Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+4
$   41.24
  44.79

Євродепутати пропонують виключити Угорщину із Шенгенської зони

5 серп. 2024 15:14

Останнє оновлення  
5 серп. 2024 15:14
Світ
0

532

0

Євродепутати пропонують виключити Угорщину із Шенгенської зони

Євродепутати пропонують виключити Угорщину із Шенгенської зони

У Європейському парламенті переконані, що дії Угорщини загрожують безпеці у зоні дії Шенгену. 


Після того, як Будапешт прийняв рішення пом’якшити візовий режим для росіян і білорусів, 67 депутатів Європарламенту поставили під питання членство Угорщини у Шенгенській зоні.

«Європейська правда» має в розпорядженні лист від євродепутатів до президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.

Зініціював лист євродепутат Петрас Ауштрявічюс та євродепутатка з Чехії Дануше Нерудова. 67 осіб залишили під ним свої підписи.

«Прем'єр-міністр Орбан, очевидно, все більше і більше випробовує терпіння ЄС», – припускають автори листа. Вони пригадують Орбану неодноразове блокування допомоги Україні та санкцій проти Росії, а також його поїздки у Кремль.

«Цього місяця угорський уряд продовжив свою імміграційну програму «національної карти», що дозволяє «гастарбайтерам» з Білорусі та Росії в'їжджати на угорську територію. Власник такої карти має право працювати в Угорщині без дозволу служби безпеки і може привозити до країни свою сім'ю», – пояснюють євродепутати. Вони мають переконання, що рішення Орбана безвідповідальне та є загрозою для безпеки всіх членів ЄС та їх громадян.

«Ці «заробітчани» з угорськими візами матимуть можливість вільно пересуватися по всій Шенгенській зоні. Без належного контролю існує ризик, що ці неєвропейські громадяни можуть посилити російську шпигунську мережу в ЄС. Наш обов'язок, як європейських інституцій, захистити європейських громадян від цих загроз, а не повністю відкривати кордони для країн, які вважають нас своїми ворогами», – наголошують євродепутати.

Вони звернулися із закликом до Європейської комісії, вимагаючи терміново вжити заходів для розслідування угорського рішення. На думку євродепутатів, воно створить лазівку і потенційно поставить під загрозу функціонування Шенгенської зони і безпеку в ній.

«Якщо угорський уряд відмовиться змінити свою політику, комісія і всі представники ЄС повинні поставити під сумнів присутність Угорщини в Шенгенській зоні, запровадивши нові заходи для захисту європейських громадян, в тому числі, за необхідності, нові засоби контролю на угорських кордонах», – стверджують автори листа.

«Слід також зазначити, що інші країни Шенгенської зони мають право не визнавати візи, видані Угорщиною громадянам Росії та Білорусі, з відповідними наслідками.

Безпека наших громадян має бути першочерговою турботою всіх європейських інституцій, і ми розраховуємо на повну залученість комісії у цьому питанні», – додали євродепутати.

Нагадаємо, Орбан зустрічався із Трампом.