Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 10 травня
+5
$   39.55
  42.43

25 черв. 2023 09:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Світ
0

227

0

Бунт Пригожина ліквідує угруповання ПВК «Вагнер» як незалежного гравця – ISW

Бунт Пригожина ліквідує угруповання ПВК «Вагнер» як незалежного гравця – ISW

Певна частина ПВК буде підпорядкована Міноборони РФ – саме цього давно прагнув міністр оборони РФ Сергій Шойгу.


7547457454-2

Угода щодо деескалації, укладена між очільником ПВК «Вагнер» Євгеном Пригожиним та владою РФ, досягнута за посередництва самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенко, позбавляє Пригожина контролю над «Вагнером».

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

На думку аналітиків, угода, досягнута за посередництва Лукашенко, ймовірно, усуне «групу Вагнера» як відносно незалежний суб'єкт під керівництвом Пригожина в її нинішньому вигляді. Хоч деякі елементи організації можуть зберегтися при існуючих та нових можливостях.

«Угода за посередництва Лукашенка, зокрема, позбавляє Пригожина контролю над «групою Вагнера» в обмін на зняття кримінальних звинувачень у повстанні та державній зраді», – пише ISW.

У разі виконання угоди, як сформулював прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков, певна частина ПВК буде підпорядкована Міноборони РФ – саме цього давно прагнув міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

«Поки незрозуміло, як Кремль визначить персонал ПВК «Вагнера» як такий, що не брав участі в повстанні. До того ж, у заяві Пєскова не уточнюється доля бойовиків ПВК «Вагнера», які брали участь у повстанні, крім отримання помилування», – зазначається у звіті.

Експерти допускають, що найманці, ймовірно, можуть:

  • підписати контракти з МО на індивідуальній основі;
  • демобілізуватися в Росії;
  • виїхати до Білорусі;
  • розгорнутись за кордоном для підтримки попередніх основних операцій «Вагнера» на Близькому Сході чи у Африці.

«Незрозуміло, чи співпрацюватимуть «вагнерівці» з Міноборони Росії, а також чи російські Збройні сили охоче служитимуть разом із персоналом групи «Вагнера» в майбутньому. Крім того, наразі незрозуміла позиція Путіна щодо Шойгу і Герасимова, а Пєсков уточнив, що будь-які кадрові перестановки є виключно прерогативою Путіна і «навряд чи» обговорювалися під час переговорів», – наголосили аналітики Інституту.

 

24 черв. 2023 20:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Світ
0

215

0
Пригожин заявив, що його бійці вже не йдуть на Москву

Пригожин заявив, що вагнерівці розвертають свої колони, і йдуть у зворотному напрямку до польових таборів "згідно з планом"


208f239e8c36dc5155e8de9faa2f6349

У пресслужбі самопроголошеного президента Білорусі заявили, що Олександр Лукашенко провів переговори з ватажком ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним, і той нібито прийняв пропозицію про зупинку руху "вагнерівців" на території Росії.

За інформацією російських ЗМІ, Пригожину запропонували відмовитися від ідеї йти на Москву, а у відповідь запропонували гарантії безпеки ПВК "Вагнеру". Також дали обіцянку вирішити питання Шойгу та Герасимова.

Пригожин заявив, що вагнерівці розвертають свої колони, і йдуть у зворотному напрямку до польових таборів "згідно з планом"

«ПВК «Вагнер» хотіли розформувати. За добу ми пройшли, не доходячи 200 кілометрів до Москви. За цей час ми не пролили жодної краплі крові наших бійців. Зараз настав той момент, коли кров може пролитися. Тому, розуміючи всю відповідальність за те, що буде пролита російська кров з однієї зі сторін, ми розвертаємо свої колони і йдемо у зворотному напрямку до польових таборів згідно з планом», - заявив Євген Пригожин.