Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

19 верес. 2023 17:21

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

121

0

Мінкульт планує створити банк українських шрифтів

Мінкульт планує створити банк українських шрифтів

Парламент планує відмовитись від використання у своїх внутрішніх документах російського шрифту «Іжиця» та похідних від нього.


03014gxe-da50-779x446

Міністерство культури та інформаційної політики планує створити банк українських шрифтів та відмовитися від використання російських.

Про це повідомили на сайті МКІП.

«Україна повинна припинити використання шрифтів російського походження, замінивши їх на українські. Ми маємо символи своєї суверенності та незалежності, які ідентифікують нашу державу, її історію, культуру, мову та графічне вираження цієї мови», – зазначив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Парламент планує відмовитись від використання у своїх внутрішніх документах російського шрифту «Іжиця» та похідних від нього. Натомість пропонують впровадити дизайнерський шрифт «Воля», який розробили на базі літерацій головного художника УПА Ніла Хасевича.

«В Україні давно діє заборона на використання російської мови у документації, тож варто позбутися і російської системи гліфів, тобто шрифтів. МКІП запланував проведення відбору та формування банку унікальних українських шрифтів», – додав Ростислав Карандєєв.

Зазначається, що відомство запланувало проведення відбору та формування банку унікальних українських шрифтів. За словами Карандєєва, український шрифт має бути впізнаваним, нести історичне підґрунтя, графічно вирізнятися серед інших кириличних шрифтів і привертати увагу.