Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 09 травня
+15
$   39.38
  42.32

31 січ. 2024 17:20

Останнє оновлення  
31 січ. 2024 17:20
Суспільство
0

417

0

Замок на Волині: історія пам’ятки, де зберігається старовинна Острозька Біблія

Замок на Волині: історія пам’ятки, де зберігається старовинна Острозька Біблія

У музеї пам'ятки знаходиться Біблія, яка ніколи не покидала Острог.


Замок на Волині: історія пам’ятки, де зберігається старовинна Острозька Біблія

Острозький замок – одна із найстаріших фортець, що знаходиться в Острозі Рівненської області на Волині. Стіни, зведені у XIV столітті, збереглися до сучасних днів. Його історія містить цікаві факти і легенди. Та зберігає найціннішу реліквію – Острозьку Біблію.

Замок має верхню і нижню частини. Та захоплює відвідувачів своєю монументальністю. Багато століть тому навколо пам’ятки знаходилися глибокі рови, заповнені водою.

Острозький замок мав розкішний інтер’єр. Сьогодні можна побачити чимало меблів і портретів, які добре збереглися. Не піддалася часу і церква та території фортеці. Давній храм перетворили на музей.

Замок в Острозі та його історія

Князь Янн Острозький заснував замок, який до XVIIІ століття залишався осередком політичного та культурного життя Волині. Саме на його території розташовувалися друкарні, які творили перші книги для українців. Працювали наукові установи і різні видавництва.

Є свідчення, що під час бунту козаків, який очолив Богдан Хмельницький, замок став місцем координації дій.

Після того, як фортеця перейшла до Речі Посполитої, її військове значення нівелювалося. Тепер могутні стіни стали житлом для аристократів. У 1794 році польський магнат Юзеф Костюшко купив замок і перетворив його на місце, де збиралися польські патріоти, які готували повстання проти Росії.

XIX століття стало чорною сторінкою в історії пам’ятки. Спочатку її частково зруйнував землетрус, потім – пошкодила пожежа. Врешті-решт замок слугував в’язницею та військовою базою. Нацисти знищили його під час Другої світової. Пам’ятку реконструювали у 1963 році.

Замок на Волині: історія пам’ятки, де зберігається старовинна Острозька Біблія

Острозький замок і музей

У Княжій вежі замку знаходиться відділ Острозького краєзнавчого музею. На експозиції представлені чимало цікавих речей: ікони, картини, археологічні знахідки, посуд, княжі меблі… Та перлиною колекції, звичайно, є Острозька Біблія, що побачила світ у 1681 році завдяки друкарю Івану Федорову.

У Новій вежі, яку ще іменують Круглою, збереглися бійниці. Її форма демонструє українську ренесансну архітектуру.

Замок на Волині: історія пам’ятки, де зберігається старовинна Острозька Біблія - фото 2

Легенда про Острозький замок

Княжна Гальшка Острозька славилася на Східну Європу як благородна, розумна і красива наречена. Та не судилося їй взаємне кохання, адже дядько видав дівчинку заміж за свого родича, що мав гарну посаду у Великому князівстві Литовському.

Вінчання відбувалося у Богоявленській церкві на території замку. Під час церемонії зірвався сильний вітер, дзвони закалатали, а лампадки та свічки згасли. Священник побачив у цьому поганий знак та хотів зупинити свято, однак князь наказав продовжувати службу. Гальшка стала дружиною нелюбимого.

Кажуть, що у весільну ніч вона кинулася з балкону. Але княжна не розбилася. Її підхопив вітер, після того дівчини не бачили.

Замок на Волині: історія пам’ятки, де зберігається старовинна Острозька Біблія - фото 3

Острозька Біблія: цікаві факти

  • Острозькій Біблії понад 440 років. Вона стала першим повним виданням Нового і Старого Завітів церковнослов’янською мовою.
  • Сьогодні у замку зберігається один із її примірників, який ніколи не покидав стіни фортеці із дня свого створення. Книга стоїть у вітрині музею, під склом. Дістають її дуже рідко, у рукавичках. Гортати сторінки стародруку можна тільки вимитими з милом чистими руками.
  • Над перекладом Біблії протягом багатьох років працювала ціла група науковців при Острозькій школі. Роботи замовив князь Костянтин-Василь Острозький.
  • Біблія містить 628 аркушів. Видання прикрашене заставками, ініціалами та кінцівками.
  • Іван Федоров друкував Біблію на верстаті. Вона стала сьомою по рахунку надрукованою книгою в Україні.
  • Острозька Біблія відіграла дуже роль під час боротьби проти наступу католицької церкви на православ'я.

Замок на Волині: історія пам’ятки, де зберігається старовинна Острозька Біблія - фото 4Замок на Волині: історія пам’ятки, де зберігається старовинна Острозька Біблія - фото 5