Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 17 травня
+16
$   39.43
  42.85

7 груд. 2023 11:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Суспільство
0

106

0

Через морози в енергосистемі України виник дефіцит

Через морози в енергосистемі України виник дефіцит

Щоб збалансувати енергосистему, буде застосовано аварійну допомогу зі Словаччини, Румунії, Польщі.


2023-12-07 115659

Вранці 7 грудня в Україні знизилася температура повітря. Це збільшило споживання електроенергії, через що в країні виник дефіцит.

Про це повідомляє «Укренерго».

Енергетики закликали українців ощадливо споживати електрику, оскільки в енергосистемі складна ситуація. Споживання через похолодання перевищує прогноз на 2,7%.

«Це еквівалентно роботі 2 додаткових блоків теплових електростанцій. Але на електростанціях наразі немає вільних потужностей. На деяких блоках теплоелектростанцій тривають ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність по всій країні», – кажуть в компанії.

Для уникнення відключень та підтримки балансу в енергосистемі, залучають аварійну допомогу від операторів системи передачі електроенергії Словаччини, Румунії та Польщі з 11:00 до 19:00 потужністю 700 МВт.

Водночас ліміти споживання не запроваджувались, графіки відключень не вводилися та не прогнозуються.

27 листоп. 2023 12:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Події
0

101

0
Електроенергії вистачає. Міненерго повідомило, що відключення пов’язані лише з негодою та обстрілами

Електроенергії вистачачить для домашніх господарств і підприємств


Screenshot_8
Фото з Одеської області

Генерації електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів, усі відключення пов’язані з негодою та бойовими діями

Про це повідомляє Міненерго у своєму офіційному телеграмі.

З планового тривалого ремонту вийшов енергоблок однієї з ТЕС. Він додасть до енергосистеми додаткові 100 МВт потужності.

«Дефіциту електроенергії в енергосистемі немає. Обмеження для споживачів не застосовуються в жодній з областей. Відключення світла фіксуються через негоду, бойові дії чи технологічні порушення.

Загалом на ранок з цих причин без світла залишалися понад 2500 тисяч населених пунктів», - зазначають у міністерстві станом на 12 годину дня.

Також учора з 13:00 до 15:00 оператор системи передачі НЕК «Укренерго» передавав надлишки електроенергії Польщі сумарною величиною у 120 МВт*год.

В аварійний ремонт вийшли два блоки ТЕС. Однак енергетики запевняють, що це не вплине на загальну ситуацію із виробництвом електроенергії. Її достатньо для споживачів та промисловості, а енергосистема збалансована.

Наслідки обстрілів

Через обстріли у Донецькій області було знеструмлено три шахти. Заблокованими залишалися понад 70 шахтарів. Також було обстріляно одну з прифронтових ТЕС.

Стан мережі

Внаслідок несприятливих погодних умов знеструмлено магістральні лінії «Укренерго» 330 кВт. Ведуться аварійно-ремонтні роботи з усунення пошкоджень обладнання.

Протягом минулої доби кілька разів відключалася міждержавна лінія з’єднання з Молдовою.