Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+23
$   41.1
  44.63

9 трав. 2024 13:38

Останнє оновлення  
9 трав. 2024 13:38
Здоров'я
0

1233

0

Львівські хірурги видалили уламок міни з мозку хлопчика, пораненого у Херсоні

Львівські хірурги видалили уламок міни з мозку хлопчика, пораненого у Херсоні

Осколок міни в мозку дитини був надто глибоко.


У Львові нейрохірурги видалили уламок міни довжиною 8 міліметрів з головного мозку 9-річного Михайлика Воловикова з Херсону, який отримав важке поранення голови під час чергового мінометного обстрілу міста.

Про це розповіли у Дитячій Лікарні Святого Миколая у Львові.

Дитину поранили 31 грудня. Коли почалася ворожа атака, хлопчик разом з другом перебували в кафе. Діти швидко забігли у службове приміщення, проте уламки прошили стіни. Осколки потрапили Михайликові прямо в голову. Його 11-річний друг загинув на місці.

Львівські хірурги видалили уламок міни з мозку хлопчика, пораненого у Херсоні

Першу хірургічну допомогу Михайликові надавали херсонські лікарі, а миколаївські уже виконали операцію з видалення уламків роздробленого черепа. Однак осколок міни в головному мозку дитини надто глибоко «заліг», тож лікарі залишили його.

Коли дитина опритомніла, виявилось, що ліва частина його тіла повністю паралізована – знерухомлені рука, нога і пів обличчя. Перші кроки Михайлик зміг зробити лише за місяць після поранення. Після кількох місяців щоденної реабілітації він почав підіймати ліву руку та більше впевнено пересуватися.

Згодом у хлопчика почалися судомні напади. Однією з ймовірних причин міг бути той самий уламок у мозку. Батьки почали шукати лікарів, які візьмуться за складну операцію.

Медики пояснили, що завдання буде надважке – уламок зупинився недалеко від ділянки, яка контролює рухи всієї лівої частини тіла. Потрібно було знайти та видалити маленький шматочок металу на глибині 5 см в мозку та ще й в дуже вузькій зоні. Дитячий нейрохірург Михайло Ловга порівнює це як з пошуками голки у копиці сіна.

Львівські хірурги видалили уламок міни з мозку хлопчика, пораненого у Херсоні - фото 2

Нейрохірурги Першого медичного об'єднання Львова змогли безпечно дістатися ділянки, де «заліг» уламок, під контролем мікроскопа та системи нейромоніторингу.

Під час операції не тільки дістали уламок, а й закрили відсутню частину черепа титановою пластиною. Попереду в дитини тривале відновлення.

«Ось тепер уже можна говорити про успішність втручання: рухові функції не погіршилися. Попереду у Михайлика тривале відновлення. Аби покращити рухові функції, з хлопчиком і далі займаються фізичні терапевти. Водночас спеціалісти нашого Центру ментального здоров'я намагаються поліпшити психічний стан дитини», – розповіли у лікарні.

Після пережитого в Михайлика розвинулись страхи та тривога: він мало говорить, проявляє уникаючу поведінку та боїться відходити від мами.

Львівські хірурги видалили уламок міни з мозку хлопчика, пораненого у Херсоні - фото 3Львівські хірурги видалили уламок міни з мозку хлопчика, пораненого у Херсоні - фото 4Львівські хірурги видалили уламок міни з мозку хлопчика, пораненого у Херсоні - фото 5Львівські хірурги видалили уламок міни з мозку хлопчика, пораненого у Херсоні - фото 6Львівські хірурги видалили уламок міни з мозку хлопчика, пораненого у Херсоні - фото 7Львівські хірурги видалили уламок міни з мозку хлопчика, пораненого у Херсоні - фото 8

Нагадаємо, у Львові лікарі повернули зір 8-річній Саші.