Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 04 травня
+17
$   39.4
  42.34

28 лип. 2023 21:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Спорт
0

3303

0

Харлан, що не потисла руку росіянці, отримала автоматичну кваліфікацію на Олімпіаду

Харлан, що не потисла руку росіянці, отримала автоматичну кваліфікацію на Олімпіаду

Харлан війзьме участь в Олімпійських іграх 2024


olga-harlan

Українська фехтувальниця Ольга Харлан, яку дискваліфікували на чемпіонаті світу в Італії за відмову потиснути руку росіянці, отримала автоматичний допуск до Олімпійських ігор 2024 в Парижі.

Про це повідомив міністр молоді і спорту України Вадим Гутцайт у Facebook.

 "Враховуючи вашу унікальну ситуацію, Міжнародний олімпійський комітет забронює для вас додаткове місце на Олімпійських іграх 2024 в Парижі на випадок, якщо вам не вдасться кваліфікуватися на змагання у період, що лишився попереду. Ми робимо цей унікальний виняток також через те, що процедури, які тривають, ніяк не компенсують кваліфікаційні бали, які ви втратили через дискваліфікацію", - йдеться у листі від Міжнародного олімпійського комітету, оприлюдненому міністром.



27 лип. 2023 14:58

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Спорт
0

2272

0
Харлан дискваліфікували з чемпіонату, бо вона не потисла руку росіянці

Ольга Харлан не потисла руку росіянці


IMG_20230727_145230_473

Лідерку збірної України з фехтування Ольга Харлан зняли з участі на чемпіонату світу після того, як вона відмовилася "привітати" нейтральну атлетку з Росії Анну Смірнову після своєї перемоги.

Про це пише Суспільне.

Харлан взяла участь на чемпіонаті світу в одиночному турнірі з фехтування на шаблях на наступний день після того, як міністерство молоді та спорту України змінило текст наказу щодо бойкоту змагань, де виступають спортсмени з Росії та Білорусі. І перемогла нейтральну фехтувальницю з Росії у першій ж сутичці на стадії плей-оф.

Після завершення сутички Харлан відмовилася тиснути руку Смірновій, пропонуючи "стукнутися" зброєю. Не отримавши відповіді від росіянки, українська фехтувальниця залишила межі доріжки.

Дії Харлан росіянка намагалася опротестувати, посилаючись на відмову "привітання" з боку українки, що згідно правил Міжнародної федерації фехтування карається чорною карткою - дискваліфікацією з турніру. Попри це, у лайвтабло до наступного раунду пройшла саме Харлан, яка мала зустрітитися з представницею Болгарії Йоаною Ілієвою.

Однак сутичка між Харлан та Ілієвою у підсумку не відбулася, фехтувальниці навіть не виходили на доріжку. А у лайвтабло було відзначено, що до наступного раунду проходить саме болгарська атлетка.

У протоколі змагань навпроти Ольги Харлан зазначено "виключено". Як повідомило Суспільне Спорт джерело, що перебуває на чемпіонаті світу, Харлан зняли з чемпіонату світу.

У правила FIE є лише одне трактування "виключення" – це передбачає дискваліфікацію зі змагань та відсторонення на 60 днів від усіх подальших стартів. Тобто, українська фехтувальниця має пропустити й командний турнір з фехтування, де нейтральних представників з Росії та Білорусі немає.