Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 20 вересня
+13
$   41.44
  46.24

21 лип. 2024 11:39

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Події
0

139

0

У Києві знесли історичну садибу Зеленських. Прокуратура відкрила кримінальне провадження

У Києві знесли історичну садибу Зеленських. Прокуратура відкрила кримінальне провадження

Садибу побудували наприкінці 19 століття.


У Києві знесли історичну садибу Зеленських. Прокуратура відкрила кримінальне провадження

В Офісі генпрокурора відкрили кримінальне провадження щодо знесення історичної будівлі кінця XIX століття – садиби Зеленських у Києві.

Про це повідомили в ОГП.

Зазначається, що на будівлю на вул. Кониського, 22 ще в січні 2024 року наклали арешт із забороною користування, розпорядження та відчуження в межах справи про навмисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини.

Прокурори клопотали про арешт оскільки, згідно з генеральним планом Києва, ця ділянка входить до меж історичного ареалу столиці. А на проведення будівельних робіт потрібен дозвіл Мінкульту.

Протягом тривалого часу там проводили будівельні роботи, зокрема капітальне будівництво. Прокуратура вказує: будівельні роботи проводили без відповідного погодження міністерства, тому всі роботи мали бути зупинені.

Однак 19 липня, попри накладений арешт, невідомі всупереч обмежувальним вимогам із застосуванням важкої будівельної техніки зруйнували будинок.

У Києві знесли історичну садибу Зеленських. Прокуратура відкрила кримінальне провадження

Їхні дії кваліфікували як знищення майна, на яке накладено арешт (ч. 1 ст. 388 КК України). Також розслідують факт проведення будівельних робіт всупереч накладеній забороні, який кваліфіковано як самовільне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці (ч. 3 ст. 197-1 КК України).

Наразі слідчі встановили місцеперебування техніки, яка була залучена під час знесення будівлі. Там провели невідкладний обшук, техніку вилучили. До суду подано клопотання про її арешт.

У Києві знесли історичну садибу Зеленських. Прокуратура відкрила кримінальне провадження - фото 2

Що передувало?

Ввечері 19 липня, у Києві несанкціоновано знесли історичну будівлю – садибу Зеленських, за адресою вулиця Кониського, 22, збудовану у 1890 році. Поліція вже відкрила кримінальне провадження.

У Департаменті охорони культурної спадщини Київської міської держадміністрації обурені ситуацією і назвали знесення «зухвалим та цинічним самоуправством». Так, одразу після знесення історичної будівлі, керівник департаменту, представники благоустрою, міської влади, громадських організацій та мешканці прибули на місце події.

Там також наголосили, що «особливо цинічно» знесення виглядає на тлі того, що кілька днів тому громадська організація «Спадщина Київ» подала до департаменту пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння будівлі статусу пам'ятки. Раніше міський голова підтримав петицію №12870 «Зберегти історичну садибу Зеленських».

Також нещодавно активіст та співзасновник памʼяткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов писав, що на місці садиби хочуть побудувати новий житловий комплекс «Тургеневъ», хоча Український інститут національної памʼяті постановив, що будівництво не відповідає вимогам закону щодо деколонізації.

Що відомо про садибу?

Садиба Зеленських – двоповерхова будівля в Києві, збудована з дерева та обкладена цеглою. Одна з найстаріших будівель на вулиці Кониського та остання дерев'яна будівля вулиці. Входить до «Списку історичних будинків, які потребують додаткового захисту» (їх заборонено зносити чи реконструювати).

Будівлю збудували як садибу купця та професора Василя Малініна, згодом там проживала родина міщанина Зеленського. Садиба має ознаки історизму та неоренесансу.