Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

13 черв. 2023 15:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Здоров'я
0

215

0

Холерну та кишкову паличку виявили у пробах води на Херсонщині

Холерну та кишкову паличку виявили у пробах води на Херсонщині

Найефективнішим способом очищення води від збудників хвороб є таблетки для знезараження.


Screenshot_2

Повінь унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС забруднила воду пально-мастильними матеріалами та отрутохімікатами. Під час перевірок виявлені холерна і кишкова паличка.

Про це в Military Media Center розповів начальник відділу держеконагляду земельних ресурсів Державної екологічної інспекції України Олег Павленко.

"Ми моніторимо південний округ, щодня відбираємо проби води й робимо аналізи. Дуже великої забрудненості немає, але вже є декілька випадків виявлення холерної та кишкової паличок. З нами паралельно робить аналізи СЕС, яка відстежує санепідеміологічну ситуацію, адже затопило дуже багато населених пунктів, надвірних будівель, каналізацій. Ми досліджуємо воду з хімії, а вони (фахівці санепідемстанції)- з біології", - сказав представник Держекоінспекції.

Повідомляється, воду з криниць можна буде вживати тільки після того, як їх прочистять і перевірять зразки в лабораторії.

"Питання в іншому - як вона буде сходити. Там ґрунти дуже важкі, ще й засолені. У нижніх горизонтах присутній гіпс", - додав Павленко.

У Міністерстві оборони здоров’я повідомили, що на територіях, які постраждали від затоплень внаслідок підриву ГЕС, НЕБЕЗПЕЧНО використовувати неочищену воду з поверхневих джерел (відкритих водойм), а також колодязів та каптажів.

Найефективнішим способом очищення води від збудників хвороб є таблетки для знезараження. Такі таблетки поставляються у постраждалі області централізовано. Їх можна отримати в Центрах контролю та профілактики хвороб, місцевої влади, або ж у виїзних бригад ЦКПХ, які наразі працюють у постраждалих регіонах.

На підтоплених територіях вже сформований кількамісячний запас таблеток для знезараження води.

Такі таблетки знищують віруси, бактерії, бактеріальні спори, цисти, грибки, водорості, найпростіших та віруси. Доведена їхня ефективність проти мікроорганізмів, що спричиняють захворювання на черевний тиф, дизентерію, холеру, поліомієліт та інші гострі кишкові інфекції.

Як використовувати таблетки для знезараження?

  • Не ковтайте таблетки!
  • Чітко дотримуйтеся дозування води вказаного в інструкції. Не використовуйте в одній ємності таблетки з різною кількістю діючої речовини.
  • Пам'ятайте, щоби таблетка почала діяти, після її розчинення у воді має пройти щонайменше 30 хвилин.
  • Не вживайте очищену воду раніше цього періоду часу.

Холерну та кишкову паличку виявили у пробах води на Херсонщині