Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

6 лип. 2023 09:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

152

0

Буданов каже про зниження загрози на Запорізькій АЕС

Буданов каже про зниження загрози на Запорізькій АЕС

Увечері 4 липня у ЗСУ повідомили, що російські війська готують провокацію на Запорізькій АЕС


dscf3770_id90725_1300x867_3_1300x820

Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов відзначив зниження рівня загрози на Запорізькій АЕС.

Він сказав про це в інтерв'ю британському виданню The Times.

Буданов не пояснив, чому було зроблено такий висновок: він лише сказав, що до цього привели «певні публічні та непублічні дії».

«Ми робимо певні дії як публічні, так і непублічні, і я думаю, що зараз небезпека штучної техногенної катастрофи поступово відступає», – заявив глава ГУР.

Нагадаємо, увечері 4 липня у ЗСУ повідомили, що російські війська готують провокацію на Запорізькій АЕС. На зовнішній покрівлі третього та четвертого енергоблоків було розміщено сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої.

5 лип. 2023 14:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Здоров'я
0

457

0
Що робити, якщо радіаційна аварія застала вас на вулиці?

Перший радіаційний пил почне осідати протягом години після ймовірної аварії, тому краще не покидати приміщення до офіційного оголошення від влади


Screenshot_6

МОЗ опублікувало пам’ятку, як діяти громадянам, якщо під час аварії на АЕС вони перебували не в приміщенні, а на відкритому просторі.

  1. По-перше, необхідно терміново захистити органи дихання. Для цього підійде будь-яка підручна тканина, складена у кілька шарів, або захисна маска. Це допоможе частково зменшити потрапляння радіоактивного пилу в організм.
  2. Необхідно якомога швидше зайти у приміщення. Ідеальний варіант – великі будівлі з товстими стінами та мінімальною кількістю вікон.
  3. Перед входом у приміщення, за можливості, обережно зніміть верхній шар одягу – це допоможе усунути значну частину радіоактивного забруднення.
  4. Переконайтеся, що у приміщенні щільно зачинені вікна та двері, закриті вентиляційні отвори.
  5. Обовʼязково прийміть душ або обітріть тіло вологими серветками. Радіаційне забруднення також осідає на волоссі, тому за можливості необхідно помити голову.
  6. Якщо в момент аварії на вулиці перебували домашні улюбленці, їх також необхідно помити, або, як мінімум, обробити вологими серветками.
  7. Перший радіаційний пил почне осідати протягом години після ймовірної аварії, тому краще не покидати приміщення до офіційного оголошення від влади. Це стосується, зокрема, спроб евакуації на авто. Зауважте, що перші години після аварії – найбільш небезпечні, оскільки у повітрі осідатиме радіаційний пил.
  8. У разі відповідної рекомендації від влади – прийміть необхідну дозу калію йодиду.

«Головне – не панікуйте і не покидайте приміщення! Розпочинайте евакуацію лише після офіційного дозволу органів влади. У разі, якщо ви здійснюєте евакуацію власним автомобілем, слідкуйте за вказівками рятувальників та дотримуйтеся виключно рекомендованих маршрутів», - наголошують у МОЗ.

Що робити, якщо радіаційна аварія застала вас на вулиці?

У разі вибуху на ЗАЕС мешканці потенційної зони радіаційної аварії мають бути готовими до можливої евакуації. Як підготуватися до евакуації та що покласти в «тривожну валізу»?  

Якщо органи влади офіційно повідомили про радіаційну аварію, залишайтеся в приміщенні або дістаньтеся приміщення якомога швидше. Слідкуйте за подальшими повідомленнями та дотримуйтеся інструкцій від влади. 

На випадок, якщо вам буде рекомендовано евакуюватися, зберіть у валізу чи наплічник:

  1. Документи та їхні копії (документи, що посвідчують особу, медичні документи, правовстановлювальні документи, які засвідчують право власності на рухоме та нерухоме майно, контакти осіб, із якими можна звʼязатися в екстрених випадках).
  2. Маску для обличчя або респіратор.
  3. Аптечку і тижневий запас ліків (якщо ви маєте хронічні захворювання).
  4. Вологі серветки.
  5. Змінний одяг та взуття.
  6. Мінімально необхідний запас води і їжі.
  7. Щільно обмотайте валізу або наплічник харчовою плівкою або скотчем. Це значно полегшить процес їхньої дезактивації на санітарних постах. 

УВАГА! Якщо ви перебуваєте у зоні радіаційної аварії, виходити з будівель можна лише після відповідних вказівок влади. Органи місцевої влади повідомлять про розташування пунктів евакуації, а також найбезпечніші маршрути пересування, якщо ви здійснюватимете евакуацію власним автомобілем. 

Дотримуйтесь інструкцій та зберігайте спокій. 

Що робити, якщо радіаційна аварія застала вас на вулиці? - фото 2