Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

1 берез. 2024 14:39

Останнє оновлення  
1 берез. 2024 14:39
Технології та наука
0

864

0

Жителі Закарпаття виступили проти вежі мобільного зв’язку, бо вважають, що вона викликає онкологію

Жителі Закарпаття виступили проти вежі мобільного зв’язку, бо вважають, що вона викликає онкологію

Люди кажуть, що на території села вже працює одна така вежа. 


Фото - ілюстративне

У Закарпатській області жителі гірського села Мала Уголька Тячівського району виступили проти встановлення мобільної вежі на території їх населеного пункту. Вони зібрали пів сотні підписів та звернулися до Тячівської районної ради.

Громадяни переконані, що вежа нестиме загрозу для їх здоров’я та життя. Вони вважають, що установка роздаватиме 5G, який, згідно висновків деяких експертів, провокує онкологію. Селяни називають вежу бомбою сповільненої дії, яка, «можливо, за рік чи два не матиме сильних наслідків, проте з часом станеться непоправне».

Мешканці села не проти мобільного зв'язку, яким активно користуються, однак категоричні в тому, щоб жити по сусідству з таким великим «монстром». За їх словами, проблем із мобільним зв'язком у цій частині села немає.

На цій території села, в радіусі 800 метрів уже розміщена аналогічна «вишка».

Жителі села вважають, що дві такі мобільні вежі на такій малій відстані одна від одної збільшать вплив випромінювання на всіх, хто тут проживає, негативно відобразяться на природі. А їх місцевість є частиною екологічно-чистої території, де знаходиться Карпатський біосферний заповідник, що є важливим потенціалом для розвитку туристичної галузі.

«Який турист прийде відпочивати під таку вишку?» - задаються питанням жителі села.

«Більше того, нову вишку хочуть встановити у 100-200 метрах від житлових будинків.

Також неподалік, у радіусі якихось 300 метрів знаходиться сільська школа, церква, рибне та фермерське господарство, торгові точки.

Чому вибрано найбільш густонаселену частину населеного пункту, а не десь на околиці, чи у горах, де зазвичай встановлюють такі конструкції, для місцевих незрозуміло. Також люди кажуть, що нічого не знали про вишку, доки не розпочалось будівництво.

Як з’ясувалось, рішення було прийнято на одній із сесій ради ще минулого року, чим надано забудовнику земельну ділянку та інші дозвільні документи на проведення будівельних робіт, підписано договір тощо. Орендна плата встановлена у розмірі 117,54 грн в місяць, а за рік в місцевий бюджет поступить 1410, 46 грн.

Місцеві вважають, що це замалі кошти, аби через них наражатися на небезпеку випромінювання десятками років.

Підігрів конфлікт і той факт, що після того, як люди колективно виступили проти встановлення вишки, роботи тут пришвидшились. І забудовник з того часу вже встиг завезти сюди залізні опори та почав прокладати електричну лінію. Люди знову пішли у сільську раду, де на цей раз їх уже запевнили, що роботи призупиняться до вирішення конфліктної ситуації», - розповідають на сайті Тячівської райради.

Жителі Закарпаття виступили проти вежі мобільного зв’язку, бо вважають, що вона викликає онкологію

Дане питання внесено в порядок денний черговій сесії Углянської сільської ради.

Люди вимагають заборонити будівництво мобільної вежі на території їх села. Адже всі вони в основному займаються домашнім господарством, бо іншої роботи в селі немає. Мешканці вважають, що випромінювання від вишки призведе до того, що буде неможливо споживати те, що вони вирощують у себе вдома або знаходять у лісі.