Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 28 квітня
+8
$   39.6
  42.44

26 берез. 2024 11:39

Останнє оновлення  
26 берез. 2024 11:39
Технології та наука
0

902

0

Маловідомі факти про український криголам «Ноосферу»

Маловідомі факти про український криголам «Ноосферу»

Криголам працює в Антарктиці вже третій сезон.


Маловідомі факти про український криголам «Ноосферу»
Фото - НАНЦ

Національний антарктичний науковий центр поділився п'ятьма маловідомими фактами про флагман українського науково-дослідницького флоту – криголам «Ноосфера».

1️. Криголам спустила на воду сама ЇЇ Величність Єлизавета ІІ на День Антарктиди – 1 грудня 1990 року. Адже раніше це було королівське дослідницьке судно Великої Британії «Джеймс Кларк Росс». З 2021 року воно належить Україні та має назву «Ноосфера».

2️. Саме цей криголам доправив до станції першу частину першої Української антарктичної експедиції наприкінці листопада 1995 року. Упродовж двох місяців наші полярники переймали справи у британців, а 6 лютого 1996 року відбулася урочиста передача станції «Фарадей», що названа «Академіком Вернадським».

3️. «Ноосфера» стала першим українським судном, обладнаним системою динамічного позиціонування. Вона дозволяє без використання якорів годинами утримувати криголам в одній точці з відхиленням на кілька сантиметрів. Завдяки цьому, приміром, можна дуже точно фіксувати місця відбору зразків.

4️. Серед варіантів перейменування «Джеймса Кларка Росса» після прибуття в Україну були:

«Залізопуз» – за мотивами романів Джоан Роулінг. Це дракон, який живе в Україні і є найбільшим з усіх драконів.

«Рутенія» – так називали території праукраїнців давньої Русі.

5️. У перший антарктичний сезон «Ноосфера» виходила з порту приписки – Одеси 28 січня 2022 року, фактично за місяць до початку повномасштабної війни. Коли судно проходило Босфор, капітан Павло Панасюк якраз побачив російські військові кораблі, які саме заходили в Чорне море.

Нагадаємо, українська антарктична експедиція прибула на станцію «Академік Вернадський».

Маловідомі факти про український криголам «Ноосферу»Маловідомі факти про український криголам «Ноосферу» - фото 2Маловідомі факти про український криголам «Ноосферу» - фото 3Маловідомі факти про український криголам «Ноосферу» - фото 4

Фото Сергія Глотова