Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 19 травня
+16
$   39.43
  42.75

17 лют. 2024 10:47

Останнє оновлення  
17 лют. 2024 10:47
Політика
1

365

0

Франція підписала з Україною угоду про співпрацю у сфері безпеки

Франція підписала з Україною угоду про співпрацю у сфері безпеки

А ще – виділить €3 млрд допомоги.


Вчора, 16 лютого, президент України Володимир Зеленський і глава Франції Еммануель Макрон підписали договір про співпрацю у сфері безпеки між країнами.

Про це йдеться на сайті Офісу президента України.

За словами Володимира Зеленського, угода між Україною та Францією передбачає виділення на оборону 3 млрд євро вже в поточному році, чітку й принципову підтримку з боку Парижа повноправного членства України в НАТО, застосування санкцій проти Росії за війну, а також відповідальність політичного керівництва РФ та всіх воєнних злочинців.

«Плюс ми виводимо на новий рівень співпрацю в галузях інформаційної та кібербезпеки, розвідки та контррозвідки, захисту критичної інфраструктури та протидії організованій злочинності. Кожен із таких елементів – про стійкість наших держав у захисті людських життів», – заявив Президент України.

Зеленський заявив, що кожна країна, з якою Україна підписала двосторонні документи – Велика Британія, Німеччина та Франція, – є реальними лідерами безпеки у світі та лідерами в захисті України.

Франція підписала з Україною угоду про співпрацю у сфері безпеки

Під час зустрічі лідери двох держав обговорили ситуацію на полі бою в Україні, потреби українського війська, перспективи та можливості.

«Ми регулярно й дуже змістовно обмінюємося поглядами на перебіг війни. І я вдячний Франції та пану Президенту за всю ту надзвичайно влучну й сильну військову допомогу, яку ми отримуємо. Сьогодні – ще один оборонний пакет. Саме такий, який потрібен. Снаряди для артилерії, гармати – ефективні системи «Цезар», додаткове посилення ППО. Це абсолютно гідна відповідь на спроби Путіна збільшити тиск на наші позиції, скориставшись проблемами в постачанні від деяких партнерів. Франція справді допомагає. Дякую», – сказав Глава Української держави.

Президент відзначив важливість початку співпраці між Україною та Францією у сфері оборонного виробництва, яка передбачає локалізацію та спільне виготовлення зброї, а також передачу Францією українській стороні окремих інноваційних технологій.

«Сьогодні докладно обговорили спільне виробництво дронів та РЕБ. Це надзвичайно вагомо. І кожне з таких наших досягнень працюватиме заради спільного блага наших народів», – зазначив він.

Франція підписала з Україною угоду про співпрацю у сфері безпеки - фото 2

Президент Франції Еммануель Макрон зі свого боку зауважив, що французька допомога має посилити оборонну спроможність України. За його словами, двостороння Угода про співробітництво у сфері безпеки буде чинною доти, поки Україна не вступить до НАТО.

«Франція планує продовжити підтримку України щодо постачання військової техніки, кооперації оборонної промисловості, навчання, розвідки, допомоги цивільному сектору. Ми готові посилити нашу оборонно-промислову та технологічну базу на користь європейської оборони», – сказав він.

Крім того, Еммануель Макрон підтримав ідею стосовно випуску єврооблігацій для мобілізації оборонної промисловості.