Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+8
$   41.24
  44.79

Місто привидів: форт на Рівненщині лякає душами вбитих солдатів і пастками

28 лют. 2024 16:49

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

531

0

Місто привидів: форт на Рівненщині лякає душами вбитих солдатів і пастками

Місто привидів: форт на Рівненщині лякає душами вбитих солдатів і пастками

Сьогодні форт занедбаний і зруйнований, але ще більш містичний.


Місто привидів: форт на Рівненщині лякає душами вбитих солдатів і пастками

Тараканівський форт можна назвати одним із найзагадковіших місць України. Містична історія Форт-застави Дубно приваблює туристів. Легенди, привиди і підземелля – це все про нього. Кажуть, під мурами знайшли спочинок 200 австрійських солдатів. Форт розташований поблизу села Тараканів Рівненської області, що й зумовило його назву.

Тараканівський форт: історія

У другій половині XIX століття Російська імперія прагнула посилити свої кордони. Споруда з’явилася у 1980 році, щоб прикривати Дубно і захищати ділянку залізниці Київ-Львів. Автором нової системи оборонних ліній став відомий військовий інженер Едуард Тотлебен.

Приймали роботу члени царської сім’ї. Фортеця мала вентиляцію, електромережу, водопровід і навіть телефонний зв’язок. Увесь комплекс займав 4 гектари площі, а його стіни підіймалися на 6 метрів вгору, існувала й підземна інфраструктура.

Форт озброїли гарматами і кулеметами. Однак навіть це не допомогло виконати основне завдання застави. У 1905 році гарнізон розформували через повстання солдатів, а форт перетворили на в’язницю.

Місто привидів: форт на Рівненщині лякає душами вбитих солдатів і пастками

Перші випробування для форту припали на Першу світову війну. У 1915 році чaстини південно-зaхідного російського фронту відійшли з форту без бою. Руйнувaння об’єктів укріплення розпочaлося влітку 1916 року, коли під чaс Брусиловського прориву російські чaстини вибили з цих укріплень чaстини 4-ї aвстрійської aрмії. Жорстокі бої забрали життя 200 австрійських солдатів. Вони поховані під насипами біля форту.

Під чaс Другої світової війни бої зa форт не велися. У повоєнні роки там працював відділ НКВД, після якого залишилися забетоновані ходи Тараканіського форту. Які таємниці поглинув бетон – досі невідомо.

Об’єкт намагалися перетворити на склад то для агропродукції, то для автозапчастин, однак, через високу вологість у приміщеннях, спроби були невдалими.

Згодом територію використовували для стрільбищ. Та з роками зразок британської колоніальної архітектури занепадав і перетворювався на благородні руїни. Звичайно, не обійшлося і без «чорних» археологів.

За останньою інформацією, наразі занедбана пам’ятка перебуває на балансі Міноборони.

Тараканівський форт: опис

Застава – незвичної форми, що нагадує ромб. Цитадель мала підземні тунелі і мости, що з’єднували її із зовнішнім світом. Довкола фортеці розташовувались надзвичайної краси споруди, а саме – 105 двоярусних каземати, прикрашені орнаментованим фризом та пілястрами. Під час військових дій вони вміщали до 800 осію особового складу гарнізону.

Офіцерський корпус був «серцем» комплексу. Навіть залишки споруд, що збереглися до сьогодні, видаються занадто витонченими як для військових.

Місто привидів: форт на Рівненщині лякає душами вбитих солдатів і пастками - фото 2

Привиди і підземелля

  • Місцеві жителі розповідають, що на території Тараканівського форту дійсно можна побачити привидів. Це душі вбитих австрійських воїнів, котрі так і не змогли знайти собі спокою. Люди час від часу бачать там силуети чоловіків у несучасному одязі. Та й сама територія викликає неоднозначні відчуття. Завжди здається, що поруч є хтось невидимий…
  • Сучасні історики припускають, що на території досі можуть ховатися пастки. Коли людина потрапить на них, то впаде до ями. Тому під час екскурсій відвідувачам радять бути дуже обережними.
  • Кажуть, що під час Другої світової підземелля форту стали місцем для випробувань над людьми. Їх проводили німці. У той час чимало осіб зникли безвісти.
  • Форт має дивну енергетику. За словами жителів навколишніх населених пунктів, домашні тварини часто приходять сюди помирати. Залишки їх тіл можна побачити просто під арками.
  • На самих же стінах зберігаються оригінальні надписи, наприклад «1905».

Попри свою занедбаність, форт має дуже привабливу архітектуру.

Місто привидів: форт на Рівненщині лякає душами вбитих солдатів і пастками - фото 3Місто привидів: форт на Рівненщині лякає душами вбитих солдатів і пастками - фото 4Місто привидів: форт на Рівненщині лякає душами вбитих солдатів і пастками - фото 5

Читайте також: