Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

8 лют. 2024 10:14

Останнє оновлення  
8 лют. 2024 10:16
Здоров'я
1

1305

0

Медики пояснили, чому куріння може призвести до безпліддя у жінок і чоловіків

Медики пояснили, чому куріння може призвести до безпліддя у жінок і чоловіків

Як куріння впливає на здатність мати дітей.


Медики пояснили, чому куріння може призвести до безпліддя у жінок і чоловіків
Фото - ілюстративне

Куріння збільшує ризик розвитку безпліддя.

Про це розповів Центр громадського здоров’я, пояснивши «як все працює».

Потрапляючи в кров людини, токсичні елементи диму погіршують кровообіг органів малого таза, що може спричинити безпліддя. Крім того, тютюн впливає на розвиток гормональної дисфункції, знижується лібідо, у чоловіків порушується процес сперматогенезу, а в жінок підвищується ймовірність раннього клімаксу.

Фахівці зазначають, що у дівчат паління впливає на закладені яйцеклітини, може викликати різні вади розвитку плода чи новонародженої дитини. Безпліддя та імпотенція частіше виникає у чоловіків.

Куріння та безпліддя у жінок

Нікотин має украй несприятливий вплив на жіноче здоров’я. У жінок, що палять, оваріальний резерв виснажується швидше, а це означає, що вичерпується кількість яйцеклітин, потенційно готових до запліднення. Менопауза у жінок-курців настає раніше, ніж у некурящих. Підвищений ризик передчасної менопаузи характерний для тих, хто викурює 10 і більше сигарет на день.

Жінки, які курять, мають труднощі із зачаттям дитини. Навіть при проходженні лікування з використанням допоміжних репродуктивних технологій шанси на настання вагітності у таких пацієнток нижче.

Якщо майбутня мати курить під час вагітності, це загрожує змінами в зростанні і розвитку дитини, а також віддаленими наслідками психологічного і поведінкового характеру. Більш того, у синів матерів, які курили, спостерігається зменшення розмірів яєчок і погіршення якості сперми, серед них також частіше зустрічаються випадки крипторхізму.

Куріння і безпліддя у чоловіків

Нікотин завдає шкоди чоловічій репродуктивній системі. Під час куріння в організм потрапляє речовина під назвою бензопірен, яка провокує мутації в ДНК.

У сперматозоїдах чоловіків, які палять, частіше виявляється дисомія хромосом. Ланцюги ДНК репродуктивних клітин у чоловіків-курців більш чутливі до кислотоіндукованої денатурації і мають більшу кількість розривів. Крім того, сперматозоїди можуть мати порушення цілісності мембрани.

Нагадаємо, 130 000 українців помирають протягом року через хвороби, спричинені курінням.

Читайте поради, як кинути курити?