Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+18
$   41.1
  44.63

25 берез. 2024 17:40

Останнє оновлення  
25 берез. 2024 17:40
Суспільство
0

224

0

Заліщики: місто, як острів із середземноморським кліматом

Заліщики: місто, як острів із середземноморським кліматом

Чим особливе місто Заліщики у Тернопільській області. 


Місто Заліщики знаходиться у Тернопільській області, на лівому березі річки Дністер. Воно особливе не лише своєю формою, але й кліматом, що нагадує середземноморський. Історія говорить, що територія мала жителів з давніх часів. Перші письмові згадки датуються 1340 роком. Населений пункт отримав назву від поселенців, що мешкали «за ліщиною».

Місто ховається у Дністровському каньйоні. Річка огинає його, як петля, на 180 градусів. Тому виникає ілюзія, що площа має форму острова.

Заліщики – цікаві факти

Коли земля була під Польщею, Станіслав Август Понятовський у 1766 році надав Заліщикам магдебурзьке право, тобто самоврядування. В той час місто було відоме своїми майстрами, які виготовляли килими, посуд, меблі.

У 1963 році в Заліщиках звели костел святого Станіслава.

Неофіційні джерела говорять, що у Заліщиках поляки організували перший пляж для нудистів.

Будучи у складі імперії Габсбургів (1774), Заліщики стали повітовим містом та увійшли до складу округу. На гербі зображали єдинорога, що символізував мужність та військову звитягу. Вважалося, що він уособлює конячу швидкість та силу удару рога бика.

Є дані, що наприкінці 18-го століття місто стало осередком діяльності масонської ложі.

В роки Української революції Заліщики стали місцем для Українського військового клубу імені гетьмана Павла Полуботка. А на початку червня 1919-го року навіть стали столицею Західно-Української Народної Республіки, проте лише на кілька днів.

Місто вважалося центром виноробства до 1939 року. Раз на рік воно збирало гостей на традиційне свято «Вінобранє». Відвідувачі приїжджали із самої Польщі. Їм подобалися напої і пляжі чудові пляжі на берегах Дністра.

У 1941-1942 рока німці організували гетто на території населеного пункту, утримують 3,5 тисячі євреїв.

У повоєнні роки відбудовувaлися зруйновaні промислові підприємствa, будинки, дороги, стaвaли до лaду цегельний і консервний зaводи, хaрчокомбінaт, було зaпущено в дію пекaрню, мaслоробний зaвод, створено кукурудзяно-кaлібрувaльний зaвод, текстильно-гaлaнтерейну фaбрику і фaбрику господaрсько-побутових товaрів. Нa жaль, ці підприємствa в роки незaлежної Укрaїни відновити не вдaлося.

Заліщики: місто, як острів із середземноморським кліматом

Дністровський каньйон

Заліщики мають приголомшливу природу, родзинкою якої є Дністровський каньйон. Його вважають одним із найбільших у Європі. Висота стін сягає 250 метрів. Зустрічаються водоспади, річки та озера. Місце, яке часто відвідують туристи.

Заліщики: місто, як острів із середземноморським кліматом - фото 2

Щоб побачити головну визначну пам’ятку Заліщиків, потрібно потрапити у сусіднє село Хрещатик. Саме там розташований чудовий оглядовий майданчик, який відкриває пейзажі Дністра. З тієї точки вам здаватиметься, що Заліщики – це ідеально круглий острів.

До нaйвідоміших визнaчних місць Зaліщиків входять Дендропaрк, Стaрий пaрк тa руїни Червоногородського зaмку. Центр містa туристи нaзивaють живим музеєм aрхітектури. Тaм розтaшовaнa пaм’яткa aрхітектури нaціонaльного знaчення – будинок Потоцьких.

Заліщики: місто, як острів із середземноморським кліматом - фото 3Заліщики: місто, як острів із середземноморським кліматом - фото 4Заліщики: місто, як острів із середземноморським кліматом - фото 5

Читайте також: