Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+18
$   41.44
  46.24

22 січ. 2022 15:56

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 13:53
СуспільствоТоп новини
0

88

0

З «Дії» викрали дані мільйонів українців? Міністерство спростовує інформацію

З «Дії» викрали дані мільйонів українців? Міністерство спростовує інформацію


З «Дії» викрали дані мільйонів українців? Міністерство спростовує інформацію

Соціальні мережі розповсюджують інформацію стосовно “зливу” даних мільйонів українців із додатку “Дія”. Як повідомляють користувачі соціальних мереж, на одному з форумів виставили на продаж базу з 13,5 млн записів, передає УНН.

Поки Ви спите Ваші персональні дані вже в продажу. На одному з форумів виставили на продаж базу з 13,5 млн записів. Є навіть скріни ваших паспортів, водійських посвідчень, фото та інших документів”, - повідомляє один з користувачів на ім’я Ярослав Кучер.

Як пише другий користувач Володимир Пасіка, дані, які є на форумі - "живі". Дамп сайту показує, що це продукт фірми Kitsoft. В логах сайту останній запис станом на 2019, а в базі грудень 2021.

Можливо виломали лише портал Дія, а не додаток. Як результат - пачка виломаних сайтів, а дію просто вкрали, разом з даними користувачів (які вони типу не зберігали ) і файлами самого сайту. Далі на продаж анонсують : health.mia.software, minregion.gov.ua, wanted.mvs.gov.ua, e-driver.hsc.gov.ua, court.gov.ua”, - повідомив користувач.

У Міністерстві цифрової трансформації України надали офіційний коментар та спростували інформацію щодо “зливу” інформації. Там зазначили, що оголошення про продаж "злитих" даних українців внаслідок кібератаки є провокацією та продовженням гібридної війни.

Починаючи з минулих вихідних, в інтернеті постійно з’являються оголошення щодо продажу даних, нібито отриманих під час кібератаки, що відбулася з 13 на 14 січня. У тому числі багато оголошень стосується продажу бази даних Дії. Такі оголошення мають на меті не тільки залякати суспільство. А ще й дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектора”, - йдеться в повідомленні.

Там зауважили, що користувачами мобільного застосунку “Дія” є 13,5 млн українців.

Він не зберігає персональних даних, а лише відображає те, що зберігається про них у відповідних державних реєстрах.

Відвідувачами порталу Дія є понад 13 млн українців, а не 2 млн, як зазначається в оголошеннях.

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових вебресурсів. Зокрема, не працювали сайти Міністерства закордонних справ, Міненерго, ДСНС, МОН та "Дії".