Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

7 лип. 2023 17:27

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

131

0

Словаччина передасть Україні 16 САУ "Зузана" і почне спільне виробництво боєприпасів

Словаччина передасть Україні 16 САУ "Зузана" і почне спільне виробництво боєприпасів

САУ "Зузана" оснащена 155-мм гарматою та здатна бити на відстань до 41 кілометра. Вона може робити до шести пострілів за хвилину або 16 пострілів за 3 хвилини.


Screenshot_14

Словаччина невдовзі поставить Україні ще 16 самохідних артилерійських установок "Зузана", також країни планують спільно розробляти новий тип гаубиць.

Про це заявила президентка Словаччини Зузана Чапутова на спільному брифінгу з президентом України у Братиславі. 

"Нам вдалося підписати контракт на поставку 16 "Зузана" в Україну і це відбудеться вже ближчим часом. Ми будемо спільно розробляти новий тип гаубиць. Розпочнеться спільне виробництво боєприпасів", – повідомила Чапутова.

Вона додала, що також Словаччина докладеться до розмінування в Україні.  

Скоріш за все, йдеться про угоду, давно анонсовану міністром оборони Словаччини: про постачання протягом року 16 САУ "Зузана" для України, на що надають кошти Німеччина, Норвегія і Данія. 

7 лип. 2023 11:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Світ
0

141

0
Чехія передасть Україні ударні вертольоти й великокаліберні боєприпаси

Чехія також візьме участь у підготовці українських пілотів, зокрема й на винищувачах F-16


6b3628ceee1c9675

Прем'єр Чехії Петр Фіала на спільній пресконференції в Празі з президентом України Володимиром Зеленським заявив про передачу гелікоптерів і навчання пілотів на F-16.

Про це інформує ČT24, передає Еспресо.

"Чехія передасть Україні більше ударних вертольотів і сотні тисяч великокаліберних боєприпасів, заявив прем'єр-міністр Петр Фіала (ODS) після переговорів з президентом України Володимиром Зеленським в академії Страка", - йдетсья в заяві.

Прем’єр-міністр розповів, що Чехія візьме участь у підготовці українських пілотів, зокрема й на винищувачах F-16. Також країна передасть симулятори, аби пілоти могли тренуватися в Україні.

Зеленський, який перебуває в Празі з дводенним візитом, наголосив, що Чехія надає не меншу допомогу, ніж великі європейські держави, і реагує дуже гнучко та вчасно.

Україна та Чехія уранці мають підписати меморандум про співпрацю в оборонній промисловості.

"Конкретні угоди підписуються на постійній основі й будуть підписуватися безперервно в найближчі тижні та місяці", - сказав радник уряду з національної безпеки Томаш Пояр.

Також йшлося про вступ України до Північноатлантичного Альянсу.

"Я очікую, що всі союзники по НАТО чітко підтримають Україну в її членських зусиллях. Він може розраховувати на голос Чехії", - сказав Фіала і високо оцінив прогрес, якого досягає наша країна на шляху до Європейського Союзу.