Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 28 квітня
+18
$   39.6
  42.44

13 груд. 2023 11:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Технології та наука
0

2499

0

Сьогодні можуть відновити фіксований інтернет від «Київстар». Російські хакери визнали свою атаку

Сьогодні можуть відновити фіксований інтернет від «Київстар». Російські хакери визнали свою атаку

Відповідальність за атаку вже взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань


Screenshot_10

За попередніми розрахунками, 13 грудня планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств, а також розпочати запуск мобільного зв’язку та інтернету від «Київстар».

Про це повідомляє СБУ, фахівці якої у взаємодії з іншими державними органами продовжують роботи з відновлення мережі після вчорашньої хакерської атаки.

«Цифровій інфраструктурі «Київстару» було завдано критичних уражень, тому відновлення всіх послуг із дотриманням необхідних протоколів безпеки вимагає часу», - зазначають силовики.

Відповідальність за атаку вже взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань. Воно є хакерським підрозділом головного управління генштабу збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ), яке таким чином публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності.

СБУ продовжує документувати кібератаку РФ по цивільній інфраструктурі України як черговий воєнний злочин рашистів.

13 груд. 2023 10:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Технології та наука
0

180

0
Є декілька сценаріїв. Директор «Київстар» розповів, коли ймовірно відновлять зв’язок

В компанії обережно говорять про терміни відновлення.


edc9b1fe-b893d13ba341be381c2a365a1dfd5d20

Понад добу мобільна мережа, сайт та додаток найбільшого в Україні оператора «Київстар» не працюють через хакерську атаку. Більше 20 млн абонентів все ще залишаються без мобільного зв’язку. В компанії «Київстар» обережно говорять про терміни щодо відновлення зв’язку, розглядають декілька сценаріїв.

Про це в інтерв’ю Forbes розповів президент компанії Олександр Комаров.

«Це найважче питання сьогодні, тому що я не хочу цим спекулювати. У нас є декілька сценаріїв. Базовий і він же оптимістичний, що ми почнемо відновлювати сервіси клієнтів. Ми вже частково відновили фіксований інтернет для нашої бази інтернету для дому. Крок за кроком, що ми найближчим часом відновимо сервіси для всієї клієнтської бази фіксованого інтернету», – каже Комаров.

За словами директора «Київстар», з мобільними послугами наразі важче. У компанії сподіваються, що сьогодні, 13 грудня, почнуть відновлювати цей сервіс.

«Але є дуже великий рівень невизначеності. Ви відновлюєте працеспроможність якоїсь системи, і у вас починають вилазити нові проблеми. Тоді вам потрібно перевірити всю цю систему, щоб у ній не залишилося ворожого софту або умовних бекдорів, які залишила ця атака, яка залишає незахищений периметр», – розповів Олександр Комаров.

На питання щодо того, скільки компанії коштуватиме відновлення, Комаров сказав, що вони не підраховували і не будуть цього робити. За його словами, команда має бути сфокусована на відновленні.

«Якби зараз сказали, що це буде коштувати $100 млн, але якимось чином усе це запрацює прям за 1 хв, то ми б на це пішли. Ми надаємо критичні сервіси для українців, тому це інший рахунок. Він знаходиться в зовсім іншій площині. Це не про гроші», – йдеться в інтерв’ю.