. Фото - фото 5Українські вчені в Антарктиці записали звуки рідкісних китів. Фото - фото 6Українські вчені в Антарктиці записали звуки рідкісних китів. Фото - фото 7Українські вчені в Антарктиці записали звуки рідкісних китів. Фото - фото 8Українські вчені в Антарктиці записали звуки рідкісних китів. Фото - фото 9