Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 06 травня
+16
$   39.36
  42.4

22 квіт. 2024 13:03

Останнє оновлення  
22 квіт. 2024 13:03
Події
0

131

0

Затримали росіянина-агента ГРУ, який полював на українську ППО

Затримали росіянина-агента ГРУ, який полював на українську ППО

Йому загрожує до 12 років тюрми.


СБУ затримали росіянина, який полював на українські радіолокаційні станції та зенітно-ракетні комплекси ППО у Київському регіоні.

Як повідомили у відомстві, фігурант мав знайти це озброєння та скоригувати по ньому ворожий вогонь.

«Таке завдання він отримав від російської воєнної розвідки, на яку почав працювати ще під час проживання у Мурманську до повномасштабної агресії», – йдеться у повідомленні.

Для виконання ворожої вказівки, агент прибув до України напередодні 24 лютого 2022 року під «легендою» продавця побутової та паливно-мастильної хімії. І тривалий час він перебував у статусі «сплячого агента», щоб облаштуватися на новому місці та «розкрутити» власний «бізнес».

За даними воєнної контррозвідки СБУ, восени 2023 року російська розвідка «розконсервувала» свого агента. Під виглядом комерційних поїздок він «курсував» по території Київської та Черкаської областей, де намагався виявити батареї та радіолокаційні станції ППО.

Затримали росіянина-агента ГРУ, який полював на українську ППО

В СБУ кажуть, що у зоні особливої уваги ворога були українські зенітно-ракетні комплекси NASAMS та Patriot.

«Щоб відстежувати можливі позиції українських військ, росіянин використовував морський бінокль та монокль з високою роздільною здатністю. Також він встановив у власному авто приховану відеокамеру», – йдеться у повідомленні.

Розвіддані у вигляді медіафайлів та геолокацій підрозділів ЗСУ агент мав передати своєму російському куратору для здійснення синхронних повітряних ударів по Україні.

Військова контррозвідка СБУ стала на заваді ворожим планам і своєчасно їх викрила. Після поетапного документування російського агента його було затримано у київській квартирі.

Під час обшуку у затриманого вилучено оптику, яку він використовував для відслідковування позицій Сил оборони.

Затримали росіянина-агента ГРУ, який полював на українську ППО - фото 2

Крім того у ході документування фігуранта Служба безпеки встановила особу його «куратора» – кадрового співробітника головного управління генштабу збройних сил росії.

Наразі слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 12 років тюрми.