Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+13
$   41.02
  45.56

23 трав. 2024 13:59

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Технології та наука
0

1102

0

Кити і косатки оточили човен українських науковців у Антарктиці. Відео

Кити і косатки оточили човен українських науковців у Антарктиці. Відео

Полярники показали відео незвичної зустрічі. 


Під час одного з нещодавніх виходів в океан українські полярники зафільмували зустріч із китоподібними – вони оточили човен науковців.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

«Одна група складалася з традиційних для цього району горбатих китів. В ній було до 8 дорослих тварин. Вони виглядали з води, ляскали плавцями, виявляли інші форми комунікації», – розповів біолог 29-ї УАЕ Світозар Давиденко.

Між горбанями плавала зграя із семи косаток, зустріти яких біля берегів Антарктики – велика удача. Вони швидко рухалися, виглядали з води й навіть стрибали.

«Це були косатки типу В1, які живляться переважно ластоногими. Ймовірно, вони шукали, чи немає поруч з групою горбанів морських котиків, які зараз активно переміщуються і можуть плисти поруч з китами, неначе ховаючись серед них», – пояснив науковець.

Дослідники зазначають, що морські котики не є типовою здобиччю цих косаток. Вони живляться здебільшого тюленями Ведделла, рідше – тюленями-крилеїдами чи морськими леопардами.

У НАНЦ розповідають, коли ж косатки помітили човен з полярниками, то зацікавилися ним, почали плавати зовсім поруч і вивчати дивне «створіння»: «Але зрештою зрозуміли, що це не тюлень і їсти його не варто, й вирушили в своїх справах».

Під час цієї зустрічі вченим вдалося зробити світлини та відеозаписи китоподібних, за якими можна буде здійснити фотоідентифікацію тварин. Це один з напрямів комплексної програми досліджень морських ссавців на українській антарктичній станції «Академік Вернадський».

Нагадаємо, 7 000 пінгвінів нарахували українські полярники біля станції «Академік Вернадський».

title

Кити в Антарктиці