Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+4
$   41.24
  44.79

В Україні почали діяти нові заборони для курців: що змінилось

11 лип. 2023 10:54

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:00
Суспільство
0

148

0

В Україні почали діяти нові заборони для курців: що змінилось

В Україні почали діяти нові заборони для курців: що змінилось

Забороняється реклама та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них.


image-118138 (1)

В Україні посилюється антитютюнове законодавство: заборона стосуватиметься виробів зі смако-ароматичними добавками та реклами.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я.

З 11 липня, відповідно до ухваленого антитютюнового Закону № 1978-IX, набуває чинності заборона реклами електронних пристроїв для куріння (як електронних сигарет, так і пристроїв для нагрівання тютюну) і заборона продажу ароматизованих сигарет та рідин до електронних сигарет.

“Це важливі зміни, які матимуть позитивний вплив на громадське здоров’я. Кожна 10-а смерть від серцево-судинних захворювань є наслідком вживання тютюну й нікотину. Тютюнокуріння вдвічі підвищує ризик розвитку стенокардії та інфаркту міокарда, і приблизно в 5 разів – раптової смерті.

Вдихання вторинного тютюнового диму (пасивне куріння) збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань у людей, які не вживають тютюнові і нікотинові вироби, на 20-30%.

Існують переконливі докази зв’язку тютюнокуріння та інсульту. І в умовах довготривалої російської агресії збереження життя та здоров’я кожного українця – наш пріоритет", – коментує зміни законодавства завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я Ірина Сорока.

Зокрема, забороняється реклама та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них. Встановлюється штраф за їхню реалізацію особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1020 грн, а у разі повторного порушення – 10 200 грн.

За куріння з використанням пристроїв для нагріву в усіх громадських місцях та приміщеннях курці нестимуть відповідальність за аналогією з курінням звичайних сигарет. Також заборонене виробництво (крім експорту), оптова і роздрібна торгівля та імпорт для реалізації на території України сигарет, що містять смако-ароматичні добавки. 

В Україні почали діяти нові заборони для курців: що змінилосьВ Україні почали діяти нові заборони для курців: що змінилось - фото 2