Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+13
$   41.02
  45.56

17 лип. 2024 17:39

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Технології та наука
0

484

0

Як «допомогти» холодильнику під час спеки та вимкнень світла

Як «допомогти» холодильнику під час спеки та вимкнень світла

Як уникнути перегріву холодильника та збоїв у його роботі.


Віталій Щеглов з Кам’янського, що на Дніпропетровщині, близько 15 років ремонтує холодильники. Експерт зазначає, високі температури під час спеки впливають на роботу компресора, а також можуть вивести з ладу електроніку приладу.

Як вберегти холодильник в умовах постійних вимкнень електрики та спеки — три поради від майстра опублікувало Суспільне.

Захист від стрибків напруги

За словами Віталія Щеглова, при вмиканні електрики після відключення у мережі може виникати підвищена напруга. Саме через це виходить з ладу електроніка, ТЕНи (трубчасті електронагрівачі), датчики та інші деталі.

Тож він радить придбати додаткові прилади для захисту.

«Дешевший варіант — це бар'єр, дорожчий — стабілізатор. Проте в обох випадках має бути регулювання часу затримки перед включенням. Тобто, коли подається напруга, то треба встановити затримку в 5 хвилин, аби пристрій відрахував 5 хвилин і після цього подав напругу на прилад. Якщо такої функції немає, то цей бар'єр і стабілізатор не будуть повністю корисними, адже за ці 5 хвилин напруга стабілізується і холодильник включається спокійно», — сказав майстер.

Він зазначив: середня вартість пристрою бар’єр складає близько 700 гривень. Автоматичні стабілізатори коштують від двох тисяч гривень.

Прибирання

«Важливо хоча б раз на рік відсувати холодильник, чистити його пилососом, щоб продовжити його термін служби. Забруднені позаду холодильника решітка та вентилятор біля компресора можуть призвести до надмірно високої температури, через що компресор може вийти з ладу. Для профілактики варто відсунути холодильник від стіни, акуратно прибрати увесь пил. Таким чином, охолодження фреону проходитиме більш ефективно», — розповів Віталій.

Вартість нового компресора, за його словами, становить близько п'яти тисяч гривень, для інверторних холодильників деталь коштуватиме від десяти тисяч гривень.

Використовуйте охолоджувачі

Щоб уникнути перегріву компресорів, майстер радить звернути увагу на їхній режим роботи.

«Якщо після довгої перерви в електропостачанні холодильник включається лише на дві години, він не перегріється. Але якщо він працює безперервно 4-5 годин, особливо в умовах сильної спеки в приміщенні, він може перегрітися. У підсумку це може призвести до виходу компресора з ладу», — сказав Віталій.

Він радить використовувати гелеві акумулятори холоду або ж заморожувати пляшки з водою. Морозильна камера має бути повністю заповнена, а під час вимкнень три дволітрові заморожені бутилі треба класти у загальну камеру, на верхню полицю.

Але, зазначив майстер, заморожувати пляшки з водою можна лише по одній, щоб не перевантажити компресор.