Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

24 черв. 2024 10:11

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Здоров'я
0

634

0

Розсіяний склероз: чи можна його вилікувати або «отримати у спадок»

Розсіяний склероз: чи можна його вилікувати або «отримати у спадок»

Що відомо про розсіяний склероз?


Розсіяний склероз: чи можна його вилікувати або «отримати у спадок»

Перші ознаки розсіяного склерозу найчастіше бувають зовсім непомітними. Підозра на розсіяний склероз може з’явитися, коли в організмі виникають такі зміни:

  • в одному оці значно погіршується або взагалі втрачається зір. Виникає біль в очному яблукові;
  • виникає таке явище, як подвоєння предметів у очах;
  • кінцівки поступово втрачають чутливість, посилюється відчуття слабкості у м’язах;
  • людина має проблеми із рівновагою, поводиться незграбно і не може цього контролювати;
  • у спині періодично виникає неприємне поколювання, що рухається згори донизу, часто переходить на кінцівки.

Що таке розсіяний склероз?

Розсіяний склероз – це захворювання центральної нервової системи, внаслідок якого виникає дисфункція мозку та порушується ланцюжок передачі й прийому сигналів. Хвороба розсіяний склероз руйнує речовини мієлінового типу, через що зменшується пропускна опція нервових імпульсів. Коли електроізолююча оболонка розпадається, формуються склеротичні рубці. Вчасна діагностика розсіяного склерозу та якісне лікування впливають на те, чи вдасться зберегти здоров’я пацієнту.

Патогенез розсіяного склерозу передбачає ураження зорових нервів, головного і спинного мозку. Часто порушення є настільки серйозними, що призводять до інвалідності. Якщо виявити хронічний недуг лише на його «старті», то можна сповільнити прогрес та зрозуміти, як жити з розсіяним склерозом, дотримуючись рекомендацій щодо реабілітації. Що саме спричиняє захворювання, наразі невідомо.

Розсіяний склероз: чи можна його вилікувати або «отримати у спадок»

Розсіяний склероз: історія хвороби

У 1868 році невропатолог із Франції Жан-Мартен Шарко вперше виокремив ознаки розсіяного склерозу в окрему хворобу. Фахівець узагальнив звіти, що існували раніше, додав власні спостереження і назвав усе діагнозом «sclerose en plaques». За твердженням Шарко, клініка розсіяного склерозу мала три складові: мимовільні рухи і коливання очей (ністагм), тремор після досягнення мети руху (інтенційний тремор), збита мелодика мови (телеграфна мова). Науковець визнавав, що це не єдині признаки розсіяного склерозу, у своїх пацієнтів він спостерігав погіршення пам’яті і складнощі із формуванням думок.

Ефективні засоби, які дійсно допомагають при розсіяному склерозі, почали з’являтися на початку двадцятого століття.

Чи можна вилікувати розсіяний склероз?

Розсіяний склероз називають захворюванням молодих. Статистика свідчить, що недугу діагностують у людей віком 20-40 років. Більшість з них – жінки. Фахівці наголошують, його не варто плутати із втратою пам’яті в літньому віці.

Розсіяний склероз – це аутоімунне захворювання, яке неможливо остаточно вилікувати. Для покращення самопочуття варто виконувати спеціальні вправи при розсіяному склерозі.

Медики наголошують, пацієнти, які не звертаються за медичною допомогою та не цікавляться, як лікувати розсіяний склероз, врешті отримують негативні наслідки, що призводять до інвалідності. Правильно підібрана методика і препарати допомагають сповільнити процес атрофії мозку, не допустити загострення та покращити активності хвороби за показниками МРТ.

Розсіяний склероз: чи можна його вилікувати або «отримати у спадок» - фото 2

Лікування розсіяного склерозу в Україні

За інформацією МОЗ, у 2020 році в Україні близько 20 тисяч громадян мали діагноз «розсіяний склероз». Тоді ж міністерство звітувало, що вперше закупило нові ліки від розсіяного склерозу – фінголімод. Їх розподілили у регіони.

Загалом у світі є чимало препаратів, які допомагають при такому захворювання, однак не всі вони мають реєстрацію в Україні. У 2021 році було відомо про реєстрацію таких ліків:

  • кладрибін,
  • глатирамеру ацетат,
  • інтерферон бета-1a,
  • інтерферон бета-1b,
  • окрелізумаб,
  • терифлуномід,
  • фінголімод,
  • алемтузумаб,
  • диметилфумарат.

Протокол лікування розсіяного склерозу хоча й однотипний, однак завжди підбирається індивідуально. За словами фахівців, всі медичні препарати є ефективними, але не кожен організм реагує на них однаково. Тому, якщо після прийому певних ліків, спостерігається позитивна динаміка, варто продовжити їх прийом. Та коли показники лише погіршуються, необхідно замінити препарат на інший.

Допомога хворим на розсіяний склероз в Україні гарантується державною програмою. Однак вона не покриває всієї необхідності. Лише близько 15% осіб з таки діагнозом отримують безкоштовні ліки, інші ж – змушені купувати їх самостійно. Державна програма лікування розсіяного склерозу не включає препарати, необхідні для лікування високоактивної форми захворювання.

З чим можна сплутати розсіяний склероз? Фахівці наголошують, що підступність захворювання саме у тому, що його не лише складно виявити на ранніх стадіях, але й можна переплутати з іншим недугом. Адже перші симптоми розсіяного склерозу (проблеми із зором, німіння кінцівок, запаморочення) спостерігаються досить часто.

Найчастіші питання про розсіяний склероз

  • Чи лікується розсіяний склероз? Вилікувати розсіяний склероз неможливо, однак правильно підібрана терапія покращить якість життя людини.
  • Скільки живуть люди з розсіяним склерозом? Дослідження свідчать, що хворі на розсіяний склероз доживають до 70 років при дотриманні рекомендацій лікарів. У середньому, тривалість їх життя на 5-10 років менша, ніж в осіб без даного захворювання.
  • Розсіяний склероз: яка група інвалідності? Як правило, люди отримують третю групу інвалідності, однак все залежить від стану хворого. Рішення приймає лікарська комісія.
  • Розсіяний склероз у дітей? Світова статистика свідчить, що захворювання все частіше діагностують в осіб від 0 до 16 років. Вони становлять від 1до 6% загальної кількості уражених людей.
  • Заборонені продукти при розсіяному склерозі? Серед основний табу: червоне м’ясо, алкоголь, дуже солона та солодка їжа. Дієту прописує лікар.
  • Чи передається розсіяний склероз генетично? Ні, однак члени сім’ї мають вищий ризик захворіти на цей недуг.
  • Розсіяний склероз і вагітність? Жінки частіше хворіють на розсіяний склероз. Дослідження говорять про високі ризики при вагітності та ймовірність негативних наслідків для організму і плоду.

Розсіяний склероз: чи можна його вилікувати або «отримати у спадок» - фото 3

Читайте також: