Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+4
$   41.24
  44.79

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному

9 серп. 2024 16:18

Останнє оновлення  
9 серп. 2024 20:54
Суспільство
0

280

0

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному

Готичні, романтичні, класичні чи постмодернові - Україна.info зібрала ТОП визначних архітектурних шедеврів України з усіх куточків держави.


Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному
фото Чернівецького університету: з сайту bukinfo.com.ua

Архітектура України сьогодні налічує ціле розмаїття архітектурних об’єктів, які створювались під впливом держав, у складі яких перебували ті чи інші території сучасної незалежної держави. Деякі з архітектурних пам’яток України останні роки, через російську військову агресію, знаходяться в окупації, втім продовжують мати величезне національне та міжнародне історико-культурне значення. Пропонуємо дізнатися більше про цікаві архітектурні споруди України та обрати найцікавіші місця для мандрівок.

Архітектурні пам’ятки України, які варто побачити

Ці споруди вражають своєю історією, приховують легенди та продовжують надихати дослідників на ще більш детальне їх вивчення.

Замок Любарта – історична пам’ятка України, верхній замок волинського міста Луцьк. Це один з найбільших та найдавніших замків України, який добре зберігся до наших часів. Замок Любарта, або Луцький Замок - пам'ятка архітектури та історії національного значення.

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному

Хотинська фортеця – це фортифікаційна споруда, що знаходиться в місті Хотин у Чернівецькій області. Її збудували русо-валахи приблизно у XIII–XVIII століттях. На той час ця споруда була однією з найпотужніших фортифікацій у Східній Європі. Також вважалася важливим торговельним пунктом Молдавії.

Софійський собор – християнський собор в центрі Києва, заснований приблизно у 1011 році. Це одна з уцілілих споруд часів Київської Русі та одна з найголовніших християнських святинь Східної Європи. Собор святої Софії — Премудрості Божої — пам’ятка української архітектури та монументального живопису другого десятиріччя 11 століття. Стародавня пам’ятка України, яка й по сьогодні магнітом притягує істориків, дослідників та туристів з усього світу.

Будинок з химерами – одна з найзагадковіших будівель української столиці та найвідоміша пам’ятка України. Ця споруда в Києві прикрашена міфологічними істотами датовано 1901 – 1902 роками. Архітектурна пам’ятка виконана у неоготичному стилі.

Палац Потоцьких – визначна пам’ятка архітектури кінця ХІХ ст, що заходиться у Львові. Ця споруда відноситься до архітектури барокового класицизму, що поєднує чітке планування та розкішне оздоблення.

Вишнівецький палац – в селі Вишнівець Тернопільської області збереглася резиденція останнього представника князівського роду Вишневецьких — Михайла-Сервація. Ця споруда - архітектурна пам'ятка 18 століття загальнодержавного значення.

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному - фото 2

Туристичні пам’ятки України – ТОП-10

  1. Києво-Печерська лавра – православний монастирський комплекс у Києві. Лавра була заснована у 1051 році як печерський монастир. На сьогодні лавра визнана пам’яткою історії та архітектури.
  2. Аккерманська фортеця – найбільша фортеця України. Її збудували за часів Пізнього середньовіччя на місці руїн античного поліса Тіра. Історико-архітектурна пам'ятка знаходиться в м. Білгород-Дністровський Одеської області.
  3. Кам’янець-Подільська фортеця — фортеця у місті Кам'янець-Подільський, яка з XIV століття була частиною оборонної системи міста Кам'янець. На сьогодні це чи найулюбленіша архітектурна пам’ятка для туристів.
  4. Ластівчине гніздо – споруда, яка схожа середньовічний лицарський замок, стала візитівкою Південного берегу Криму. Будівля знаходиться на 40-метровій скелі Ай-Тодорського мису в селищі Гаспра в АР Крим. Втім на сьогодні українці з інших регіонів та іноземні туристи не можуть помилуватися пам’яткою архітектури та історії, адже Крим окупувала країна-агресор - Російська Федерація.
  5. Свято-Успенська Святогірська лавра — православний монастир у Святогірську, що знаходиться  на високому правому березі Сіверського Донця. Під час російського вторгнення святиня зазнала значних пошкоджень, втім певний час допомагала місцевим людям ховатися у крейдяних печерах під час артилерійських обстрілів російських військ.
  6. Ужгородський замок – споруда знаходиться на вершині Замкової гори в Ужгороді. Це одна з найцінніших військових історичних будівель Закарпатського краю.
  7. Чернівецький Національний університет імені Юрія Федьковича — університет у місті Чернівці, який нагадує казковий Хогвартс. Комплекс збудований у 1864—1882 роках як резиденція митрополитів Буковини і Далмації. На сьогодні є пам’яткою архітектури.
  8. Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир – визначна архітектурна пам’ятка України, православний монастир на честь Архангела Михаїла в Києві. Оригінальний храм спорудили в 1108–1113 роках за правління онука Ярослава Мудрого київського князя Святополка Ізяславича. Це був один з найбільших монастирів Стародавнього Києва.
  9. Генуезька фортеця — фортеця в місті Судак, яку будували генуезці з 1371 по 1460 рік. Фортеця, що має 30 гектарів, розташована на стародавньому кораловому рифі, що є конусоподібною горою. Через окупацію Криму російською федерацією – фортеця, що була побудована в найкращих традиціях західноєвропейського середньовіччя, залишається недоступною до українців.
  10. Замок Паланок – замок, який знаходиться у закарпатському місті Мукачево звідки отримав й другу свою назву Мукачівський замок. Ця споруда – зразок середньовічної фортифікаційної архітектури з поєднанням різних стилів. За історичними даними, замок побудували на горі вулканічного походження заввишки 68 метрів. Коли саме відбулось будівництво – невідомо, втім перші згадки про замок датуються XI століттям. На сьогодні Мукачівський замок є пам’яткою архітектури національного значення.

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному - фото 3

Цікаві архітектурні споруди України

П’ятницька церква -  православний храм в Чернігові. Святиню возвели в кінці XII — на початку XIII ст. Споруда унікальна як чотиристовпний хрестово-купольний храм, який виглядай як квадрат у перерізі.

Троїцький Мотронинський жіночий монастир — православний жіночий монастир, що знаходиться у реліктовому Мотрониному лісі. Монастир заснували як чоловічий у XVI столітті, втім від 1911 споруда діє як жіночий монастир.

Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка — художній музей в місті Херсон. Музей функціонує з 1978 року у колишній будівлі міської ратуші. Споруда визначена як пам’ятка архітектури початку XX століття.

Шарівський палац — білокам'яна будівля кінця ХІХ століття неоготичного стилю, що знаходиться в селі Шарівка на Харківщині. В народі цей палац отримав назви як «Цукровий замок» або «Шарівська перлина» за оригінальний зовнішній вигляд.

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному - фото 4

Острозький замок – знаходиться в місті Острог Рівненської області. На його території розташований Острозький краєзнавчий музей, який також є складовою Державного історико-культурного заповідника в Острозі.

Костел святого Йосипа – релігійна споруда знаходиться в Івано-Франківську. Сьогодні вважається пам’яткою християнської сакральної архітектури місцевого значення XX століття.

Івано-Франківська ратуша –  єдина в Україні  світська споруда, яка має позолочений сусальним золотом купол. Це найвища будівля Івано-Франківська, її висота понад 49 метрів. Стиль будівлі – конструктивізм. Будівництво тривало з 1928 по 1939 рік.

Маєток Ганських – маєток розташований в селі Верхівня Ружинського району Житомирської області. Сьогодні має статус пам'ятки історії, архітектури та садово-паркової культури кінця 18 — початку 19 століть. Також занесений до реєстру національних святинь України.

Будинок Хрінникова або готель Україна – відома споруда у Дніпрі, яку було збудовано у 1913 році на замовлення катеринославського мільйонера і популяризатора української культури Володимира Хрінникова. Будівля виконана в стилі українського архітектурного модерну та є пам’яткою історії та архітектури місцевого значення.

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному - фото 5

Пам’ятки архітектури України

Садиба Рея - палац роду Реїв, розташований в селі Приозерне в Івано-Франківської області. Палац є пам'яткою архітектури національного значення.

Костел святої Клари - римо-католицька споруда, що знаходиться в селі Городківка Житомирської області. Визнана пам’яткою архітектури місцевого значення.

Церква Святих Ольги і Єлизавети - неоготична церква і найвища будівля у Львові. Релігійну споруду створили в пам'ять про імператрицю Єлизавету Баварську (Габсбурґ), відому як Сісі, - дружину цісаря Австро-Угорщини Франца-Йосифа I.

Збаразький замок - фортифікаційна споруда в центрі міста Збараж в Тернопільській області.

Круглий двір — садиба-манеж у місті Тростянець Сумської області. Ця унікальна пам’ятка архітектури з’явилась орієнтовно у XVIII столітті. Сьогодні це найдавніша громадська споруда північно-східної частини України, яка збереглася до нашого часу та не має аналогів в Українській архітектурі середини XVIII ст.

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному - фото 6

Лікарня Сольве – споруда в стилі модерн названа на честь бельгійського інженер-технолога Ернеста Сольве, який працював у місті Лисичанськ Луганської області. Орієнтовний час зведення будівлі – 1892 рік. Проєкт цієї будівлі створив український архітектор латвійського походження Юлій Цауне. Стіни побудовані з червоної керамічної цегли, 3-4 поверхові кімнати скомпоновані навколо внутрішнього дворика, в кожній кімнаті - оригінальні вітражні вікна. За цю будівлю Лисичанськ отримав премію Belgian Heritage Abroad Award 2017. Лікарня до повномасштабного вторгнення була закинутою, а з приходом російсько-окупаційних військ сильно пошкоджена через обстріли.

Культурні пам’ятки України

Львівський національний академічний театр опери та балету — театр опери і балету у Львові, названий на честь відомої української оперної співачки Соломії Крушельницької. Споруда створена у стилі так званого «віденського неоренесансу». Цей театр зайняв головну позицію в архітектурному ансамблі головного проспекту міста Лева, створеному наприкінці ХІХ – поч. ХХ ст.

Театр ім. М. Л. Кропивницького — обласний музично-драматичний театр у місті Кропивницький. Цей театр став першим професійним українським театром та головною театральною сценою Кіровоградщини. Перша вистава у новозбудованому театрі відбулася під час Георгіївського ярмарку наприкінці квітня 1867 року. В цій будівлі вдало поєдналися класицизм та бароко.

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному - фото 7

Київський музей народної архітектури та побуту – музей просто неба. Архітектурно-ландшафтний комплекс усіх історико-етнографічних регіонів України. Знаходиться в Києві у Голосіївському районі. Загальна площа — 133,5 га.

Одеський національний академічний театр опери та балету — найстаріший оперний театр України, що розташований у місті Одеса. Архітектура глядацького залу витримана в стилі пізнього французького рококо.

Полтавський краєзнавчий музей — краєзнавчий музей у місті Полтава, заснований 1891 році. Цей музей вважається одним з найстаріших в Україні. Він був заснований за ініціативи відомого петербурзького вченого, професора Василя Докучаєва, який у 1888-1892 роках проводив дослідження грантів Полтавської губернії.

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному - фото 8

Історичні та культурні пам’ятки України

Київська фортеця — комплекс укріплень та оборонних споруд, що будувалися на кожному новому етапі розвитку Києва. Сьогодні – це спадщина ранньої історії України. Збережені укріплення та оборонні споруди Київської фортеці є історико-архітектурними пам'ятками. Комплекс фортечних споруд XVIII-XIX століття, розміщений на пагорбах високого правого берега Дніпра, обмежених з півночі Кловським яром, з півдня і заходу — схилами долини р. Либідь. Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка – символ освіти України

Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка  - був заснований у 1918 році, коли гетьман України Павло Скоропадський підписав Закон про заснування Кам'янець-Подільського державного українського університету.

Золоті Ворота в Києві – символ столиці України. Це відома пам’ятка оборонної та сакральної архітектури Київської Русі. Золоті ворота належать до найдавніших споруд Східної Європи та належать до визначних споруд України.

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному - фото 9

Архітектурне диво України

Ці споруди точно не залишать байдужими тих, хто вперше їх побачить. Ці пам’ятки України викликали чимало сварок та дискусій кожна у свій час, та з плином часу, суспільство врешті зрозуміло, що кожна з них унікальна та має право на те, щоб бути збереженою.

Співочі тераси — амфітеатр в Городнєму Харківської області. Оригінальна за своїм виглядом споруда знаходиться на схилі між селищем і ставком.

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному - фото 10

Патріарший Собор Воскресіння Христового УГКЦ — головний собор та осередок Української греко-католицької церкви. Розташований на лівому березі Києва. Є однією з унікальних українських споруд.

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному - фото 11

Національний спортивний комплекс «Олімпійський»  - головна арена України, що розташована в Києві. Вміщує понад 70 тисяч глядачів, що робить його 17-м за кількістю місць стадіоном Європи.

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному - фото 12

Харківський держпром — перший радянський 13-поверховий хмарочос у Харкові. Ця пам'ятка архітектури виконана в стилі конструктивізму та була збудована впродовж 1925—1928 років. Держпром знаходиться у Державному реєстрі нерухомих пам'яток України за категорією національного значення.

Цікаві архітектурні споруди України, які варто побачити кожному - фото 13