Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

15 листоп. 2023 20:48

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Події
0

188

0

Ірину Фаріон звільнили із Львівської політехніки, а СБУ розпочала кримінальне провадження

Ірину Фаріон звільнили із Львівської політехніки, а СБУ розпочала кримінальне провадження

СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Ірини Фаріон.


Screenshot_6

Екснардепку Ірину Фаріон звільнили з посади професора Національного університету "Львівська політехніка".

Про це повідомив міністр освіти Оксен Лісовий у своєму фейсбуці.

«Львівська політехніка звільнила Фаріон. Відповідний наказ вже підписано ректором.

Студенти були, є і завжди будуть потужним рушієм змін та трансформацій», - зазначив міністр.

Привід звільнення - порушення Фаріон 41 статті Кодексу законів про працю: вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи.



Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження та вже призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки Ірини Фаріон.

За матеріалами слідства, в одному зі своїх інтерв'ю народна депутатка України 7-го скликання зазначила, що категорично не сприймає російськомовних військовослужбовців ЗСУ і не може назвати їх українцями. Це викликало хвилю обурення серед українських захисників та в суспільстві загалом.

Крім того, у своїх соцмережах фігурантка опублікувала допис зі скріншотом повідомлення від проукраїнського студента з тимчасово окупованого Криму, в якому були вказані ім’я, прізвище та інші персональні дані відправника.

Це стало підставою його переслідування з боку російських спецслужб.

Кримінальне провадження за цими фактами відкрито за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю);
  • ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер);
  • ст.182 (порушення недоторканності приватного життя).

СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Ірини Фаріон.

Досудове розслідування триває.

13 листоп. 2023 15:28

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Події
0

264

0
Фаріон «злила» дані студента з Криму, що чекає на ЗСУ. Що їй загрожує?

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до СБУ щодо Ірини Фаріон


Screenshot_12

Екснардепка та філологиня Ірина Фаріон знову опинилися в центрі скандалу. Цього разу через її дописи до проукраїнського студента у Криму Максима Глібова навідалась Федеральна служба безпеки РФ. 

Так, у своєму Telegram-каналі Фаріон опублікувала скриншот листа від студента-першокурсника філологічного факультету у Севастополі Максима Глібова, у якому він написав, що чекає на Збройні сили України в рідній Керчі та Севастополі.

Фаріон, виклавши листа від Максима, не приховала його особисті дані. 

Згодом скриншот листа розповсюдили російські пропагандисти, які дякували Фаріон за "співпрацю". А пізніше до Максима Глібова навідалась ФСБ та змусила перепросити на камеру.

"Зі мною провели інтелігентну бесіду і я повністю відмовляюсь від своїх поглядів, бо розумію, що був не правий", - йдеться у заяві студента після розмови з ФСБ.

Представниця президента в Криму Таміла Ташева заявила, що "буде вчиняти дії, щоб притягнути до відповідальності" мовознавицю Ірину Фаріон, яка публічно опублікувала лист студента з окупованого Криму на її підтримку. 

Про це вона написала у Facebook.  

Таміла Ташева заявила, що викладати назагал повідомлення від людини, яка пише з тимчасово окупованої території, – "це ницість, і злочин".

"Я щодня спілкуюсь з такими громадянами з Криму, ми в Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим здійснюємо системний моніторинг так званих "судів" над нашими громадянами, які своїми діями "дискредитують" Збройні сили країни агресора. Зараз ми знаємо про щонайменше 535 таких "дискредитацій". Але мені ніколи б і в голову не прийшло виставити в публічний простір особисту переписку, наражаючи людину на небезпеку. Як Представник Президента України в АР Крим буду вчиняти дії, щоб притягнути до відповідальності за означені дії дану громадянку", - заявила Ташева.



Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до СБУ щодо Ірини Фаріон. Він просить перевірити її дії належним чином і надали юридичну оцінку після того, як вона злила в мережу особисті дані студента з Криму.

Про це він написав у своєму телеграмі.

«Народний депутат ВРУ 7 скликання і мала б знати про важливість захисту персональних даних. Однак, ця людина публічно надала прізвище, ім’я, місце навчання хлопця, які дали змогу росіянам ідентифікувати цього студента. До того ж не є таємницею факт тиску окупаційної адміністрації у Криму на людей, які дотримуються проукраїнських поглядів. Про це також повідомляють і правозахисники, і медіа.

Однак це не спинило Фаріон в умовах воєнного стану розголосити персональні дані хлопця. А це  може мати й вже має (!) наслідки. Це не тільки втручання у приватне життя особи, але і спричинена  загроза особистої безпеки та життя студента.

Втім, вона, з одного боку вчиняла кримінальний злочин, з іншого боку, підіграла окупантам. Результат очевидний!

Тож я у зв’язку з фактом розголошення конфіденційної інформації звернувся до Служби безпеки України для належного реагування! Аби дії громадянки України проаналізували належним чином і надали юридичну оцінку», - зазначив Лубінець.

Фаріон «злила» дані студента з Криму, що чекає на ЗСУ. Що їй загрожує?Фаріон «злила» дані студента з Криму, що чекає на ЗСУ. Що їй загрожує? - фото 2

14 листоп. 2023 14:36

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

162

0
Львівські студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити Ірину Фаріон

Студенти "Львівської політехніки" вийшли на мітинг після того, як Фаріон злила персональні дані студента з Криму, який сказав, що чекає ЗСУ.


Screenshot_12

У Львові студенти національного університету «Львівська політехніка» вийшли на акцію протесту з вимогою звільнити екснардепку і викладачку Ірину Фаріон через її недавні заяви про російськомовних військових та публікацію листа з даними кримського студента, якого затримала ФСБ.

Про це повідомляє «Суспільне Львів».

Серед учасників мітингу також є студенти Національного університету Івана Франка, Коледжу індустрії моди КНУТД та інші. Студенти прийшли з плакатами «Фаріон — геть» та «Ірина Фаріон ганьбить Україну», та вигукували гасла про її комуністичне минуле, зокрема «Освіта без комуністів!»

До студентів вже вийшли представники «Львівської політехніки» та запросили їхніх представників у адміністрацію.

Раніше у пресслужбі університету повідомляли, що створили робочу групу щодо вирішення ситуації щодо Фаріон, яка працюватиме до 22 листопада.

Нагадаємо, екснардепка та філологиня Ірина Фаріон знову опинилися в центрі скандалу. Цього разу через її дописи до проукраїнського студента у Криму Максима Глібова навідалась Федеральна служба безпеки РФ.