Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+13
$   41.45
  46.11

14 лип. 2024 12:00

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Здоров'я
0

495

0

Кавун: про користь, нітрати і маловідомі факти

Кавун: про користь, нітрати і маловідомі факти



Кавун – це ягода. Такого висновку дійшли дослідники після детального аналізу всіх характеристик плоду. Він на понад 90% складається із води. До складу також входить незначна кількість клітковини, мінерали, амінокислоти і вітаміни. Показник цукрів становить близько 5%: фруктоза, цукроза і глюкоза. Калорійність кавуна невисока – до 38 ккал у 100 г. Але не варто забувати, що ягоду споживають досить великими шматками, тому загальна кількість спожитих калорій у підсумку виходить значно більшою.

Про користь кавунів говорять і народі, а у медицині. Перш за все, це хороший антиоксидант. А ще смаколик, який має протизапальні опції і здатен попередити утворення тромбів.

Можна багато говорити про те, чим корисний кавун. До його складу входить каротиноїд – лікопен. Таку назву має жиророзчинний пігмент, завдяки якому, плоди отримують червоне забарвлення. Науковці встановили, збільшення кількості ліпокену у крові може запобігти появі онкології у молочних залозах і виникненню такого захворювання як атеросклероз.

Дати конкретну відповідь на питання, що лікує кавун, напевно, не погодиться жоден з медиків. Проте всі відзначають його позитивний вплив на організм курців, у судинах яких з часом виникають атеросклеротичні бляшки. Кавун покращує «самопочуття» судин і печінки, яка синтезує холестерин.

Корисні властивості кавуна відчувають люди, які регулярно займаються спортивними тренуваннями. Що таке кавун? Це джерело антиоксидантів, швидких вуглеводів та амінокислот, які необхідні для нормалізації стану судин, зокрема їх розширення. Сік або м’якоть із цієї мегаягоди допомагають покращити самопочуття при крепатурі та, наприклад, відновити сили після довготривалого забігу.

Амінокислота цитрулін (присутня у смугастих), покращує набір м’язової тканини.

Кавун: про користь, нітрати і маловідомі факти

Скільки можна їсти кавуна на день? Фахівці певні, що ягода показана для жінок у менопаузі, людям, котрі мають атеросклероз або гіпертензію. А ще він має позитивний вплив на сітківку ока та стан шкіри. І може стати порятунком для тих, хто хоче схуднути. Проте й тут варто пам’ятати, що смачна м’якоть дійсно заповнює шлунок і дає відчуття ситості, але аж ніяк не замінює необхідні для організму білки. При їх дефіциті ви втрачатимете не жирові відкладення, а м’язову масу.

Разом з тим систематичне споживання кавуна у великий кількостях викликає фізичний дискомфорт, одним із наслідків якого є понижений тиск.

Чи можна їсти кісточки кавуна?

Фахівці радять не їсти насіння у сирому вигляді. Хоча визнають, що воно також багате на корисні компоненти. Лабораторні дослідження підтвердили наявність білків, жирів, магнію, цинку, кальцію, фосфору, калію, міді та амінокислот. Однак клінічних фактів поживності кісточок наразі немає.

Відомо, що у деяких країнах олію із кавуна додають під час приготування тіста.

Чи можливе отруєння кавуном?

Улюблена ягода – неотруйна, за винятком алергічних реакцій. Чому ж тоді фіксують так звані отруєння і як вони виникають? Справа у тому, як правильно вибрати кавун: звертайте увагу на місце, де його реалізують. Немиті овочі і фрукти стають джерелом сальмонельозу і лістеріозу. Ризик зростає, коли ягоду купують «із землі» чи на ринках поруч з м’ясними виробами. Тому не радять купувати половинку кавуна, адже під час розрізує на поверхню могли потрапити віруси, які призводять до нудоти, діареї та кишкових інфекцій.

Ну і як же без теми нітратів. Здається, це перше з чим у більшості асоціюється смугастий. Однак фахівці зазначають, що вони не такі шкідливі, як прийнято вважати. А до організму, у найбільшій кількості, потрапляють при споживанні бурячків, редису, шпинату, рукули.

Кавун: про користь, нітрати і маловідомі факти - фото 2

Цікаві факти

  • Слово «кавун» в українській мові з’явилося із турецького «kavun», що означає «диня».
  • Всесвітній день кавуна святкують 3 серпня.
  • Кавун без кісточки все ж має кісточки, небагато. Вони тонкі, білого забарвлення.
  • Чи можна їсти кавун при цукровому діабеті? Все залежить від типу цукрового діабету, рекомендацій лікаря та порції. Варто пам’ятати, що у одному літрі соку міститься 60 грамів цукру.
  • Жовті кавуни вивели селекціонери після того, як схрестили традиційну червону ягоду та дику ягоду жовтого кольору. З роками цей вид стає більш популярним через свій екзотичний вигляд.
  • Херсонщину називали «кавуновим раєм» (так було до повномасштабної війни). Тому й не дивно, що найбільший кавун в Україні виріс саме там. Зафіксували рекорд у 2021 році. «Куркуль» важив 31 кілограм та 800 грамів.

Читайте також: