Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+13
$   41.02
  45.56

8 трав. 2024 12:09

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Здоров'я
0

1280

0

Могла повністю осліпнути. У Львові лікарі повернули зір 8-річній Саші

Могла повністю осліпнути. У Львові лікарі повернули зір 8-річній Саші

Дівчинці відновили зір на 90%.


Фото - зі сторінки ПМОЛ

8-річна дівчинка могла осліпнути через вроджену катаракту. Дитина бачила світ, ніби через матове скло. Офтальмологи Дитячої лікарні Святого Миколая Львова замінили маленькій пацієнтці кришталики і таким чином буквально повернули їй зір.

Про це повідомляє Перше медичне об’єднання Львова.

Львів’янка Саша – сирота. Виховує 8-річну дівчинку її старша повнолітня сестра, яка й помітила, що малеча недобачає. Аби роздивитись якийсь предмет, Олександра надто близько до нього підходила. Сестра занепокоїлась і повела Сашу на прийом до офтальмологів.

«Наші спеціалісти перевірили дитині зір і з’ясували, що на обидва ока Сашенька бачить лише на 20% зі 100. Після додаткового обстеження, лікарі встановили діагноз: вроджена катаракта. За цієї недуги кришталики, так звані «природні» лінзи очей – мутніють і не здатні пропускати світло належним чином. Тож дівчинка бачила все розмито, ніби через матове скло. Дітям цей діагноз ставлять вкрай рідко, адже це захворювання «доросле» і переважно вражає людей середнього та похилого віку», – пояснюють у медичному об’єднанні.

Могла повністю осліпнути. У Львові лікарі повернули зір 8-річній Саші

Зір у пацієнтів із катарактою падає дуже стрімко. Саша на момент звернення до офтальмологів бачила вже геть погано і навіть могла осліпнути – повністю. Врятувати в таких випадках зір можна тільки за допомогою оперативного втручання.

«Втручання ми проводили під мікроскопом. Спочатку виконали розтини в рогівці ока. Далі – дійшли до передньої капсули кришталика. Це так званий мішечок, де знаходиться сам кришталик. За допомогою крапель ми розширили зіниці, зробили в капсулі отвір і через нього виконали факоемульсацію. Тобто відсмоктали кришталикові маси і на їхнє місце встановили штучний кришталик, що називається інтраокулярна лінза», - розповідає про хід операції Мар’яна Онисик, завідувачка офтальмологічним відділенням.

Оперативне втручання минуло успішно і тепер Саша нарешті добре бачить. Її зір вдалося відновити аж на 9️0%.

Могла повністю осліпнути. У Львові лікарі повернули зір 8-річній Саші - фото 2

Нагадаємо, українські лікарі врятували 4-річну дівчинку з Ірландії, зробивши унікальну операцію.