Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+26
$   41.1
  44.63

11 черв. 2023 14:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

179

0

У Києво-Печерській лаврі вперше молились за упокій Івана Мазепи

У Києво-Печерській лаврі вперше молились за упокій Івана Мазепи

Богослужіння пройшло з нагоди 325-річчя освячення храму.


Screenshot_4

У неділю, 11 червня, у Києво-Печерській лаврі вперше в історії молились за упокій гетьмана Івана Мазепи. Саме його коштом була збудована Всіхсвятівська церква Лаври. Богослужіння пройшло з нагоди 325-річчя освячення храму. 

Богослужіння транслювалось на Facebook-сторінці Православної Церкви України.

Літургію очолив  Блаженнійший митрополит Епіфаній.

Під час сьогоднішнього богослужіння у Лаврі вперше в історії правили панахиду за її меценатом — гетьманом Іваном Мазепою.

Зазначимо на українського гетьмана ще за життя була накладена анафема російською імперською церквою за відмову коритись Московії. Україна ж ніколи не визнавала чинності цієї анафеми, а українці по всьому світу молилися за упокій Мазепи.

6 черв. 2023 14:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

251

0
УПЦ МП має протягом 3 днів покинути об’єкти Києво-Печерської лаври – комісія завершила роботу

Загалом перевірили й повертають у користування держави 79 об’єктів


shutterstock_2104861517-scaled

Комісія Мінкульту закінчила роботу в Києво-Печерській лаврі. Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко у Фейсбуці.

Як результат, заповідник спрямував УПЦ МП вимогу про припинення користування приміщеннями лаври й повернення майна державі. Згідно з вимогою, Києво-Печерська лавра має це зробити протягом трьох днів. У разі відмови суд має ухвалити відповідне рішення й усунути перешкоди в користуванні майном.

Загалом перевірили й повертають у користування держави 79 об’єктів, «всі в різних станах», зауважив Ткаченко. Він каже, що УПЦ МП допустили самовільну перебудову, добудову й перепланування пам’яток культурної спадщини, а також зводили новобудови на території заповідника, й з цим «будуть розбиратись».

Ткаченко додав, що представники монастиря сьогодні, 6 червня, відмовилися прийняти акт передачі державного майна, тому документи надіслали в електронному форматі.

«Заповідник направив користувачу Акт приймання-передачі державного майна у трьох примірниках для підписання протягом 3 робочих днів з дня їх отримання, а також вимогу стосовно передачі у розпорядження заповідника ключів від замків та дверей до всіх 79-ти об’єктів державного майна, вказаних у Акті.

МКІП сподівається на негайне виконання вимог з боку Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі (чоловічому монастирю) УПЦ. В разі відмови вчинити відповідні дії, всі докази будуть передані до суду для прийняття рішення щодо усунення перешкод заповіднику у користуванні майном», - повідомляють на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.