Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+12
$   41.45
  46.11

13 трав. 2024 16:01

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Події
0

179

0

Військові РФ взяли у полон цивільних українців під час наступу на Харківщині

Військові РФ взяли у полон цивільних українців під час наступу на Харківщині

Людей змушували надавати медичному допомогу пораненим окупантам.


Під час наступальних дій у Харківській області, російські війська захопили у полон цивільних жителів прикордонної Вовчанської громади.

Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура.

Росіяни помістили місцевих жителів до підвалу 11 травня. Деяким з них 13 травня вдалось втекти та дістатись до волонтерів. Нині люди перебувають у безпеці.

Люди розповіли, що під час перебування у підвалі вони чули розмови російських військовослужбовців про те, що мирне населення потрібно розстріляти. Також людей примушували надавати пораненим окупантам медичну допомогу.

«Ми втекли. Вони трохи відійшли, а ми вирвалися […] Сьогодні вранці солдат заходить і каже: йдемо так само, як прийшли. Забрали поранених і ми бігом-бігом і тікати. Там ще люди залишилися» – розповів місцевий житель у коментарі «Суспільному».


Звільненні з підвалу також розповіли, що окупанти їх не били, але і не випускали з приміщення. Місцева жителька припускає, що їх пошкодували, оскільки вона перев’язувала пораненому солдату ноги.

У прокуратурі зазначили, що окупанти продовжують насильно утримувати деяких людей у підвалі.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Такі дії РФ також є прямим порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Раніше ми писали, що на Харківському напрямку оперативна обстановка залишається складною та динамічно змінюється. Ведуться бойові дії на напрямках Пильна – Лук’янці, Пильна – Глибоке, Пильна – Олійникове, Муром – Бугруватка.