Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 04 травня
+7
$   39.4
  42.34

23 трав. 2023 12:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

237

0

В «Дії» можна обміняти або відновити посвідчення водія. Як це зробити?

В «Дії» можна обміняти або відновити посвідчення водія. Як це зробити?

Із запуском цієї послуги Україна стала першою країною в Європі, де можна відмовитись від фізичного бланку посвідчення водія


photo_5431392823816603429_y

Послуга обміну і відновлення посвідчення водія стала доступною в «Дії». Відтепер можливо подати заявку на заміну свого водійського через застосунок у кілька кліків. Замовити можна як фізичний пластиковий документ і забрати його у сервісному центрі МВС особисто, так і Е-посвідчення, яке є виключно цифровим і дійсним на території України.

Про це повідомляє Мінцифра.

«Із запуском цієї послуги Україна стала першою країною в Європі, де можна відмовитись від фізичного бланку посвідчення водія, а виготовити лише цифровий документ. Електронне посвідчення є чинним на всій території України», - зазначають в міністерстві.

Обмін посвідчення водія актуальний, коли:

  • закінчився термін дії наявного у водія документу;
  • написи на бланку затерлись і не читаються;
  • водій змінив особисті дані (прізвище, ім’я, по-батькові, стать);
  • за бажанням власника замінити старе посвідчення на нове.
  • Відновлення посвідчення водія потрібно коли:
  • посвідчення водія було втрачено чи знищено;
  • документ викрали тощо.

Нагадуємо, що Кабінет міністрів України ще у березні 2022 року розширив можливості використання протермінованого посвідчення водія у зв’язку з запровадженням воєнного стану. Тобто, водій допускається до керування транспортними засобами за умови наявності в нього посвідчення водія, виданого вперше на 2 роки, термін дії якого закінчився.

Також на час дії воєнного стану в Україні для обміну та відновлення посвідчення водія медична довідка не є обов’язковою. Графа про групу крові водія може залишатися незаповненою зараз — це не впливає на чинність документу. Саме тому при замовленні послуги в «Дії» немає графи, куди потрібно прикріпити медичну довідку про придатність до керування транспортними засобами.

Щоб подати заяву на обмін або відновлення посвідчення водія в «Дії»:

  • перейдіть до меню «Послуги» та натисніть «Заміна посвідчення водія» або натисніть на значок контекстного меню на цифровому водійському та оберіть «Замінити посвідчення»;
  • оберіть причину заміни документа;
  • підтвердіть або вкажіть місце реєстрації проживання;
  • оберіть тип посвідчення: цифрове (Е-посвідчення) чи пластик+цифрове (звичайний формат);
  • оберіть сервісний центр МВС, де вам буде зручно забрати пластиковий документ;
  • підтвердіть або вкажіть ваші контактні дані;
  • підпишіть заяву;
  • сплатіть за послугу.

Після подачі заявки на обмін або відновлення посвідчення водія протягом 10 хв варто сплатити за послугу, інакше заява анулюється. 

«І все — слідкуйте за статусом заявки і після виготовлення прямуйте до обраного сервісного центру МВС, щоб забрати нове пластикове посвідчення. Або ж просто зачекайте, коли у Дія надішле push-повідомлення про готовність Е-посвідчення. 

Обмін Е-посвідчення на звичайне пластикове посвідчення водія із його відображенням також у «Дії» та Електронному кабінеті водія відбувається так само, як і обмін звичайного на звичайне», - зазначають у відомстві.

Е-посвідчення має свої серії та номери, як і бланки фізичних посвідчень водія, до яких усі звикли. Українські водії отримали додаткову опцію у користуванні електронними документами. Можна не сплачувати вартість бланкової продукції.



2 трав. 2023 15:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

89

0
В Україні посилять контроль за складанням іспитів для отримання посвідчення водія

МВС планує зменшити кількість сервісних центрів з 148 до 55. А їхній персонал має пройти перевірку на благонадійність.


o_1fbht8ai01d6m567c9t7i1jai1k

Міністерство внутрішніх справ посилює контроль за складанням теоретичних і практичних іспитів з водіння.

Про це сказав голова МВС Ігор Клименко в інтервʼю Інтерфакс-Україна.

До кінця року класи, де проходять теоретичні іспити, обладнають камерами без сліпих зон. Вони будуть ідентифікувати обличчя кожного, хто складає іспит.

Додаткові камери з функцією бачення на 360 градусів встановлять у майже 150 автомобілях, які бачитимуть інструктора, учня, планшет і все інше. Також в авто будуть трекери з визначенням маршруту руху та пристрої для аудіозапису.

Разом з цим МВС планує зменшити кількість сервісних центрів з 148 до 55. А їхній персонал має пройти перевірку на благонадійність.

«Очікуємо [що нам будуть ставити палки в колеса]. І ми до цього готові. Я вам скажу, що цю позицію підтримало і керівництво держави – мінімізувати можливість будь-яких корупційних ризиків, які стосуються надання послуг МВС», – наголошує міністр.