Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 06 травня
+13
$   39.4
  42.34

17 січ. 2024 14:53

Останнє оновлення  
17 січ. 2024 14:53
Події
0

127

0

Заманили в пастку. Аналітик припустив, як ЗСУ вдалося збити рідкісний А-50

Заманили в пастку. Аналітик припустив, як ЗСУ вдалося збити рідкісний А-50

Українці знищили А-50 та пошкодили Іл-22.


14 січня українські захисники відправили на дно Азовського моря один з дуже рідкісних і цінних літаків дальнього радіолокаційного виявлення А-50 російських повітряних сил. Також пошкодження отримав командний літак Іл-22.

Як пише Forbes, поки неясно, як саме був збитий літак, але, на думку аналітика Тома Купера, українські радарники і ракетники заманили російські екіпажі в пастку.

Відзначається, що в суботу літаки ВПС України завдали удару по об'єктах Росії на окупованому Росією Кримському півострові. Внаслідок цього, зазначає Купер, кілька радарів були виведені з ладу.

"Суботні удари ... придушили наземне радіолокаційне покриття росіян, залишивши вцілілі ракетні батареї на півострові частково сліпими - особливо на півночі, де місцевість може маскувати українські літаки, безпілотники і ракети. Тому російські командири зробили очевидну, але дурну річ. Вони наказали одному з літаків-радарів А-50У, які зазвичай літають далеко на півдні над Азовським морем, переміститися далі на північ, щоб розширити радіолокаційне покриття над більшою частиною Криму", - пише Forbes.

Супутникові знімки і дані радарів вказують на те, що найпівнічніший маршрут польоту А-50 проходить над окупованим Бердянськом, всього в 75 милях від лінії фронту. Це в межах досяжності ЗРК Patriot.

"Все, що потрібно було зробити українцям, - це таємно розгорнути відповідний ЗРК для ураження цих двох літаків з великої дистанції", - пише Купер. "Можливо, це був один із ЗРК С-300. Можливо, це був один із ЗРК PAC-2/3. Також можливо, що українці розгорнули пускову установку і радар, а також обладнання для енергопостачання одного з трьох своїх ЗРК ПАК-2/3... у поєднанні з одним із своїх радарів С-300".

Зазначається, що є деякі свідчення спільної роботи С-300 і "Патріота". Так, за повідомленнями, винищувач-бомбардувальник Су-34 російських ВПС виявив включення раніше невідомої української батареї С-300 за кілька хвилин до того, як були збиті А-50 і Іл-22.

Якщо батарея С-300 здійснила первісну підсвітку, то вона повинна була пройти по траєкторії цілі до розташованої неподалік прихованої батареї Patriot.

"Остання включила свій радар всього на кілька секунд: досить довго, щоб отримати власні дані про цілевказівку, але занадто коротко, щоб росіяни змогли надійно засікти її випромінювання і оцінити як загрозу", - припустив Купер.

А потім українці почали пускати ракети, знищивши А-50 і пошкодивши Іл-22.

Після закінчення вогневого впливу екіпажі українських З-300 і ПАК-2/3 негайно припинили випромінювання і перемістили їх подалі, щоб уникнути можливої російського відплати, зазначив експерт.

15 січ. 2024 11:45

Останнє оновлення  
17 січ. 2024 12:31
Події
0

145

0
Залужний офіційно підтвердив знищення російських літаків А-50 та Іл-22

Залужний подякував Повітряним силам.


Залужний офіційно підтвердив знищення російських літаків А-50 та Іл-22

Воїни Повітряних Сил Збройних сил України знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22.

Інформацію офіційно підтвердив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у своєму телеграмі.

«Дякую Повітряним Силам за чудово сплановану та проведену операцію в Приазов’ї!» - написав генерал.