Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+13
$   41.02
  45.56

23 лип. 2024 15:36

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:02
Технології та наука
0

571

0

Пінгвіни несподівано прийшли до української станції «Академік Вернадський». Фото

Пінгвіни несподівано прийшли до української станції «Академік Вернадський». Фото

Припускають, що пінгвіни могли прийти на острів, щоб перечекати шторм.


Фото - НАНЦ

На станції «Академік Вернадський» зафіксували несподіваний візит пінгвінів. Після раптового підвищення температури 20-25 птахів навідалися до українських науковців.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Візит був неочікуваним, адже на зиму пінгвіни полишають острів Галіндез. У цей час тут можна іноді побачити поодиноких чорно-білих гостей.

«Велике повернення пінгвінів до «Вернадського» зазвичай відбувається навесні (це коли в Україні осінь). Вони прибувають сюди на шлюбний сезон: будувати гнізда, відкладати яйця, висиджувати малечу.

Йдеться про субантарктичних пінгвінів, яких ще називають віслюковими або дженту. За останні 17 років вони сильно облюбували Галіндез, й у сезоні 2023/2024 років їхня кількість тут сягнула рекордних 7 тисяч!

Однак до кінця травня їх уже не було на острові. І от в розпал зими до станції прибула ціла група дженту. Що ж вони тут робили? Прийшли розвідати, чи ніхто не зайняв їхні місця для гніздування?» - напитують у НАНЦ.

Пінгвіни несподівано прийшли до української станції «Академік Вернадський». Фото

Насправді біологи відзначають, що зараз зграйки пінгвінів постійно перебувають в нашій акваторії і зустрічаються під час морських виходів. У дні їхнього візиту до «Вернадського» саме погіршилася погода, тож можливо на острові вони перечікували шторм. Адже за кілька днів їх знову не стало біля станції.

Загалом же зміна клімату й потепління в цьому районі призводить до того, що останніми роками тут не утворюється суцільний льодовий покрив. А отже пінгвінам не обов'язково на зиму мігрувати північніше у пошуках відкритої води та можливості полювати.

Приміром, ще взимку 2021 року наші вчені зафіксували надзвичайно великі скупчення цих птахів у радіусі 20 км від станції. Тоді сотні пінгвінів відпочивали на навколишніх островах та живилися в океані.

Пінгвіни несподівано прийшли до української станції «Академік Вернадський». Фото - фото 2Пінгвіни несподівано прийшли до української станції «Академік Вернадський». Фото - фото 3Пінгвіни несподівано прийшли до української станції «Академік Вернадський». Фото - фото 4Пінгвіни несподівано прийшли до української станції «Академік Вернадський». Фото - фото 5

Нагадаємо, на станції «Академік Вернадський» з’явився імператорський пінгвін. Вперше за чотири роки.